Turint aukštą kraujospūdį, patartina pirmiausia kreiptis į gydytoją ir vykdyti medikų rekomendacijas, o tuo pačiu gerti vieną kalio ir kitokių maistingų medžiagų gausiai turintį gėrimą, kuris sparčiai žemina kraujospūdį.

Tai – raudonųjų sulčių gėrimas. Australų tyrėjai padarė išvadą, kad, išgėrus 300 ml raudonųjų slyvų sulčių, per parą pažemėja kraujospūdis. Mokslininkų teigimu, raudonųjų sulčių poveikis labiau pastebimas hipertoniją turintiems vyresnio amžiaus žmonėms.

Tyrimai buvo atliekami su japoniškos „Queen Garnet“ rūšies slyvų sultimis. Šios rūšies slyvose daugiausia antocianino – antioksidanto, kuris ir mažina kraujospūdį.

Australų tyrėjų eksperimente dalyvavo 24 suaugę žmonės, 12 iš jų buvo 65 m. amžiaus ir vyresni, kiti 12 – 18–45 m. amžiaus. Tyrimo dalyviai kasdien išgerdavo po 300 ml slyvų sulčių arba tris kartus po 100 ml. Jiems reguliariai matavo kraujospūdį.

„Abiejose grupėse pastebėta, kad žymiai sumažėjo kraujospūdis, tiesa, stipriau – vyresnio amžiaus tiriamųjų grupėje“, – rašoma tyrime. Specialistai nepastebėjo, kad rezultatai būtų priklausę nuo dozavimo ar nuo sulčių gėrimo laiko.

Tyrimų buvo atlikta ir su žiurkėmis, turinčiomis hipertoniją, – po slyvų sulčių per 45 minutes joms sumažėjo kraujospūdis.

Portalo „WebMD“ medikų duomenimis, raudonosiose slyvose yra didelis antioksidantų kiekis, todėl jos ne tik mažina kraujospūdį, bet ir šalina iš organizmo natrį, atpalaiduoja kraujagyslių sienelių įtampą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)