Idėja kilo vyrui

Idėja skaičiuoti cukraus kiekį maisto produktuose kilo Agnės Gumuliauskienės vyrui. Namuose turėti cukraus kubeliai jį inspiravo skaičiuoti šio saldėsio kiekį būtent tokiu formatu (1 kubelis=2 g cukraus). Pašnekovė sako, kad cukraus kiekiu maiste jiedu pradėjo domėtis dėl šeimos. Dukra buvo tik pradėjusi primaitinimo kelią, tad natūraliai kilo noras vartoti sveikesnius produktus.

„Iš pradžių informacija dalinomės su draugais, tačiau pastebėjus susidomėjimą iš šalies, teko pergalvoti idėją ir kurti gražesnį vizualą. Taip sugalvojau paskyrą instagrame ,,@cukraus_kubeliai, – pasakoja A.Gumuliauskienė. – Metus ji turėjo apie tūkstantį sekėjų. Vėliau viskas vyko labai greitai: mano įrašais pradėjo dalintis žinomesni, daugiau sekėjų turintys žmonės, taigi ir manųjų skaičius žaibiškai pakilo iki vienuolikos tūkstančių.“

Tiesa, pašnekovė apgailestavo pastaruoju metu vis neatrandanti laiko nuolat kelti įrašus. „Matyt, reikėtų šiek tiek padirbėti ir su laiko planavimu“, – pripažino ji ir pridūrė, kad jos tikslas – bent vieną kartą per savaitę pasidalinti nauju įrašu apie naują tiriamą produktą.

Labiausiai nustebino kečupai

Pasiteiravus, koks produktas Agnę nustebino labiausiai, ji įvardijo kečupą. Pasirodo, šis pagardas (Agnė tyrė „Suslavičiaus Klasikinį“ kečupą) 100 gramų turi net 17 g cukraus, vadinasi, 500 g pakuotėje yra net 43 kubeliai cukraus! Skaičiai tikrai neįtikėtini. Netikėta pašnekovei pasirodė ir tai, jog cukraus galima rasti net ir įvairiuose mėsos gaminiuose, ypač rūkytuose.

Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad cukrus ne visada blogai, ypač natūralus. Jo gausu ne tik vaisiuose, bet ir daržovėse, pieno produktuose. Su šiuo cukrumi gaunama ir daugybė kitų medžiagų, naudingų mūsų organizmui.

Ar pradėjus tyrinėti cukraus kiekį maiste, Gumuliauskų šeimyna į tai atsižvelgia? „Šios žinios šiek tiek pakeitė mūsų mitybą, bet viso cukraus iš savo mitybos raciono neišmetėme. Tiesa, dažniau atkreipiame dėmesį į populiarius produktus, kad apie juose esantį cukraus kiekį informuotume ir sekėjus“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Aktyvūs ir sekėjai

Įdomu ir tai, jog į cukraus skaičiavimo kelionę aktyviai įsijungia ir patys paskyros sekėjai. „Galiu papasakoti mielą istoriją, kuomet paskelbus varškės sūrelių nuotrauką, viena šiaulietė pasidalijo patirtimi apie geresnės sudėties ir skonio sūrelius. Tiesa, tuo pokalbis nesibaigė. Po poros savaičių moters šeima vyko į kitą Lietuvos pakraštį ir parvežė visą dėžutę aptartų sūrelių paragauti ir pasidalinti įžvalgomis paskyroje“, – prisiminė A.Gumuliauskienė.

Džiugu ir tai, kad paskyra sulaukė vaikų gydytojų dėmesio. Su keletu odontologų kas savaitę buvo kuriami bendri pranešimai. Tinklaraštininkė aptardavo cukraus kiekius, o gydytojai – cukraus poveikį vaikų sveikatai ir dantims. „Viename odontologo kabinete Vilniuje vaikams net rodomos fotografijos iš mano paskyros“, – pasidžiaugė moteris.

Paklausta, į ką atkreipti dėmesį produktų etiketėse, A. Gumuliauskienė primena, jog visuomet produkto sudėtis būna rašoma nuo didžiausios dalies iki mažiausios. Tad jei cukrus paminėtas vienas pirmųjų, tai jau ženklas, kad produkte jo bus gausu, tokio produkto reikėtų vengti. Kuo vėliau perskaitome cukraus pavadinimą, tuo geriau. Pažymėtina, kad įvairūs saldikliai ir sirupai savo pavadinimais dažnai tik paslepia patį cukrų.

Tai įdomu

Kiek kokiuose produktuose yra cukraus:

Vaisių skonio jogurtinis gėrimas,,Actimel“ (100 g ) – 12,5 g cukraus.
Kietojo sūrio užtepėlė su česnakais, 280 g – 11,2 g.
„Vici Traditional“ silkių filė aliejuje, 400 g – 2,4 g.
Vafliai „Roshen wafers milk“ 216 g – 75 g.
Sumuštinis „Big submarinas“ su kumpiu ir sūriu, 255 g – beveik 10 g

Verta žinoti

Pagal Europos Sąjungos reglamentą rekomenduojama maksimali cukrų (pridėtinio ir natūralaus) paros norma suaugusiam žmogui – 90 g. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją – 50 g (vaikams – perpus mažiau).