Pasirodo, žmonės, kuri vyzdžiai didesni, yra protingesni už tuos, kurių lėliukės mažesnės.

Įdomesni faktai iš minėto tyrimo apie akių vyzdžius:

Akių vyzdžių paskirtis.

Akių vyzdžiai, arba lėliukės, yra juodi apskritimai akies centre. Įprastai jų skersmuo būna nuo 2 iki 8 mm, skelbia Amerikos oftalmologijos akademija. Lėliukės, kaip ir akies rainelė, reguliuoja į akis patenkančios šviesos kiekį ir saugo tinklainę; būtent dėl sugeriamos šviesos lėliukės atrodo juodos.

Priklausomai nuo situacijos, mūsų akių vyzdžių dydis kinta.

Įrodyta, kad įvairiose gyvenimo situacijose akių vyzdžių dydis kinta. Su amžiumi lėliukės mažėja. Jų dydis kaitaliojai ir priklausomai nuo emocijų – tyrėjų teigimu, žiūrint į patinkantį žmogų, lėliukės išsiplečia.

Tyrimas apie akių vyzdžių dydį ir protinius gebėjimus.

Akis

Tyrimas buvo atliktas Džordžijos technologijų institute, Atlantos mieste, jame dalyvavo 500 žmonių, 18–35 m. amžiaus. Tyrėjai kreipė dėmesį į tris kognityviuosius aspektus: vadinamąjį takųjį intelektą, dėmesio kontrolę ir darbinė atmintis.

Takusis intelektas yra sugebėjimas spręsti sudėtingas problemas, neturint patirties, rasti naujų sprendimų. Mokslininkai pateikė tyrimo dalyviams testų ir pastebėjo, kad aukštesnio lygio takųjį intelektą turinčių žmonių akių vyzdžiai yra didesni.

Mokslininkai tyrė ir gebėjimą sutelkti dėmesį, arba dėmesio kontrolę – t. y. sugebėjimą susikaupti, nepaisant aplinkos trikdžių. Viena užduotis buvo tokia: dalyviams trumpai parodydavo ekrane raidę, ją reikėjo įsidėmėti ir nesileisti išblaškomiems mirgančios žvaigždutės ekrane. Paaiškėjo, kad testą geriau atliko tie žmonės, kurių vyzdžiai didesni.

Galiausiai tiriamiesiems pateikė testų, kurie parodytų gebėjimą atsiminti informaciją po tam tikro laiko. Šios tyrimo užduoties duomenimis, darbinė atmintis geresnė tų, kurių lėliukės didesnės.
Kodėl didesnės lėliukės siejamos su protingumu.

Įvairios tyrimo užduotys parodė, kad didesni akių vyzdžiai sietini su intelektu, kita vertus, kaip tai paaiškinti? Pasak kito tyrimo autorių, lėliukės susijusios su smegenų sritimi locus coeruleus, kuri susijusi su mąstymo funkcijomis. Kuo aktyvesnė ši sritis, tuo didesni akių vyzdžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)