Žiemą – palankus metas pastoti

Tibeto medicinoje sakoma, kad žiemą visa energija susikaupia po žeme. Kalbant apie augalus tai reikštų, kad žolelių jėga susitelkia šaknyse, o paviršiuje dėl šalčio tokiu metu viskas užšąla ir nurimsta, gamtoje įsivyrauja sausumas. Mūsų organizmas, turėdamas natūralius savireguliacijos mechanizmus, taip pat reaguoja į atšalimą ir siunčia signalą užsiverti visoms poroms, kad būtų išsaugota vidinė šiluma ir pasirūpinta vidaus organais.

Tą patį žmonės atlieka ir su savo namais: užėjus šalčiams, uždaro visus langus ir kiek įmanoma saugo šilumą viduje. Dėl to labai pakyla vidinė kūno šiluma. Kartu sustiprėja ir žmogaus jėgos. Tačiau žiemos metu dažnai priaugame antsvorio: tibetiečiai sako, kad tokiu atveju pasunkėja kūno esmė. Beje, žiemą pakinta ir spermos savybės: ji tampa tirštesnė, todėl Tibete pabrėžiama, kad žiemą būna palankus metas pastoti.

Anot Tibeto medicinos principų, viena iš pagrindinių mūsų negalavimų priežasčių yra netinkama mityba ir netinkamas elgesys. Žinoma, kiekvienas asmuo yra unikalus ir jam būdingos savitos gyvenimo aplinkybės, todėl, pavyzdžiui, tibetietiškuose tekstuose išsamiai aprašomos įvairios aplinkybės ir pagal jas pateikiamos mitybos bei elgesio rekomendacijos. Svarbu atsižvelgti į sezoną, gyvenamąją vietą, amžių, lytį, kūno sudėjimą ir daugelį kitų veiksnių.

Pavyzdžiui, žmonių, gyvenančių drėgnose vietovėse ir karštoje dykumoje, mityba ryškiai skirsis. Pirmiesiems vertėtų rinktis karštą maistą, o antriesiems, žinoma, tokio maisto reikėtų vengti.

Paaugliams (dar 17 metų nesulaukusiems asmenims) ir vyresnio amžiaus (per 70 metų) žmonėms būdinga vėsesnė prigimtis. Tai reiškia, kad jų organizme nesusikaupia tiek šilumos, kiek 17 – 70 metų žmonių kūnuose. Taigi jiems reikėtų valgyti daugiau šilto maisto ir stengtis palaikyti „šiltus“ santykius. Pavyzdžiui, iš prieskonių vaikams ir paaugliams labai rekomenduojamas imbieras, nes jis subalansuoja šiame amžiuje vyraujantį kūno energetinį pradą bedken (gleivės).

Vyresnio amžiaus žmonės turėtų atkreipti dėmesį į muskato riešutą – jis stiprina širdį ir skatina gerą miegą. Vidurinio amžiaus žmonėms tinka kardamonas, kuris palaiko inkstų funkcijas – stiprios sveikatos pamatą.

Bendros mitybos ir elgesio rekomendacijos žiemos metu

Žiemą organizmas sukaupia daug šilumos. Todėl patartina valgyti maistingą, bet ne itin sunkų maistą. Maisto kiekis turėtų būti didesnis negu, tarkime, vasarą. Ypač reikia stengtis pasiruošti gerą vakarienę – ne itin sunkiai virškinamą maistą, bet pakankamai daug.

Kodėl vakarienė tokia svarbi, juk daugelis vakarietiškų dietų, atvirkščiai, rekomenduoja rinktis vakarienei kuo lengvesnį maistą arba apskritai jos atsisakyti? Tam yra dvi priežastys. Pirma, dėl padidėjusios šilumos greitėja virškinimas. Antra, žiemą pailgėja naktis, ir jei nekreipsite dėmesio į vakarienę, didžiąją nakties dalį skrandis bus tuščias ir dėl to gali sustiprėti energetinis pradas lung (vėjas) – jis eikvos jūsų kūno šilumą ir tuo pačiu jūsų energiją.

Kalbant apie patį maistą, pirmenybę reikėtų teikti saldžiam, rūgščiam ir sūriam maistui. Kartaus ir sutraukiančio skonio žiemą geriau vengti.

Šaltuoju metų laiku tinka valgyti mėsą, ypač jautieną bei avieną, taip pat žuvį ir vištieną. Kiaulienos ir ožkienos geriau nesirinkti. Šiuo metu taip pat naudingos sriubos ir sultiniai, nes jie yra šiltas ir lengvas maistas.

Iš grūdinių kultūrų vertėtų atkreipti dėmesį į miežius ir ryžius, kurie tinka sriuboms ruošti. Šiuos grūdus reikėtų ruošti su prieskoniais, turinčiais šildančių savybių. Kviečiai nėra itin rekomenduojami.
Žiemą tinka valgyti šiltų savybių turinčius vaisius, pavyzdžiui, obuolius, persikus, ananasus. Vertėtų atsisakyti vynuogių, arbūzų ir bananų, nes jie yra sunkesnis ir šaltesnis maistas. Žiemą taip pat labai naudinga valgyti įvairias daržoves, išskyrus cukinijas.
Iš gėrimų reikėtų atkreipti dėmesį į karštą arba šiltą pieną, kurį reikėtų perpus atskiesti vandeniu ir pridėti medaus. Priimtini ir alkoholiniai gėrimai, tik nedideliais kiekiais – vynas (geriausia raudonas) ir stiprieji gėrimai. Turėkite galvoje, kad Tibeto medicinos supratimu nedidelis kiekis yra maždaug trys šaukštai (stipriam alkoholiui) arba viena taurė (vynui). Tačiau žiemą reikėtų kuo labiau apriboti kavos vartojimą (ji turi kartų skonį ir šaltą prigimtį). Jei šaltuoju metų laiku norite sustiprinti kūną, reikėtų rinktis jogą ir kvėpavimo praktikas.

Pagrindiniai žiemos prieskoniai – kardamonas (palaiko inkstų sveikatą, gerina virškinimo šilumą ir apskritai gali pašalinti iš organizmo bet kokį šaltį), muskato riešutas (naudingas širdžiai, gerina apetitą ir miegą), gvazdikėliai (naudingi skrandžiui ir kepenims, kovoja su šalčiu ir gerina apetitą), imbieras (skatina virškinimą), cinamonas ir juodieji pipirai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)