– Kodėl dar taip mažai tą suprantančių?

– Manau, jog tai pirmiausiai yra susiję su informacijos trūkumu, žmonės tiesiog mažai žino apie tai. Daugiau tenka matyti informacijos apie paviršinę randų priežiūrą. Tai yra taip pat svarbu, tačiau dažniausiai susiję su estetika. Kalbant iš sveikatos pusės, randais atidžiau rūpinamasi po nudegimų. Kai žmonės mato savo akimis, jog randas didelis, jį tempia, pavyzdžiui, po nudegimų, kaip ir yra savaime suprantama, jog tai nėra gerai. Tačiau jeigu randas paviršiuje yra estetiškas, neatrodo, jog jis gali kelti kokių nors problemų, tad yra mažiau motyvacijos su tuo ką nors daryti. Nors iš tikrųjų, net jeigu randas paviršiuje yra sugijęs gražiai, gilesniuose sluoksniuose gali būti audinių sukibimų. Taigi, geras išorinis vaizdas yra antroji priežastis, kodėl dalis žmonių neskiria dėmesio randų priežiūrai.

– Po operacijų įprasta, kad gydytojas informuoja, kaip prižiūrėti žaizdą, kada ištraukti siūlus, gal kuris pasiūlo pasitepti geliu ar rekomenduoja pleistrus. Bet dažniausiai ne. Jau nekalbu apie masažavimą ar mankštas. Kodėl gydytojai taip mažai skiria tam dėmesio? Gal randų priežiūra visai naujas reikalas?

– Randų priežiūra nėra nauja, su tuo dirba kineziterapeutai, apie tai kalba tarpusavyje, tačiau, galbūt, į tai kartais yra pažiūrima kaip į mažai reikšmingą dalyką. Tikiu, kad yra gydytojų, kurie parekomenduoja, tačiau apskritai kalbant, manau, kad visiems sveikatos specialistams būtų naudinga gilintis ne tik savo srityje, tačiau domėtis ir kitų specialistų kompetencijomis. Daug specialistų yra susikoncentravę į tiesioginį savo darbą, nori jį atlikti kuo geriau, bet visada verta pamąstyti, kas su žmogaus sveikata vyks toliau, kai jis išeis iš mūsų kabineto. Kuo dirbsime komandiškiau, tuo kokybiškiau galėsime padėti žmonėms. Žinau, kad Lietuvoje yra chirurgų, kurie bendradarbiauja su kineziterapeutais, dalinasi įžvalgomis kiekvienas iš savo pusės ir pasiekia labai gerų rezultatų, tuo džiaugiuosi.

– Kuo skiriasi prižiūrimas ir neprižiūrimas randas? Kaip skiriasi gyvenimo kokybė ir pojūčiai?

– Skirtumai priklauso nuo kūno vietos, kurioje yra randas, nuo rando dydžio, nuo gretutinių ligų ir tiesiog nuo kiekvieno organizmo individualiai, visiems skirtingai gali gyti. Vieniems gali nebūti jokio skirtumo, ar randui buvo skiriamas ypatingas dėmesys, ar ne. Kitiems žmonėms neprižiūrėtas randas, kuriam gyjant audiniai sukibo, gali riboti judesius, ypač jeigu randas yra aplink sąnarį. Pavyzdžiui, randas, esantis priekinėje kelio sąnario srityje, gali riboti blauzdos lenkimą, o esant problematiškam randui pilvo srityje, gali būti sunku pilnai ištiesti nugarą, tuomet žmogus vaikšto šiek tiek pasilenkęs pirmyn, nes taip mažiau tempia. Bėgant laikui, ta netaisyklinga padėtis suformuoja dar daugiau antrinių problemų, sukelia skausmų. Be judesio problemų, taip pat dalis žmonių jaučia stiprius skausmus, ypač, jeigu randai pilvo srityje, sąaugos kartais daro įtaką ir žarnyno veiklai. Taigi, ir gyvenimo kokybės pokyčiai priklauso nuo to, koks apskritai yra žmogaus gyvenimo būdas ir kokių problemų jam sukelia neprižiūrėtas randas. Jeigu plaukikui randas apribos pečių judesius, tai bus labai blogai, nes žmogus negalės tęsti savo veiklos, bet jeigu sėsliam, fiziškai mažai aktyviam žmogui bus sunku pilnai sulenkti kelio sąnarį, gal tai ir nesukels didelių problemų kasdieniame gyvenime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją