Vis daugiau asmenų žino, kad venų varikozė – daugiau nei tik su grožiu susijęs sveikatos sutrikimas. Žinoma, dažna moteris į gydytoją kreipiasi būtent dėl estetinio vaizdo, tačiau ir tokiu atveju geriau kreiptis nei kažko laukti. Kodėl? Todėl kad ši liga niekuomet nesustoja vystytis.

Ignoruojant ligą gali ateiti lemtinga diena, kai staigią mirtį sukelia visai netikėtai atitrūkę kraujo krešuliai arba trombų dalys. Pateikiame 3 aktualius klausimus apie kojų venas ir venų varikozę.

Kaip veikia mūsų kojų venos?

Kojų venos – tai kraujagyslės, kuriomis kraujas teka atgal į širdį tam, kad jis vėl būtų prisotintas deguonimi ir arterijomis galėtų keliauti po visą organizmą. Žinotina, kad kraujas, tekėdamas kojų venomis, turi įveikti nemenką pasipriešinimą ir tekėti statmenai aukštyn. Sėkmingam veninio kraujo pakilimui į širdį padeda ir širdies veikla, ir plaučių darbas, ir net keletas raumenų pompų. Be to, venose yra specialių vožtuvėlių, neleidžiančių kraujui tekėti atgal, t. y. priešinga kryptimi. Išsiplėtus venoms ir (arba) turint vožtuvų defektų tokie vožtuvėliai tampa nebesandarūs. Vadinasi, jie nebegali atlikti savo pilnavertės funkcijos. Keičiant kūno padėtį venos kiekvienąkart patiria didelį smūgį, prie kurio ilgainiui jos prisitaiko besiplėsdamos. Be to, kojose po truputėlį vystosi uždegiminiai procesai, dėl kurių pradedamas jausti kojų skausmas, nuovargis, tinimas ir kiti nemalonūs pojūčiai.

Kas yra kojų venų varikozė?

Venų varikozė – tai lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas, kuris gali vystytis metų metus. Dauguma tokią patologiją vadina paprasčiausiu venų išsiplėtimu. Vis dėl to plika akimi galime matyti tik paviršinių venų išsiplėtimą, o giliau esančios giliosios venos taip pat jau gali būti pažeistos.

Žmogus dėl išsiplėtusių paviršinių venų, sutrūkinėjusių kapiliarų, mazgų su kraujo sankaupomis ar odos pigmentacijos pakitimų gali tikrai labai jaudintis. Ir, priešingai, tikrai ne visi kreipia dėmesį į kojose vykstančius pokyčius ir laiku kreipiasi į gydytojus. Vis dėlto į tokius jaučiamus ir matomus simptomus geriau nenumoti ranka ir vertėtų išsamiau išsitirti. Kraujagyslių chirurgas turėtų įvertinti giliųjų venų būklę, kad būtų paskirtas pats tinkamiausias gydymas. Pasirinkimų kur kas daugiau, kol ant kojų dar neatsivėrusios trofinės opos.

Kaip gali komplikuotis negydoma venų varikozė?

Daug kas bijo gydymo dėl to, nes mano, kad pašalinta vena ar venos tik dar labiau sutrikdys kraujotaką. Skubame paneigti šį mitą, nes iš tikrųjų yra priešingai. Pašalinus pažeistas venas kraujotaka tik pagerės, nes tokiu būdu bus sumažinta stazių formavimosi ir uždegimų vystymosi rizika. Žinotina, kad giliosiomis venomis prateka didžioji dalis kraujo, o paviršinėmis venomis jo prateka vos iki 10 procentų. Vadinasi, paviršinės venos pašalinimas įtakos normaliai veninei kraujotakai praktiškai nedaro, be to, tokiu būdu tik pagerinamas, tarsi „suremontuojamas“ kraujotakos procesas. Kraujas iš karto pradeda tekėti sveikomis venomis ir susiranda sau kitą kelią.

Venų varikozės komplikacijos nėra susijusios tik su nemaloniu estetiniu vaizdu. Jos eigos ignoravimas gali atnešti ir sunkesnių komplikacijų. Viena iš tokių jau pažengusios lėtinės ligos komplikacijų yra blauzdos opų atsivėrimas. Tokios opos labai sunkiai gyja, iš jų kraujuoja – tai atviras kelias į kraujo užkrėtimą. Trofinių opų gydymas ne tik labai brangus, bet ir labai sudėtingas, tad tokių komplikacijų, kurios gali baigtis ir mirtimi, geriau nelaukti.