– Giedre, kokią įtaką žmogaus savijautai turi aromaterapija?

– Aromaterapija – tai sveikatinimo būdas, negalėčiau to pavadinti gydymu, nes eteriniai aliejai, naudojami aromaterapijoje, nėra vaistai. Jie, kaip žinia, veikia holistiškai. Vadinasi, įtakos turi ne tik kūnui, bet ir mintims, emocijoms. Dar norėčiau pasakyti, kad jie veikia sužadinančiai: pakutena mintis, emocijas, pakelia nuotaiką. Jie itin pasiteisina šaltuoju sezonu, kai trūksta saulės, daugiau laiko praleidžiame namuose. Dabar kvapai mus veikia aktyvinančiai, sujaudina nervų sistemą, prisideda prie geros nuotaikos. Ir, pastebėčiau, ne tik mus, bet ir gyvūnus – kelerius metus bendradarbiaujame su Kauno zoologijos sodu: mūsų eteriniais aliejais mirkomas gyvūnų šienas ir tai lemia geresnę jų savijautą bei nuotaiką, netgi energiją. Taip pat yra ir su žmonėmis, kas visai nenuostabu – juk mes gamtos dalis (Šypsosi).

Apskritai kalbant, aromaterapija ir eteriniai aliejai yra kažkur tarp vaistų ir kosmetikos, jie neturi aiškaus reglamento ir savo vietos – jie turi ir sveikatinančių savybių, ir gražinančių. Eteriniai aliejai – bioaktyvios (sužadinančios) medžiagos, tinkančios tiek kūno ląstelių regeneracijai, tiek odos, plaukų grožiui puoselėti.

– Ar pasitaiko klientų, prašančių virusus naikinančių priemonių?

– Pasitaiko ir dažnai, ypač šiuo metų laiku. Ateina žmonių, norinčių įsigyti aliejuko nuo Covido. Deja, tokio nėra. Bet mes galime pasiūlyti antibakterinių priemonių: jos tinka žmonėms, besirūpinantiems švaresniu patalpų (pavyzdžiui, biurų, vaikų darželių, mokyklų) oru. Dažniausiai tokie orą valantys eteriniai aliejai garinami specialiuose difuzoriuose.

– O kokios priemonės dabar populiariausios?

– Tarp populiariausiųjų galėčiau išskirti aliejų mišinį vaikams „Baubukas“ (nuo slogos). Dar vienas šaltojo sezono bestseleris – tepalas, skatinantis atsikosėjimą su čiobrelių ir eukauliptų eteriniais aliejais.

Jei kalbėtume apie kosmetikos priemones, tarp paklausiausių jau daug metų yra aliejinė galvos odos ir plaukų šaknų priemonė „Nuostabioji Rozmari“. Tai produktas su stimuliuojančiais, kraujotaką gerinančiais čiobrelių ir rozmarino eteriniais aliejais. Jis tinka nuo plaukų slinkimo. Eteriniai aliejai gerina kraujotaką, o tai leidžia plaukų svogūnėlius geriau aprūpinti deguonimi.

Dar vienas itin pirkėjų mėgstamas produktas, kuris šiemet laimėjo „Lietuvos metų gaminio“ aukso medalį, yra serumas „Panelė Rožė“. Tai odos puoselėjimo priemonė, praturtinta hialurono rūgštimi, rožių aliejumi bei vitaminu C.

Tarp favoritų yra ir arbatmedžių bei levandų eteriniai aliejai. Arbatmedis tinka įkandus uodui ar kitam vabzdžiui, taip pat veikia kaip repelentas. Dar jį galima naudoti nuo lūpų pūslelinės, pėdų ar nagų grybelio. Levandos padeda nuraminti įsiaudrinusias mintis, emocijas, gerina miegą, taip pat tinkamas odos priežiūrai (praskiedus arba naudojant gryną). Taip pat galima garinti arba lašinti į vonią, tinka vaikų hiperaktyvumui mažinti, arba pakvėpuoti juo prieš kokią nors stresinę situaciją – levandų eterinis aliejus mažina baimę, jautrumą, nerimą.

– Dabar madingi ir eterinių aliejų garintuvai…

– Taip, tai šiuolaikiškas būdas mėgautis aromaterapija, nes anksčiau žmonės, naudodami eterinius aliejus, juos dažniausiai garindavo specialiose žvakidėse. Tačiau šis būdas jau kiek atgyvenęs, nes yra ištirta, kad kaitinant aliejus keičiasi jų terapinės savybės. Dabar rekomenduojama naudoti naujos kartos kvapų garintuvus – jie veikia be karščio, juose įmontuota ultragarso plokštelė, kurios dėka aukšto dažnio vibracija skaido eterinius aliejus ir vandenį į smulkią aromatingą dulksną. Šį garinimo būdą patarčiau naudoti namų kvėpinimui (vietoj sintetinių kvapų). Šiam tikslui puikiai tinka citrusiniai eteriniai aliejai: apelsinas, greipfrutas, citrina. Jei mūsų tikslas – kovoti su nerimu ar nemiga, vienareikšmis lyderis – levanda.

O jei labiau norime kovoti su pirmaisiais peršalimo požymiais, palengvinti atsikosėjimą, rekomenduočiau arbatmedžio, pipirmėčių aliejus. Rozalinų eterinį aliejų išskirčiau kaip veiksmingą priemonę kūdikėliams – jis puikiai lengvina kvėpavimą, atkemša nosytę ir yra itin švelnaus aromato, savo sudėtyje neturi mentolio, tad nedirgina jautrių kvėpavimo takų. Šį aliejų išbandžiusios mamos jau žino, kad jis yra nepakeičiamas mažylių priežiūroje, kai šiems nuo slogos užsikemša nosytės ir jie nebegali nei prakvėpuoti, nei valgyti.