Hipotirozės požymiai

Vangumas, silpnumas, mieguistumas, apatija, išsausėjusi oda, slenkantys plaukai, trapūs nagai, polinkis į vidurių užkietėjimą, tinimai, be priežasties padidėjęs svoris, menstruacijų ciklo sutrikimai, sumažėjęs kraujospūdis, pulsas bei kūno temperatūra, šaltkrėtis – visa tai gali rodyti skydliaukės hormonų trūkumą.

Skydliaukės funkcijų sutrikimas vadinamas hipotiroze. Ją gali sukelti tiek paprasčiausias jodo trūkumas, tiek rimtesnės ligos, todėl vertėtų kreiptis į endokrinologą, kad jis išsiaiškintų skydliaukės sutrikimo priežastis ir skirtų reikalingą gydymą.

Tirotoksikozės požymiai

Kita vertus, padidėjęs nervinis dirglumas, verksmingumas, nuotaikų kaita, padidėjęs prakaitavimas, paraudusi veido oda, karščio pojūtis, padažnėjęs širdies plakimas, padidėjęs kraujospūdis, pakilusi kūno temperatūra (bet žemesnė nei 38 °C), dusulys, nuovargis esant mažam fiziniam krūviui, slenkantys plaukai, nereguliarios menstruacijos ir tikėtinas viduriavimas gali būti susiję su skydliaukės hormonų pertekliumi, kuris vadinamas hipertiroze arba tirotoksikoze.

Tirotoksikozė taip pat gali turėti kelias priežastis, bet pati dažniausia – toksinis difuzinis gūžys. Tai labai rimta liga, kurią sudėtinga išgydyti, ir, žinoma, dėl jos taip pat reikėtų kreiptis į gydytoją.

Hipokorticizmo (antinksčių nepakankamumo) požymiai

Jei šalia silpnumo, vangumo, mieguistumo ir apatijos pasireiškia odos hiperpigmentacija, ypač raukšlių srityje (kaklo, pažastų ir kirkšnių srityse, vidinėje kelių pusėje ar virš sąnarių), galima įtarti, kad antinksčių liaukos gamina per mažai hormono kortizolio. Tai labai pavojinga būklė, dėl kurios reikia skubiai kreiptis į specialistą.

Kiti antinksčių hormonai yra atsakingi už elektrolitų (natrio, kalio, chloro) pusiausvyrą organizme, taip pat reguliuoja kraujospūdį, širdies darbą ir kraujagyslių tonusą, todėl padidėjus ar sumažėjus kraujospūdžiui, į veidą plūstant karščiui, pradėjus svaigti galvai, alpstant ar net prarandant sąmonę, gydytojas neatmeta ir šių hormonų pertekliaus ar trūkumo (ko tiksliai – pagal simptomus ir nusiskundimus nustatys gydytojas).

Diabeto požymiai

Jei geriate daug vandens (bet ne saldintų gėrimų) ir vis tiek jaučiate nuolatinį troškulį, sausumą burnoje ar net iš burnos sklindantį acetono ar supuvusių obuolių kvapą, dažnai ir gausiai šlapinatės, galbūt net pastebėjote, jog šlapimas yra lipnus, o oda sausa ir karšta, kyla įtarimų, kad jūsų organizmas gali kentėti nuo gliukozės pertekliaus. Tai reiškia, jog galite sirgti cukriniu diabetu, kai kasa išskiria per mažai hormono insulino arba organizmas tiesiog praranda jautrumą insulinui.

Jei jums kilo įtarimų, kad galite sirgti diabetu, užsiimti savidiagnoze ar savigyda nerekomenduojame. Jei jus kankina nuolatinis troškulys ir gausus bei dažnas šlapinimasis, bet cukraus kiekis kraujyje ir šlapime neviršija normų, jums gali būti vadinamas necukrinis diabetas, kurį sukelia antidiuretinio hormono, atsakingo už vandens sulaikymą organizme, trūkumas. Tačiau tai gana retas sutrikimas.

Lytinių hormonų trūkumo požymiai

Būtina pasitikrinti lytinių hormonų kiekį, jei nerimaujate dėl menstruacijų sutrikimų, pasireiškiančių nereguliariomis pertraukomis tarp jų, pernelyg gausiomis ir (arba) ilgomis menstruacijomis (kurios trunka daugiau kaip 7 dienas) arba, atvirkščiai, per silpnomis išskyromis (tepliojimu) ir (arba) per trumpomis menstruacijomis (kurios trunka mažiau nei 3 dienas), taip pat skausmu ilgiau nei dvi dienas arba pirmas dvi dienas.

Tačiau lytinių hormonų tyrimai dažnai kelia tam tikrų sunkumų (juos reikia atlikti tam tikromis ciklo dienomis, tam tikru paros laiku, nevalgant kai kurių maisto produktų ir pan.), todėl darytis hormonų tyrimų be gydytojo paskyrimo nerekomenduojama – galite gauti neteisingą rezultatą.

Į endokrinologą apžiūrai turėtų kreiptis ir vyrai, jeigu jiems sumažėjo lytinis potraukis ir potencija, patino speneliai ar/ir iš jų pasirodė išskyros, padidėjo ar pradėjo skaudėti krūtis.

Prieskydinės liaukos sutrikimų požymiai

Reikėtų paminėti, kad kalcio ir fosforo perteklius ar trūkumas organizme gali būti susijęs ne tik su vitamino D stoka, netinkama mityba ar inkstų ligomis, bet ir prieskydinių liaukų veiklos sutrikimais. Prieskydinė liauka išskiria hormoną paratiroidiną, kuris reguliuoja fosforo bei kalcio apykaitą, todėl inkstų akmenligė, tulžies pūslės akmenys, sutrikusi kaulų bei dantų mineralizacija, suprastėjusi plaukų ir nagų būklė, dažni mėšlungiai ar raumenų spazmai gali būti susiję su šio hormono pertekliumi ar trūkumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)