Infekcinių ligų pakeleivė

Nosiaryklė – stebuklingas Narnijos pasaulis, kuriame gyvena neįtikėtini organizmai. Vienas jų yra pneumokokas. Iš pradžių atrodantis kaip nepavojingas gyventojas, pastebėjęs pirmuosius peršalimo požymius, smogia žmogaus organizmui, kaip Baltoji ragana.

„Viena sąlygų, turinti įtakos pneumokoko bakterijos suaktyvėjimui, – pasireiškusi kita infekcija, pavyzdžiui, gripas ar COVID-19. Gali būti ir imunodeficitinė būklė, bakterija suaktyvėja po tam tikrų rimtų ligų, pavyzdžiui širdies ir kraujagyslių, taip pat viduriavimo, ausų uždegimo“, – pasakoja Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Justa Prokopavičiūtė, ir priduria, kad vienas kelių, kaip žmogaus organizme atsiranda pneumokokas, yra bučiniai.

Svarbiausios pirmos trys dienos

Tik pajutus pirmuosius peršalimo simptomus svarbiausia stebėti bendrąją savijautą. Jei per keletą dienų žmogus pastebi, kad temperatūra toliau laikosi, jos negalima numušti su vaistais, kosulys stiprėja, o bendras silpnumas niekur nedingsta, reiktų kreiptis į šeimos gydytoją.

.

Kaip pasakoja J. Prokopavičiūtė, plaučių uždegimą dažniausiai ir sukelia pneumokoko bakterija: „Pneumonija gali būti ir virusinė, ir bakterinė. Jei tai virusinis uždegimas ir žmogaus būklė nėra sunki, dažnai pakanka simptominio gydymo. Reikėtų vartoti priešuždegiminius vaistus ir daugiau skysčių. Jeigu pneumonija būna sukelta pneumokoko bakterijos ir kraujo tyrimai rodo aukštus uždegiminius rodiklius, kaip dažnu atveju būna su COVID-19, skiriamas antibakterinis gydymas antibiotikais arba net svarstomas stacionarus gydymas.“

Net šešiasdešimt procentų antibiotikų skiriama pacientams, sergantiems kvėpavimo takų infekcijomis, tačiau paskutiniu metu yra užregistruojama vis daugiau atvejų, kai pneumokoko bakterija yra atspari šiems vaistams. Apie tai užsimena ir gydytoja J. Prokopavičiūtė, kuri dar priduria, kad žmogaus atsparumas vaistams ilgina ir apsunkina gydymą.

Skiepas – geriausia prevencija

Pneumokokinė infekcija

Mirtingumas nuo pneumonijos siekia apie 10 procentų. Ši liga yra ypač pavojinga padidėjusios rizikos grupėms: vaikams, senyvo amžiaus ar onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Tad prasidėjus COVID-19 pandemijai gydytojai intensyviau ėmė siūlyti papildomai skiepytis ir nuo pneumokoko. Po vakcinos susidaręs imunitetas gali apsaugoti nuo plaučių uždegimo komplikacijų.

„Lietuvoje yra įteisinta, kad pakanka pasiskiepyti vieną kartą nuo pneumokoko infekcijos. Gavus COVID-19 vakciną ir papildomai pasiskiepijus šia vakcina, susidaro stipresnis imunitetas ne tik sveikiems, bet ir gretutinių ligų turintiems asmenims“, – apie papildomo skiepo naudą pasakoja šeimos gydytoja.

Šiuo metu daugiausiai naudojamos dvi vakcinos, veikiančios prieš trylika ir dvidešimt tris pneumokoko serotipus, labiausiai paplitusius pasaulyje. Nors šios vakcinos ir yra efektyvios, tačiau reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad žinomų serotipų iš viso yra šimtas. Užsikrėtimo atveju tada išlieka tikimybė, kad plaučių uždegimo komplikacijų galima ir neišvengti.

Verta žinoti

Kitos pneumokoko bakterijos sukeliamos ligos:

  • Meningitas.
  • Angina.
  • Viduriniosios ausies uždegimas (otitas).
  • Sepsis.
Dalintis
Nuomonės