Kas sukelia prakaitavimą

Pirmiausia reikėtų žinoti – kūnas prakaituoja ne tam, kad sudegintų kalorijas, o tam, kad apsaugotų organizmą nuo perkaitimo. „Prakaituodamas kūnas atsivėsina, kai sportuojame ar kai karšta“, – aiškino Kentukio Medicinos koledžo Fiziologijos departamento profesorius Thadas Wilsonas.

Galbūt sunku patikėti, ypač, kai intensyviai sportuojate, vis tik ne pats sportavimas skatina prakaitavimą, aiškina Th. Wilsonas. Sportuojant didėja vidinė kūno temperatūra, ji siunčia kūnui signalą, kad metas prakaituoti ir atvėsti.

Gausesnis prakaitavimas nereiškia, kad sudeginama daugiau kalorijų

Pats prakaitavimas nelemia, koks skaičius kalorijų bus sudegintas. Taip, energija perkelia jonus, kurie skatina vandens patekimą į liaukas, o tada išsiskyrimą prakaito forma, teigia Th. Wilsonas, bet ne daugiau. Kitaip tariant, prakaitavimo metu reikia energijos, bet ne tiek, kad padarytų įtakos svoriui. Prakaitas tėra indikatorius, kad kūnas prarado skysčių, o ne kūno riebalų, aiškino sertifikuota asmeninė trenerė Gabbi Berkow.

Kalorijas degina fizinis aktyvumas. Kuo intensyviau dirba didelės raumenų grupės, tuo daugiau kalorijų kūnas sudegins ir tuo daugiau šilumos sugeneruos.

Šis kalorijų deginimas akivaizdžiausias, lyginant aerobikos treniruotes ir svorių kilnojimo treniruotes. Jei darote jėgos pratimus ar atliekate intervalinę treniruotę, pastebėsite, kad mažiau prakaituojate. „Tai nereiškia, kad per mažai pasportavote, nesudeginote kalorijų – tai rodo, kad organizmo temperatūra nestipriai padidėjo“, – teigė G. Berkow.

Žmonės prakaituoja skirtingu intensyvumu

Nesvarbu, kad nuo jūsų teka prakaito upeliai, o jūsų bičiulis vos žvilga nuo prakaito. Pasak Th. Wilsono, žmonės prakaituoja labai skirtingai. Jei esate įpratę prie karščių, veikiausiai mažiau prakaituosite, nes organizmas sugeba veiksmingai atsivėsinti. Be to, žmonių prakaitavimas skiriasi, tai – individualu.

Apibendrinant galima teigti – prakaitavimas netinkamas rodiklis matuoti kalorijų deginimą. G. Berkow teigimu, gausus prakaitavimas elementariai reiškia, kad organizmui labai karšta po treniruotės ir jam reikia atvėsti.

Galite atlikti eksperimentą: 14 val. pasivaikščiokite saulėje – tikrai prakaituosite gausiau nei vaikščiodami vėsią dieną, bet abiem atvejais sudeginsite tą patį kalorijų kiekį.

Norėdami žinoti, ar intensyviai sportuojate, stebėkite širdies ritmą (būna įvairių programėlių, prietaisų), pasitarkite su profesionaliais treneriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)