Grandioziniai planai

Vieniems skaičius trylika kelia baimę dėl sąsajos su velnio tuzinu, kitiems šis skaičius sėkmę neša. Tik ši istorija ne apie sėkmę, o apie prasidėjusias sveikatos problemas sulaukus trylikos metų. Kaip pasakoja Saulė, tuo metu jos gyvenimas sukosi aplink vieną Rytų kovos menų sporto šaką. „Du tris kartus per savaitę turėdavau treniruotes ir nė kiek savęs netausodavau, – apie sportą pasakoja ji. – Tuo metu planavau, kad būsiu garsiausia šios sporto šakos atstovė.“

Tik, sakoma, kad žmogus planuoja, o likimas juokiasi. Panašiai nutiko ir šioje istorijoje. Bėgant laikui per kiekvieną treniruotę atsirasdavo keistas skausmas kelio srityje. Iš pradžių Saulė niekam neužsiminė apie nemalonius simptomus, galvodama, kad galiausiai tai praeis – reikia tik šiek tiek sumažinti krūvį.

„Viskas pasikeitė, kai vieną dieną pritūpusi nebegalėjau atsistoti, – atsimena mergina. – Taip pirmą kartą susidūriau su užsikirtusiu keliu.“ Pasiteiravus, koks tai jausmas, Saulė atsakė paprastai: „Paimkite šaką ar pagalį ir pabandykite jį perlaužti pusiau. Atrodo, kad atsistojus tavo sąnarys lūžta pusiau.“

Gimtadienio proga – operacija

Vis dažniau ir dažniau pasireiškiant skausmingiems užstrigimams, Saulė nusprendė, kad metas apsilankyti pas gydytoją. Su pirmu magnetiniu rezonansu naujienos nebuvo geros: plyšęs meniskas, atitrūkusi kelio girnelė, pažeisti kryžminiai raiščiai.

„Kaip šiandien atsimenu, kad gydytojas pasakė visą pamokslą apie sportą. Supratau, mano jauniems sąnariams teko nemažas krūvis, kurio jie paprasčiausiai neatlaikė“, – prisimena pokalbį su gydytoju Saulė.

Operacija įvyko kelios dienos po atšvęsto keturioliktojo gimtadienio. Tuo metu buvo nuspręsta neliesti kryžminių raiščių, kurie reabilitacijos pagalba turėjo sutvirtėti.

Tyla prieš audrą

„Tuo metu atrodė, kad traumos praeityje, juk operacija jau atlikta, – pasakoja Saulė. – Praėjus metams po operacijos nusprendžiau pradėti bėgioti.“ Kaip jau suprantate, šis sprendimas į naudą neišėjo...“

Vasarą prabėgiojusi be problemų, vėliau mergina susidūrė su problemomis. „Kartais nebegalėjau net užlipti laiptais, nes skausmas tiesiog rėžė kelį“, – atsimena ji. Taip mergina turėjo išklausyti dar vieną pamokslą, tik šį kartą pasekmės jau buvo rimtesnės.

Chondromaliacija. Tokią diagnozę tuo metu išgirdo Saulė. „Sakoma, kad sportas sveikata. Bet turbūt tik tada, kai tai darai proto ribose ir nebandai perspausti savęs“, – liūdnai išmokta pamoka dalijasi Saulė.

Pasak pašnekovės, chondromaliacija yra tiesus kelias į artrozę. „Man tik dvidešimt dveji, o aš jau turiu rūpintis dėl susidėvėjusių sąnarių ligos“, – atsidūsta ji. Siekdama atitolinti dar didesnes problemas, mergina stengiasi stiprinti raumenis. Kartas nuo karto lankosi pas kineziterapeutą, riboja aktyvų sportą, o jei juo užsiima, visada tik su įtvarais. „Svarstau ir apie injekcijas į kelį, tačiau apie šį metodą tik neseniai sužinojau. Tiesiog noriu atitolinti dar vienos operacijos tikimybę“, – pasakoja Saulė.

