Žemas testosterono lygis susijęs su silpnu lytiniu potraukiu, atminties problemomis ir Alzheimerio liga. Gydytojai neseniai pradėjo kalbėti apie vyrų menopauzę, vis dėlto daugeliui tai – reali problema, kurią reikia spręsti. Sumažėjęs testosterono lygis – krizių ir skyrybų priežastis. Vyras jaučiasi prislėgtas, kaltina žmoną (kuri pati išgyvena hormonų pokyčius), ieško jaunystės už santuokos ribų.

Sumažėjęs testosterono lygis veikia ir moteris. Kai testosterono lygis per didelis, vyrai arba moterys gali būti pernelyg ambicingi, konkurencingi, nepastovūs santykiuose, agresyvūs. Moterims tai susiję su policistinių kiaušidžių sindromu, rašoma portale umbrella.green.

Testosteronas: seksualinė funkcija ir smegenų veikla

Testosteroną laikome lytiniu hormonu, tačiau jis atsakingas ne tik už libido. Jei iš tėvo gaunate Y chromosomą, jau įsčiose jūsų smegenys vystysis kitaip. Tarp vyrų ir moterų – didžiulis skirtumas. Moterys sklandžiau bendrauja, jaučia kalbą, jos linkusios į šiltų santykių palaikymą, o ne į konkurenciją. Vyrų smegenys koncentruojasi į ambicijas, dominavimą, joms mažiau būdingas prisirišimas.

Bet testosteronas lemia ne tik šiuos bazinius skirtumus. Testosterono trūkumas gali sukelti kognityvių sutrikimų, Alzheimerio ligą ir depresiją. Be to, yra sąsaja tarp žemo testosterono lygio vyrų organizme ir chroninių ligų. Šiuo metu atliekama nemažai tyrimų ir aiškinamasi, kaip testosterono lygis susijęs su galėjimu pakelti skausmą. Testosteronas svarbus ir moterims, nes turi įtakos jų seksualiniam potraukiui, raumenų masei ir atminčiai.

Žemas testosterono lygis vyrų organizme

Vyrų organizme testosteronas pasiekia maksimumą apie 22-us gyvenimo metus, vėliau jo palaipsniui mažėja. Vidutiniškai po 30 metų vyro organizme kas 10 metų sumažėja po 10 proc. testosterono, arba 1–2 proc. kasmet.

Neseniai atliki tyrimai parodė ryšį tarp testosterono ir Alzheimerio ligos. Kai trūksta testosterono, kraujas prasčiau priteka į smegenis, todėl trinka protinė veikla. Testosteronas turi įtakos ir kūno masei, raumenų masei, seksualiniam potraukiui, nuotaikai ir energijai. Tokia būsena vadinama vyrų menopauze arba andropauze.

Bendrieji požymiai, rodantys, kad vyrui trūksta testosterono: susilpnėjęs libido, erekcijos sutrikimai, depresija, energijos trūkumas ir atminties problemos.

Žemas testosterono lygis moterų organizme


Be pakankamo testosterono lygio moterims mažėja seksualinis potraukis. Ties skyrybų riba atsidūrusių porų tyrimai rodo – arba moterų, arba vyrų organizme būna per žemas testosterono lygis, o tai veikia santykius. Dažnai vienas partneris kaltina kitą, kad šis pasikeitė. Iš tiesų žmonės keičiasi, nes keičiasi hormonų balansas. Neskubėkite skirtis po 20 ar 30 santuokos metų, pirmiausia pasitikrinkite sveikatą.

Bendrieji požymiai, rodantys, kad moteriai trūksta testosterono: žemas libido, depresija, prasta atmintis.

Didelis testosterono lygis vyrų organizme

Tie, kurių organizmas gamina per daug šio hormono, linkę dėl menkiausios priežasties susierzinti. Daug testosterono turintys vyrai retai veda ar gyvena stabilioje santuokoje. Jie neretai sukuria šeimą tik labai brandaus amžiaus.

Bendrieji didelio testosterono vyrų organizme požymiai: agresyvumas, spuogai, perdėtas konkurencingumas.

Didelis testosterono lygis moterų organizme

Kai kurių moterų organizme gaminasi per daug testosterono, taip dažnai būna policistinių kiaušidžių sindromo atveju. Šis sindromas turi įtakos svoriui, odos būklei ir apskritai savijautai.

Bendrieji požymiai, rodantys, kad moters organizme per daug testosterono: antsvoris, nereguliarios menstruacijos, spuogai, riebi oda, per didelis plaukuotumas ant veido ir ant kūno, agresyvumas, aukštas cholesterolio lygis, aukštas kraujospūdis, diabetas.

Subalansuokite testosterono lygį. Pirmiausia pasidarykite bendrojo ir laisvojo testosterono tyrimą. Naujas tyrimas rodo – padidėjęs cukraus lygis kraujyje (pavalgius) gali pamažinti testosterono lygį vyrams net 25 proc. Kad tyrimų rezultatai būtų tikslūs, kelias valandas iki tyrimo nevalgykite.

