Šiuolaikinės civilizacijos skausmas

Galva palinkusi, žmogus sėdi telefone. Dažnas vaizdas ne tik namuose, bet ir viešose vietose. Maigydamas telefoną ne tik gali įsistatyti guzą ant kaktos nepastebėjęs stulpo, bet ir paskatinti skausmo atsiradimą pečių ir kaklo srityje.

„Sėdimas darbas, naršymas telefone, vairavimas. Mes nuleidžiame galvą, tiesiame ją į priekį. Visą dieną mūsų kaklo raumenys bando ją išlaikyti galvą, tad raumenys pavargsta, įsitempia“, – apie vieną dažniausiai pasireiškiančių skausmų pasakoja gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius.

Po įtemptos darbo dienos kaklo traškėjimo simfonija girdima ne viename biure. Taip pažymima dienos pabaiga. Įtampa nuslūgsta, tačiau skausmas dažnai nepraeina. Kaip teigia gydytojas, traškėjimo neturėtų būti, bet kartais jis parodo, kad problema nėra įsisenėjusi. „Turėtume jau nuo vaikystės išmokti taisyklingos laikysenos ir judesių, kad traškėjimo nebūtų. Iš kitos pusės, kai tai nutinka, žinome, kad juda slanksteliai, yra laisvumo“, – pasakoja pašnekovas.

Vaidas Buterlevičius

Tik masažas nepadės

Stresas ir įtampa pečių srityje išaugina du kalnus, kuriuos paspaudus iš skausmo per visą kūną nueina šiurpuliukai. Dažnas numoja ranka ir pagalvoja, kad apsilankymas masažo salone išspręs problemą. Tačiau kineziterapeutas įspėja, kad pečių kaip tešlos išmaigymas ne visada pagelbės: „Esu ir iš kolegų girdėjęs, kad masažas esą yra nugaros skausmo vaistas numeris vienas. Taip, jis padeda tam kartui, nes skausmas sumažinamas suaktyvinus kraujotaką, tačiau problemos neišsprendžia.“ Pašnekovas pirmiausia pataria apsilankyti pas specialistą, kuris nustatys problemos šaltinį.

Protruzija – tarpslankstelinio disko išvarža. Užspaustos nervinės šaknelės, pradėjusios tirpti rankos. Jėgų praradimas. Amplitudės sumažėjimas. Ir tai tik dalis gydytojo įvardytų pasekmių, kurios laukia žmogaus, jei nusprendžiama ignoruoti skausmą.

„Gal užstrigęs slankstelis dirgina raumenį, gal skausmas atsiranda dėl netolygaus kvėpavimo. Svarbiausia yra rasti priežastį, kodėl žmogui skauda, kad būtų išvengta pasekmių, ir tik tada skirti masažą kaip pagalbinę priemonę“, – įsitikinęs V. Buterlevičius.

Asociatyvioji nuotr.

Svarbiausia taisyklingas judėjimas

Visuomenėje vyrauja įsitikinimas, kad skaudanti nugara – silpna nugara. Tad visi vorele žygiuoja į sporto salę stiprinti paliegusių raumenų. Tačiau retas pagalvoja, kad daro sau meškos paslaugą. Kaip kineziterapeutas pataria savo pacientams, visų pirma reikia susitvarkyti su įtampa, atsipalaiduoti, pagulėti šiltoje vonioje, o tik paskui imtis sporto.

„Po kiekvienos treniruotės reikia gerų tempimo pratimų. Taip ir po darbo dienos reiktų prasitampyti“, – sako pašnekovas ir dar priduria, kad pratimai turi teikti malonumą, bet ne skausmą.

Internete pilna patarimų ir vaizdinės medžiagos su pratimais, kurie atpalaiduoja pečius ir kaklą. Tačiau savigyda nėra išeitis. Jei žmogus nežino, kodėl jam duria petį, nežinos, ir kurie pratimai padės jį atpalaiduoti. „Tie pratimai, kurie tinka visiems, netinka niekam“, – drąsiai teigia gydytojas ir pataria apsilankyti pas specialistą, kuris sudarytų sporto programą ir patartų, kaip vienus raumenis atpalaiduoti, o kitus stiprinti.

Pavyzdžiui, bėgiojimas. Jei vieniems rytais jis atpalaiduoja ir kūną, ir sielą, kitiems – surakina kaklą. Netaisyklingai atliekami judesiai gali sukelti tik dar daugiau problemų. „Kai statome kreivai koją, pakreipiame ją šiek tiek į vidų, kelio sąnarys pasikreipia taip pat. Tos pačios kojos klubas ir priešinga pečių juosta leidžiasi žemyn. Visa laikysena išsikreipia“, – netaisyklingo judėjimo pavyzdį pateikia kineziterapeutas.

Verta žinoti

Skausmas pečių srityje taip pat gali reikšti, kad jums:

  • sukamosios manžetės raumenų plyšimas,
  • peties tepalinio maišelio uždegimas (bursitas),
  • dvigalvio žasto raumens uždegimas,
  • peties sąnario osteoartritas.