Interviu su specialistu

Vytautas Tutkus

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, ortopedas-traumatologas med. dr. Vytautas Tutkus:

– Ar sportas gali būti nuosprendis sąnariams?

– Dalis žmonių polinkį sirgti sąnarių ligomis paveldi genetiškai, o dar kiti jas „prisišaukia“ neadekvačiais krūviais, pernelyg pasitikėdami savo jėgomis, kilnodami sunkumus, apkraudami sąnarius. Neretai tai – profesionalūs sportininkai, sunkumų kilnotojai, kurių sąnariai patiria didžiulius krūvius. Reikia žinoti, jog sąnario kremzlė yra pritaikyta atlaikyti tik tam tikrus krūvius. Žmogus, norintis pasiekti aukštų sportinių rezultatų, į tai neatsižvelgia. Kol organizmas jaunas, jis stengiasi atsilaikyti, kompensuoti tą poveikį. Tačiau ateina laikas, kai jis pasiduoda. Pirmieji to požymiai – sąnarių skausmas po didelio fizinio krūvio, reiškiantis, jog sąnario kremzlė minkštėja. Iš pradžių organizmas bando gintis, didinti sąlyčio plotą, todėl rentgeno nuotraukoje matome kaulinių sąnario paviršių išaugų. Deja, vietoje to, kad palengvintų situaciją, jos spaudžia sąnario kapsulę, minkštuosius audinius ir sukelia skausmą.

– Kas yra artrozė?

– Sąnarių ligų grupei priskiriama daug ligų, tačiau viena labiausiai paplitusių yra artrozė. Tai sąnario sudilimas arba susinešiojimas. Kol kremzlinis sąnario paviršius tvirtas ir vientisas, sąnarys juda sklandžiai slysdamas, neužstrigdamas ir nesukeldamas skausmo ar garso. Artrozė diagnozuojama tuomet, kai kremzlė suminkštėja, susidėvi, nusitrina nuo kaulinio paviršiaus, o sąnariui judant, kaulas pradeda trintis į kaulą.

Kremzlės suminkštėjimas, vadinamoji chondromaliacija, turi keletą stadijų: suminkštėjusi kremzlė praranda vandenį ir tampa panaši į suvytusį obuolį, vėliau ji pasidaro šiurkšti ir pleišėjanti, skilinėjanti, kol galiausiai nutrupa nuo kaulo paviršiaus. Sveikas, standus ir slidus kremzlės audinys geba atsispirti spaudimui. Jame nėra nervinių galūnėlių, todėl judėdami nejaučiame sąnarių skausmo. Kaulo paviršius yra jautrus ir skausmingas, kai jo nebedengia kremzlė, kiekvienas judesys sukelia skausmą.

– Kas laukia žmogaus, kurio sąnario kremzlė yra pažeista?

– Reikia žinoti, jog atkurti sužalotos, sutrintos sąnario kremzlės neįmanoma. Kurį laiką galima šiek tiek pristabdyti arba bent jau palaikyti jos būseną tam tikrais preparatais, tačiau perspektyva tokiais atvejais neguodžianti – sąnario keitimas.

– Kokios injekcijas skiriamos į kelį žmonėms, turintiems problemų su kremzle?

– Viena sąnario skausmo priežasčių yra ta, jog trinantis kaului į kaulą dėl skausmo ir uždegimo sąnaryje pradeda gamintis nekokybiškas, per skystas sąnarinis skystis, kuris iš esmės dar pablogina slydimą sąnaryje. Hialurono rūgštis yra klampi medžiaga, kurios organizmas netraktuoja kaip svetimkūnio, priima ją ir per tam tikrą laiką rezorbuoja. Ji sumažina trintį tarp kaulų ir skatina kokybiško sąnarinio tepalo gamybą. Taigi, suleidus vaisto, sumažėja skausmas, atsigauna kremzlinis audinys ir pagerėja sąnario tepimas. Toks efektas po vieno gydymo kurso jaučiamas vidutiniškai nuo pusės metų iki metų, kai kada ir ilgiau.