Yra paprastas būdas pasitikrinti: pažiūrėkite, kokio ilgio jūsų bevardis ir smilius, ištiesus delną. Jei bevardis ilgesnis, vadinasi, dar gimdoje gavote daug testosterono. Yra teorija, kad bevardžio piršto ilgis susijęs su vyro genitalijų dydžiu.

Estrogenas: svoris, kaprizai, kaulai, širdis ir atmintis

Hormonas estrogenas susijęs su visomis organų sistemomis: kaulų, širdies ir kraujagyslių, reprodukcine sistema ir kt.

Dauguma laiko estrogeną moterišku lytinu hormonu, tačiau ir vyrams reikia estrogeno, tik mažesniu kiekiu. Moterims tam tikrais menstruacijų ciklo etapais estrogeno tai padaugėja, tai sumažėja. Normalaus 28 dinų ciklo atveju, estrogenų (estradiolio ir progesterono) sumažėja du kartus.

Po 30 ir 40 metų, kai moterims prasideda perimenopauzė, hormonų sistema jau nebėra tokia efektyvi ir ciklas sutrinka. Kai estrogeno stipriai padaugėja, o paskui stipriai sumažėja, prasideda priešmenstruacinis sindromas, kuris stipriai išbalansuoja moterų emocijas.

Kai prasideda menopauzė, estrogeno būna gerokai mažiau, tai turi įtakos svoriui, kognityvinėms funkcijoms ir sveikatai.

Moterų organizme yra trys estrogeno rūšys: estronas, estradiolis ir estriolis. Reprodukciniu laikotarpiu dominuoja estradiolis. Jis palaiko jaunystę, saugo smegenis, kraujagysles, širdį ir kaulus, odą nuo senėjimo, neleidžia kauptis antsvoriui. Jeilio universiteto tyrėjai padarė išvadą, kad estradiolis didina apetitą taip, kaip ir leptinas (vienas iš apetitą veikiančių hormonų). Mokslininkai padarė išvadą, kad būtent dėl to menopauzės metu padidėja apetitas.

Estrogenų trūkumas

Sumažėjus estrogenų lygiui, moterims suprastėja trumpalaikė atmintis, galimi depresijos periodai. Moteris pamiršta, kur pasistatė automobilį ir pan. Sumažėjus estrogenų, moterims sunkiau pakelti skausmą. Leidinyje „Journal of Neurobiology“ publikuotas tyrimas, kurio autoriai tyrė moterų atsparumą skausmui įvairiu ciklo metu. Paaiškėjo, kad, esant žemam estradiolio lygiui, moterys stipriau jautė skausmą. Todėl menopauzės laikotarpiu moterims gali padidėti jautrumas skausmui.

Estrogenų sumažėjimo požymiai: suprastėjęs regėjimas, sunkiau susikoncentruoti, depresija, kaprizingumas.

Padidėjęs estrogenų lygis

Kai yra didelis estrogenų lygis ir mažas progesterono lygis, sunkesnės menstruacijos, trumpesnis ciklas.

Estrogenų pertekliaus požymiai: tinimas, padidėjęs svoris, valdingumas, agresyvus elgesys, depresija.

Hormonai

Subalansuokite estrogenų lygį

Paprastas kraujo tyrimas parodys trijų tipų estrogenų lygį. Balansą palaikysite, jei sveikai gyvensite, sportuosite, ribosite kofeino, cukraus ir alkoholio. Simptomus sušvelnins žuvų taukai, nakvišų aliejus ir linų sėmenų aliejus.

Progesteronas: kaprizai, miegas, proto veikla

Progesteronas – natūralus gamtinis relaksantas, jis ramina, gerina miegą. Priešingai nuo vaistinių relaksantų, progesteronas gerina protinę veiklą. Kartais progesteroną vadina nėštumo hormonu. Nėštumo metu būna didelis progesterono lygis, todėl moterys būna ramios, turi energijos, entuziazmo.

Progesteronas irgi svyruoja – jo padaugėja antroje menstruacijų ciklo pusėje. Po 30 metų moters organizmas gamina mažiau progesterono. Jei po 40 metų moters organizme žemas progesterono lygis, o estrogeno dar daug, tai stiprina estrogeno pertekliaus simptomus.

Žemas progesterono lygis

Kai trūksta progesterono, netenkate natūralios raminamosios priemonės. Šio hormono deficitas gali pastūmėti į priklausomybes.

Įprastai progesterono ima mažėti, likus aštuoneriems metams iki menopauzės.

Bendrieji žemo progesterono lygio požymiai: galvos skausmas, migrena, sutrikęs regėjimas, prasta atmintis, nuotaikų kaita, sunku susikaupti. Jei dar ir padidėjęs estrogeno lygis, būdingas valdingumas, agresyvumas, tinimas.

Didelis progesterono lygis

Būna nėštumo metu arba neadekvačios hormonų pakaitinės terapijos atveju per menopauzę; primena pirmų nėštumo savaičių simptomus.
Didelio progesterono lygio požymiai: pykinimas rytais, nuovargis, skausmas juosmens srityje.

Subalansuokite progesterono lygį. Jis tikrinamas iš seilių, šlapimo ar kraujo tyrimo. Geriausia šį tyrimą daryti 21-ą ciklo dieną. Gydymui naudojamas sintetinis ir biologinis progesteronas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją