Dažniausiai moterų, ateinančių šalinti ilgalaikio makiažo, netenkina spalva, forma, simetrijos nebuvimas. Jei defektai matomi iš karto, moterys atvyksta labai greitai po procedūros, kartais neiškenčia net mėnesio. Todėl jei toks makiažas darytas neseniai, būtinai išlaukite dar bent keletą mėnesių – spalva pabluks ir… gal taps priimtinesnė? Nors, žinoma, kartais nutinka ir priešingai – iš pradžių spalva būna graži, o vėliau pradeda keistis, įgauna melsvą ar rausvą atspalvį, kuris ima erzinti, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Jei jau apsisprendėte permanentinį makiažą šalinti, nesiblaškykite, – jau ne vienerius metus tatuiruočių šalinimo procedūras grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“ atliekanti J. Žilienė pabrėžia, jog šiandien specialistai naujausiu lazeriu gali sėkmingai šalinti ne tik permanentą, kuriam atlikti buvo naudojamos maišytos spalvos. Saugiai, efektyviai bei dar greičiau nei iki šiol galima pašalinti ir tatuiruotes – ir ne tik juodas, bet ir spalvotas. „Pasiduoda“ net tokios sunkiai įveikiamos spalvos kaip raudona, oranžinė, žydra ar žalia. Be to, lazeris leidžia labai efektyviai gydyti randus, veido raudonį ar kapiliarus, esančius arti odos.

Dermatologė dalijasi ir svarbiais patarimais:

• rinkitės patikimą ilgalaikio makiažo ar tatuiruotės specialistą;

• labai konkrečiai išsakykite savo lūkesčius, kruopščiai suderinkite formą ir spalvą, įsitikinkite, kad su specialistu gerai supratote vienas kitą;

• pasidomėkite chemine dažų sudėtimi, saugumu, šalinimo galimybėmis;

• jei padarytą darbą prireikė šalinti, atsakingai rinkitės specialistą, reikalaukite atlikti mėginį ir sulaukite rezultato.

Gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Modernios technologijos greitina procesus

Tatuiruotė – ilgalaikis piešinys ant žmogaus kūno, sukuriamas įterpiant dažų į odos dermos sluoksnį. Žmogus neretai tatuiruotę darosi kaip asmenybės ir individualumo atspindį, tačiau gyvenimas keičiasi, o kartu keičiasi ir žmogaus emocijos, mąstymas, net gyvenimo būdas. Tada ir gali būti nusprendžiama tatuiruotę pašalinti.

„Yra žmonių, kurie turi keletą ar net keliolika tatuiruočių. Jie dažnai prašo pašalinti seną, atsibodusią tatuiruotę, kai kurie vietoj jos planuoja pasidaryti naują. Anksčiau tatuiruotės būdavo šalinamos mechaniškai – šlifuojant odą, ar chemiškai – suleidžiant dažą blukinančių medžiagų. Bet šios technikos nėra labai efektyvios ar saugios, be to, dažniausiai sukelia komplikacijų ir palieka randų. Tačiau šios technikos nėra saugios ar labai efektyvios, beveik visada sukelia komplikacijų ir palieka randų Šiais laikais tatuiruotės dažniausiai šalinamos lazeriu. Jo skleidžiama šviesa susigeria į dažą ir jį suskaido į labai smulkias daleles, kurias oda pašalina. Dar greičiau dažas pasišalina, jeigu kartu su skaidančiu naudojamas ir frakcinis lazeris, kuris, vaizdžiai tariant, „išgręžia“ odoje daug mikroskopinių stulpelių, taip padarydamas „kelią“ dažams pašalinti. Galimybė vienos procedūros metu kombinuoti skirtingas lazerine technologijas šį procesą padaro dar saugesnį ir greitesnį“, – pasakoja gydytoja dermatologė J. Žilienė.

Randų lyginimas tapo realiu tikslu

Dažnai į kliniką kreipiasi moterys, kurios nori pašalinti įvairius randus, tačiau netrūksta ir vyrų, kuriems nepatinka dažniausiai veide esantys randai. Jie gali būti patys įvairiausi – pooperaciniai įvairiose kūno vietose, trauminiai, strijos esant svorio pokyčiams, ar po aknės likę randai.

„Pagrindinė taisyklė – jie turi būti pradedami gydyti lazeriu kuo anksčiau po susidarymo, idealus laikas – 4–8 savaitės. Tuomet galime tikėtis geriausių rezultatų. Esant seniems randams visiško jų išnyko dažnai negalime garantuoti, tačiau galime juos sumažinti, palyginti reljefą. Visai neseniai dėl strijų pilvo odoje gydymo buvo apsilankiusi pacientė, pagimdžiusi vos prieš šešias savaites. Užteko vienos procedūros, ir, pacientei sugrįžus po mėnesio, net aš nebegalėjau rasti, kur buvo atlikta procedūra, – pasakoja dermatologas Tadas Raudonis. – Taip pat labai džiugina po aknės likusių randelių gydymo rezultatai. Gydant aknės sukeltus randus taip pat svarbi taisyklė – turi būti pasiekta visiška ligos remisija, nebelikti jokių uždegiminių bėrimų (mazgelių, pūlinukų). Tam dažnai reikalingas ilgalaikis medikamentinis ligos gydymas. Baigus konservatyvų gydymą ir likus randams veido ar nugaros odoje, jie šalinami lazeriu, ir dažnai pasiekiami nuostabūs rezultatai.“

Specialistas pastebi, kad po aknės dažniausiai lieka maži ir gilūs randeliai, todėl juos išgydyti kartais prireikia ir ne vienos procedūros.

Tadas Raudonis

Veido raudonis – visuomenės bėda

Raustanti, jautri veido oda vargina išties didelę visuomenės dalį, o moterims ši problema net ir dažnesnė. Skaičiuojama, kad net iki 20 proc. suaugusiųjų turi veido rožinę – būklę, kai odos paviršiuje esančių kapiliarų sienelės yra silpnos, todėl daugiau kraujo priplūsta į odos paviršių ir veidas pradeda rausti.

„Iš pradžių paraudimas būna praeinantis, dažniausiai išprovokuotas temperatūrų pokyčių, streso, alkoholio, aštraus ar karšto maisto, saulės spindulių. Ligai progresuojant, paraudimas tampa nuolatinis, o vėliau gali atsirasti ir uždegiminių bėrimų, kuriems reikia medikamentinio gydymo. Tačiau norint išspręsti raustančios odos ir matomų kapiliarų problemą, reikia lazerio. Jei kalbame apie kapiliarus veido odoje, beveik visada tai yra veido rožinės pasekmė. Reikalingas lazerinių procedūrų skaičius yra individualus, bet jau po pirmosios procedūros matomas momentinis pagerėjimas – kapiliarai išnyksta arba patamsėja, tačiau dar keletą dienų oda gali būti kiek paraudusi ir jautresnė“, – pasakoja T. Raudonis.

Medikas taip pat sako, kad laikui bėgant kapiliarai gali atsinaujinti, pavyzdžiui, po stipresnio provokavimo. Tokio, kaip stipri sloga, alkoholis, stresas. Gali palaipsniui atsirasti ir pavienių naujų kapiliarų. Kaip greitai tai įvyks, ir kada reikės kartoti procedūrą, pasakyti, pasak T. Raudonio, sunku – kartais užtenka procedūros kartą per metus, o kartais – kas keletą metų. Svarbu, kad pats žmogus save stebėtų ir vertintų vidinius poreikius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)