Raukšlių korekcija botulino toksino injekcijomis – populiariausia pasaulyje minimaliai invazinė estetinė procedūra, oficialiais duomenimis, tokių procedūrų kasmet atliekama daugiau nei 5,5 milijono. Botulino toksinas dar naudojamas gydyti migreną, depresiją, akių trūkčiojimą, prakaituojančius delnus, pažastis, bruksizmą (dantų griežimą). Panašu, kad šio toksino galimybės vis plečiasi – oftalmologijoje jis naudojamas žvairumui gydyti, neurologijoje – esant padidėjusiam raumenų tonusui, vienos pusės veido paralyžiui gydyti, urologijoje botulino preparatas gali būti naudojamas esant šlapimo nelaikymui, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Pasaulinėje medikų bendruomenėje kalbama, kad šis preparatas savo unikaliomis savybėmis nenusileidžia vaistų pramonės siūlomiems produktams, todėl botoksą daug kas jau vadina plataus spektro masiškai naudojamu gėriu. Botulino toksinas yra neurotoksinas, gautas iš Clostridium botulinum bakterijų. Reikia pabrėžti, kad nurytas su užterštu maistu jis gali neigiamai paveikti pagrindinius kūno raumenis, tapti paralyžiaus ar net mirties priežastimi, tačiau mažomis dozėmis suleistas į tam tikras vietas botulino toksinas gali užblokuoti signalus, perduodamus iš nervų į raumenis, ir taip pastaruosius atpalaiduoti. Labai mažos ir tiksliai apskaičiuotos botulino dozės suleidžiamos į tam tikrus veido raumenis, ir praėjus kelioms dienoms raumuo nustoja susitraukinėti arba tie susitraukimai smarkiai susilpnėja.

Kai tai įvyksta, išsilygina dėl raumenų veiklos atsiradusios veido odos raukšlės. Beje, botulino toksino injekcijos naudojamos ne tik raukšlių korekcijai, bet ir profilaktikai. Šios injekcijos pradedamos leisti moterims, sulaukusioms 30–45 metų, kai sumažėjus odos elastingumui ima ryškėti mimikos raukšlės. Dar vienas etapas – menopauzė, apie 45–55 gyvenimo metus, kai moters organizme sparčiai sumažėjus estrogenų ir progesterono kiekiui, sumažėja kolageno ir elastino sintezė, oda sunkiau išlaiko drėgmę, sausėja, pradeda plonėti, sparčiau išryškėja įvairios, taip pat ir mimikos raukšlės“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė Aida Adomaitienė.

Botulino toksino veikimas pasibaigia per 4–6 mėnesius po suleidimo, jis suyra audiniuose ir pašalinamas iš organizmo natūraliu keliu. Siūloma preparatą naudoti ne tik tada, kai raukšlės jau atsiradusios, bet ir profilaktikai, nes išvengti ankstyvo raukšlių atsiradimo lengviau nei jas išnaikinti. Kokio tipo raukšlės atsiras senstant, gali padėti išsiaiškinti savistaba – pavyzdžiui, jei pastebite, kad labai dažnai suraukiate antakius ar juos vis pakeliate į viršų, didelė tikimybė, kad būtent tarpuakyje arba kaktoje pirmosios raukšlės ir išryškės. Kai tokių mimikų niekaip negalite sąmoningai suvaldyti, padeda botulino toksinas, kuris taip laisvai neleistų raukytis, kol galiausiai visai atprastumėte tą daryti.

Gydytoja dermatovenerologė Aida Adomaitienė

Botoksas – nuo galvos skausmų, depresijos ar bruksizmo

Botulino toksinas sėkmingai naudojamas sergantiesiems migrena. Medikai gana ilgai užtruko, kol tiksliai nustatė, kur preparatą reikia leisti ir koks jo kiekis naudingas gydant šią ligą. „Žmonėms, kurie botoksu gydosi migreninius galvos skausmus, suleidžiama vidutiniškai 30 veikimo vienetų į skirtingus taškus galvoje ir kakle. Preparatas veikia nuo 3 iki 6 mėnesių, priklausomai nuo ligos sudėtingumo.

Teigiamas botulino toksino poveikis kenčiantiems nuo migreninių skausmų taip pat buvo pastebėtas atsitiktinai – Beverly Hillse dirbantis plastinės chirurgijos gydytojas atkreipė dėmesį, kad jo pacientai po botulino toksino injekcijų dėl raukšlių mažiau skundžiasi galvos skausmais. Atliktos studijos patvirtino mediko pastebėjimus ir leido pradėti gydymą“, – šypsosi A. Adomaitienė.

Ji sako, kad botulinas – tikras atsitiktinumų karalius, nes tai, kad jis gali padėti ir sergant depresija, taip pat buvo pastebėta atsitiktinai. „Kai raukšlėms lyginti naudojamas vaistas užblokuoja nervo-raumens jungtį, sumažėja arba nebevyksta raumens susitraukimas. Po injekcijos depresija sergantis žmogus nebesusiraukia, jo smegenys nuskaito informaciją, kad jis, nors ir nesišypso, vis tiek nėra susiraukęs, reiškia, situacija ne tokia ir bloga. Psichologinė paciento būklė pagerėja, nors gyvenimo situacija realiai niekuo nepasikeitė. Tai – savotiška smegenų apgaulė, kurios nauda milžiniška“, – pasakoja medikė. Anot jos, šis preparatas labai populiarus ir tarp vyrų.

Botoksas

Prakaitavimo galima efektyviai atsikratyti

Lietuvoje vyrai prakaitavimą dažniausiai gydo būtent botulino toksinu. Tai gerokai palengvina kūno priežiūrą, stresinėse situacijose padeda paslėpti nervingumo požymį – drėgnas pažastis bei delnus.

„Įprastai prakaitavimas – natūralus žmogaus organizmo procesas, reguliuojantis odos temperatūrą, tačiau susiduriantys su hiperhidroze, pertekliniu prakaitavimu, žino, kiek daug nepatogumų sukelia ši būklė. Dažnas poreikis keisti drabužius, nemalonus kvapas bei menkai veiksmingi terapijos metodai sekina pacientą, todėl tikėtina, kad ilgainiui jis jaučiasi socialiai atstumtas, atsiranda nerimas ir bendras nepasitenkinimas gyvenimo kokybe. Čia ir vėl gali pagelbėti bekvapė, beskonė ir bespalvė medžiaga, kurios išgryninta forma yra naudojama hiperaktyvių raumenų paralyžiui sukelti.

Jis leidžiamas tiesiai į hiperhidrozės pažeistas vietas – pažastų, pėdų ar delnų odą, sumažėjęs prakaitavimas pastebimas jau po 3–5 dienų, o pilnas efektas juntamas maždaug po dviejų savaičių. Kiekvieno žmogaus organizmas ir būklė yra individuali, kiek laiko truks šio metodo efektas, pasakyti sunku. Visgi pastebima, kad perteklinis prakaitavimas išnyksta net iki 17 mėnesių. Įvertinus įvairių gydymo metodų kainos ir naudos bei rizikos santykį, bene veiksmingiausias ir saugiausias būdas net ir sunkiai hiperhidrozei gydyti yra botulino toksino injekcijos“, – sako A. Adomaitienė.

Gydytoja pabrėžia, kad botulino toksinas turi daug pritaikymo būdų, visi jie net nėra ištirti, tad šis preparatas dar tikrai nustebins naudojimo galimybių įvairove.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją