Privalote atminti, kad kuo anksčiau pavyks juos nustatyti, tuo daugiau šansų, kad kovą su vėžiu lydės sėkmė.

1. Po oda susiformavęs guzas

Nei iš šio, nei iš to po oda susiformavęs guzas tikrai gali būti vėžio požymis, rašoma portale „Curejoy“. Bet kad pavykti aptikti tokius guzus, reikėtų nebijoti liečiant išsityrinėti kūno, be to, suprasti, ką laikyti sau būdingu reiškiniu, o ką – neįprastu pakitimu. Labai dažnai tiek moterys, tiek vyrai sugeba savarankiškai užčiuopti krūtų audinyje atsiradusius sukietėjimus, jeigu reguliariai apsičiuopia šią kūno dalį. Štai kodėl specialistai primygtinai rekomenduoja kuo dažniau išsičiupinėti tokias sritis kaip krūtys, sėklidės, pažastys, kaklas ir pilvas. Reguliariai jas tyrinėjant pirštais įtartinus kietus darinius pavyksta aptikti labai anksti, kol jie nepadidėjo ir neperėjo į daug pavojingesnę stadiją.

2. Odos niežėjimas

Žmogaus imuninė sistema vėžį traktuoja kaip į organizmą besikėsinančias bakterijas, todėl į naujo darinio okupuotą sritį tuojau pat pasiunčiami jį sunaikinti pasirengę leukocitai. Dėl šitokios reakcijos paveiktoje srityje suintensyvėja kraujotaka, todėl ji tampa šiltesnė, parausta arba įgyja kitokį sau nebūdingą atspalvį, ją pradeda niežėti ir apima tempimo pojūtis. Taigi, jei niežti odą, nors ji neišberta ir jums neaišku, kodėl taip yra, turite kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyta niežėjimo priežastis.

3. Negyjančios žaizdos

Bet kokia niekaip neužgyjanti žaizda, sužalojimas ar įpjovimas turėtų versti rimčiau susimąstyti, kadangi šitai gali būti ženklas, kad organizme tarpsta vėžinės ląstelės. Žaizdos gijimas gali sustoti todėl, kad organizmo imuninė sistema prioritetą teikia sistemą atakuojančiam vėžiui ir visomis išgalėmis su juo kovoja, neskirdama nė kiek resursų nepavojingai žaizdai. Taigi, ilgai negyjanti žaizda yra pakankama priežastis užsiregistruoti pas gydytoją ir nuodugniai išsitirti.

4. Guzeliai ant liežuvio arba burnos ertmėje

Burnos vėžio požymiai

Bet kokie burnos ertmėje, ant dantenų arba ties gerkle atsiradę guzeliai, ypač jei jie baltos spalvos, – pakankama priežastis sunerimti. Aišku, jie gali nereikšti nieko rimto, tačiau derėtų apsidrausti – dėl visa ko apsilankyti pas gydytoją ir išsitirti.

5. Apetito praradimas arba sunkumas ryjant

Bet kokie virškinimo sistemos pokyčiai arba sutrikimai turėtų suveikti kaip pavojaus signalas, kadangi dėl jų organizmas nepajėgia užsitikrinti optimalaus maitinimo ir tinkamai reguliuoti tokių procesų kaip gijimas. Jeigu be niekur nieko dingo apetitas, derėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

6. Pakitę žarnų judesiai

Jokiu būdu nereikia stengtis toleruoti ilgiau nei dvi dienas jaučiamų neįprastų judesių žarnyno srityje. Į gydytoją būtina kreiptis ir tada, jei išmatose tenka pastebėti kraujo, jeigu pakito jų spalva (tapo įtartinai tamsi arba šviesi), jei tuštinantis užeina skausmas, jei viduriai užkietėję arba paleisti, jei išmatos gleivingos ir kt. Kai kurie iš šių reiškinių priskiriami storosios žarnos vėžio simptomams, todėl juos kuo skubiau reikia ištirti – juokauti nevalia.

7. Su šlapinimusi susiję pakitimai

Lygiai kaip pakitusių žarnų judesių atveju, negalima toleruoti jokių su šlapinimusi susijusių pakitimų. Nesvarbu, ar manote, kad dėl jų kalta šlapimo pūslės funkcija, ar dėmesį patraukė neįprasta šlapimo srovė, kiekis, spalva, kvapas, jame susidarančios putos, pastebimos kraujo priemaišos ar kt., privalote šiuos simptomus nupasakoti gydytojui, kad jis galėtų skirti būtinuosius tyrimus.

8. Nepaaiškinamas kraujavimas

Bet kokio tipo kraujavimas, kurio neįmanoma kaip nors paaiškinti, yra priežastis kreiptis į gydytoją. Būtina mediciniškai išsitirti, kodėl galėjo prasidėti kraujavimas iš gimdos arba spenelių, taip pat kodėl kraujo priemaišų galėjo atsirasti išmatose arba šlapime.

9. Pakitęs balso tembras ir tonas

Bet kokios balso permainos, pavyzdžiui, jo tembro ir tono pakitimai, lydimi gerklės infekcijos arba skausmo, gali būti gerklų vėžio požymiai, todėl privalote negaišti ir apie juos pranešti gydytojui.

10. Nepaaiškinamas kosėjimas

Kosėjimas, užeinantis susirgus gripu arba prasidėjus viršutinių kvėpavimo takų uždegimui, pernelyg stebinti neturėtų. Tačiau jeigu įkyrių kosėjimo epizodų niekaip negalima susieti su kokia nors liga, tikėtina, kad organizmą atakuoja vėžiniai procesai, startavę plaučiuose, stemplėje, gerklėje arba skrandyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)