Atsako Respublikinės Šiaulių ligoninės gyd. ortopedas traumatologas Alfonsas Šapalas:

– Nušalus ar pajutus skausmus po kontaktų su žema temperatūra, žmogus pats pamato, kas vyksta su jo kūnu. Dažniausiai nušąla nuo šalčio neapsaugotos kūno dalys: rankos, veidas, nosys. Taip pat tos galūnių vietos, kurios suspaustos – kojų pirštai. Jei žmogus atėjęs į šiltą patalpą pajaučia, kad jam peršti, bado, galūnės pabalusios, paraudusios, tai – jau nušalimo požymiai. Kaitinti nušalusių galūnių karštame vandeny nerekomenduočiau, nes tai gali paskatinti kraujo krešulių susidarymą. Atšildymas turėtų vykti kambario temperatūroje. Galima galūnes kišti į vandenį, bet jis turėtų būti drungnas.

Gydant nuožvarbas rekomenduotini tepalai (vazelino pagrindu arba kosmetiniai higieniniai) – jie suminkština odą, pagerina kraujotaką. Toliau, žinoma, viskas priklauso nuo nušalimo gylio. Tai paaiškėja dažniausiai po kelių dienų, pavyzdžiui, jei atsiranda pūslės, nedelsdami kreipkitės į medikus! Tai jau yra gilesnių audinių pažeidimas! Jeigu pašalimas tik paviršinis, kaip jau minėjau, reikia tik atšildyti galūnes. Atsiradus nuožvarboms, galima komplikacija – ilgalaikis jautrumas žemai temperatūrai.

Didžiausia klaida, kurią pastebiu, – žmonės neskuba kreiptis pagalbos dėl nušalimų. Būna pralaukia ir kelias savaites, tiesa, tai dažniausiai asocialūs žmonės. Tačiau apskritai norėčiau paraginti nedelsti, jei pastebite iššokusias pūsleles – tai jau antrojo laipsnio nušalimo požymis. Šiukštu nepradūrinėkite jų, nes galite užkrėsti žaizdą! Jei tai būtų paprastas nušalimas (nuožvarba), paraudimas pašildžius turėtų išnykti. Tiesa, iš pradžių būna gana sunku nustatyti, kaip stipriai žmogus nušalo – pūslės atsiranda po kiek laiko, tas nušalusias vietas reikia stebėti.

Nušalimas

Nušalusių galūnių amputavimas – kraštutinis atvejis. Amputuojamos visiškai nušalusios, pajuodusios vietos – žmogus nieko nebejaučia, nes jo audiniai nebegyvi. Taip dažnu atveju atsitinka benamiams, gyvenantiems landynėse. Beje, pasisaugoti nušalimų reikėtų visiems – esant minus 10 ir daugiau laipsnių šalčio, nušalti nesudėtinga, o pasekmės būna įvairios ir kartais, deja, nepageidaujamos. Ne paslaptis, kad nušalusi oda dar ilgai išlieka jautri šalčiui, o visiškai regeneracijai kartais gali prireikti net dvejų trejų metų.

Verta žinoti

Šalčio profilaktika

  • Avėkite šiltą avalynę (pvz., UGG batus, jie šilti, pagaminti iš avikailio). Taip pat atkreipkite dėmesį į patogumą – suspausti kojų pirštai ypač greitai „pagauna“ šaltuką.
  • Jei lauke kausto –10 ir daugiau laipsnių šaltukas, po kelnėmis moterys turėtų dėvėti pėdkelnes.
  • Naudokite apsauginius kremus nuo šalčio.
  • Lūpas tepkite riebiu vazelinu.
  • Dėvėkite kepurę, pirštines – kaip minėjo medikas, nepridengtos išsikišusios kūno vietos nušąla pirmiausia.