Rudens karalius

„Moliūgą pavadinčiau rudens karaliumi. Jų sezonas prasideda maždaug rugsėjo mėnesį, o vėsiai laikomi moliūgai gali išsilaikyti net kelis mėnesius. Moliūgas yra itin naudinga daržovė: jame daug beta-karoteno (spalva išduoda), kuris mūsų organizme verčiamas į vitaminą A. Taip pat tai skaidulomis turtinga daržovė: viename puodelyje virto moliūgo yra apie 3 g skaidulų. Moliūguose yra vitaminų C, E, magnio, kaliu, B grupės vitaminų“, – moliūgo maistines savybes vardija dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė.

Tačiau svarbu išmanyti, ir kaip jį ruošti, kad šis tikrai neprarastų maistingųjų medžiagų. Moliūgą reikėtų termiškai apdoroti, bet kaip ir su visomis daržovėmis, svarbu nepervirti, neperkepti. Vienas naudingesnių būdų yra moliūgą kepti orkaitėje didesniais gabalėliais su žieve, iškepus nuimti žievę ir sutrinti iki tyrės. Tokia tyrė, pasak dietistės, steriliuose stiklainiuose šaldytuve gali išsilaikyti iki kelių savaičių. Taip pat moliūgas tinkamas troškiniams, sriuboms, jo ilgai virti nereikia, paprastai nedideliais gabalėliais supjaustytas moliūgas suminkštėja per 10–15 minučių.

Dar vienas moliūgo karališkas privalumas – nedidelis kaloringumas. Tarkime, bulvėmis paprastai patariama nepiktnaudžiauti, o štai 250 g moliūgo turi tik 49 kcal, tad rekomenduojama šią sočią, tačiau nekaloringą daržovę įsitraukti į racioną.

„Keletas tyrimų rodo, jog daržovių ir moliūgų turtinga mityba padeda kontroliuoti cukraus lygį kraujyje ir taip galima išvengti antro tipo cukrinio diabeto“, – sako Ž.Dumbraitė-Varkalienė.

Živilė Dumbraitė

Tik iš ūkininkų

Nusprendus rudens racioną praturtinti moliūgais, jų dietistė pataria dairytis savo ar giminaičių daržuose, tinka ir Lietuvos ūkininkų užauginta produkcija. Pirktinių prekybos centruose geriau vengti, mat, pasak Živilės, rinkdamiesi mūsų krašte užaugintas daržoves ne tik sumažiname CO2 pėdsaką, bet ir gauname vertingesnę, šviežesnę produkciją, su mažiau chemikalų, kurie naudojami transportuojant daržoves ir vaisius iš tolimesnių kraštų.

Natūraliai, be chemikalų užaugintas moliūgas tiks ne tik sriubai. Tai pakankamai universali daržovė. Moliūgą tinka ir šaldyti, ir džiovinti. Kadangi ši daržovė neturi daugi vandens, gerai išlaiko formą ir tekstūrą. Džiovintas moliūgas tiktų kaip užkandis arba pagardinti granolai, bet pirmenybę vis dėlto reiktų teikti šviežiai daržovei.

Išspauskime iš moliūgo viską


Moliūgą pamilę virtuvės eksperimentatoriai jau seniai atrado, jog jis tinka ne tik sriubai ar troškiniams. Dietistė Živilė sako, jog moliūgų tyrė puikiai tinka ir desertams: „Ją galima naudoti blynams, pyragams, juose paprastą sviestą keičiant moliūgų tyre. Pyragai su moliūgais būna drėgni, purūs ir labai skanūs“.

Nepamirškime ir moliūgų sėklų. Jos puikai tinka įvairioms salotoms gardinti, bet ne tik šaltoms, o ir šiltoms, pvz., orkaitėje keptų cukinijų ir burokėlių salotoms, granolai, įvairiems dribsnių batonėliams.

„Rekomenduoju prieš vartojant šias sėklas trumpai pakepinti sausoje keptuvėje, tokiu būdų atsiskleis nuostabus aromatas. Taip pat naudojamas ir moliūgų sėklų aliejus, kuris yra tamsiai žalios spalvos. Jame gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, lecitino, kuris gali padėti kovoti su padidėjusiu cholesteroliu, vitaminų B1, B2, cinko ir kitų. Moliūgų sėklos yra puikus skaidulų šaltinis, o skaidulos padeda reguliuoti virškinimą ir cukraus kiekį kraujyje“, – tikina Ž.Dumbraitė-Varkalienė ir kviečia rudenišką virtuvę papildyti nuostabiais moliūgų skoniais bei kvapais.

Moliūginių keksiukai pagal Živilę

15 keksiukų reikės:

  • 150 g viso grūdo avižinių dribsnių maltų (arba avižinių miltų, jei neturite kur susimalti)⁠,
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių⁠,
  • 2 a. š. prieskonių (cinamonas, kardamonas)⁠,
  • ½ a. š. druskos⁠,
  • 50 g tirpinto medaus arba kokosų/agavų/klevų sirupo⁠,
  • 150 g obuolių tyrės⁠,
  • 300 g moliūgų tyrės⁠,
  • 50 g kokosų aliejaus (išlydyto, arba sviesto)⁠,
  • 60 g pieno (arba augalinio pieno)⁠
  • šiek tiek vanilės esencijos⁠,
  • 2 kiaušinių,
  • papuošimui migdolų riekelių, arba cukraus ir cinamono.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, pasiruoškite keksiukų kepimo formą arba silikonines formeles.⁠ Sumaišykite visus sausus ingredientus atskirame inde.⁠ Sumaišykite visus šlapius ingredientus ir gerai išplakite, kol viskas susijungs.⁠ Sumaišykite sausu ir šlapius ingredientus kartu, palikite tešlą kelioms minutėms pastovėti, kol avižos sugers visą drėgmę.⁠ Tešlą dėkite į keksiukų formeles, beveik iki viršaus. Kadangi naudojami miltai be gliuteno, keksiukai labai smarkiai nekils, bet bus minkšti ir purūs.⁠ Indelyje sumaišykite cukrų ir cinamoną, pabarstykite mišiniu kiekvieną keksiuką.⁠ Kepkite orkaitėje apie 20–25 minutes, ar kol medinis pagaliukas ištraukus nebebus aplipęs tešla. ⁠Ragaukite, skanaus! ⁠