„Dantys prarandami dėl negydyto ar netinkamai gydyto ėduonies ir periodontito“, – teigia odontologas Laurynas Jokubauskas.

Kas su amžiumi įvyksta?

Odontologas Laurynas Jokubauskas teigia, jog dantų būklė sulaukus brandaus amžiaus priklauso nuo gyvenimo būdo, aplinkos ir genetinių ypatybių: „Normalus senėjimas yra susijęs su burnoje stebimu dantų emalio nusidėvėjimu, nuskilimais ir įskilimo linijomis, tamsesne dantų spalva. Dantų viduje esanti pulpos ertmė ir šaknų kanalų spindis dėl išorės dirgiklių poveikio siaurėja arba, kitaip sakant, užkalkėja. Kiekvieną dantį kaule įtvirtina šaknis juosiantis specializuotas apydančio raištis, tačiau su amžiumi dalies jo yra netenkama, todėl stebimas dantenų atsitraukimas.“

Taip pat keičiasi ir burnos gleivinė: mažėja jos barjerinė funkcija, lėtėja gijimas, mažėja seilių išskyrimas, prastėja kramtymo funkcija.

Dažniausia liga – periodontitas

Dažniau pasitaikanti liga, kurią odontologas L. Jokubauskas mini kaip pagrindinę, yra periodontitas, sukeliantis greitą kaulo tirpimą ir dantų paslankumą.

„Pagrindinė periodontito priežastis yra bakterinis dantų apnašas, kuris sukelia dantenų uždegimą, vėliau progresuojantį į periodontitą, apimantį gilesnius apydančio audinius. Prie to prisideda tam tikri rizikos veiksniai, pavyzdžiui, rūkymas, genetinis imlumas, tam tikri vaistai, ligos, amžius“, – pasakoja gydytojas.

Kaip kitus dažniau pastebimus sutrikimus odontologas įvardija ikivėžinius ar vėžinius burnos gleivinės pakitimus, seilių išskyrimo sumažėjimą dėl vartojamų vaistų ar ligų, smilkininio apatinio žandikaulio sąnario sutrikimus, pasireiškiančius įvairiais garsais, skausmu, apsunkintais judesiais, ir kramtymo funkcijos suprastėjimą.

Ne senėjimo padarinys

Gydytojas teigia, jog dantų netekimas nėra normalus senėjimo padarinys, tačiau veikiau per gyvenimą nutikusių įvykių kulminacija. „Restauravus mažą dantų ėduonies sukeltą pažeidimą, su laiku šalia atsiranda naujas pažeidimas. Šią restauraciją pakeitus į didesnę iškyla danties lūžio rizika, endodontinio gydymo ir dar didesnės restauracijos poreikis bei danties praradimo tikimybė. Taigi dantys prarandami dėl negydyto ar netinkamai gydyto ėduonies ir periodontito“, – pasakoja L. Jokubauskas.

Odontologas priduria, jog mūsų organizmas geba kompensuoti burnoje atsiradusius pokyčius, netekus vieno ar kelių dantų, kai, pavyzdžiui, greta esantys dantys stumiasi prarasto danties link ir taip sumažina atsiradusį tarpą. Tokiu būdu kramtymo funkcija išlieka.

Protezai – išsigelbėjimas?

Pakeisti prarastus dantis gali padėti protezai, implantų fiksuoti hibridiniai protezai arba suirusių dantų vainikams atkurti naudojami vainikiniai ir tiltiniai protezai. Paprastai pats senjoras pajaučia, kada jam jų pradeda reikėti, pavyzdžiui, tinkamai nebesukramtant maisto.

Kad protezai ilgai tarnautų, būtina juos tinkamai prižiūrėti. „Išimamus protezus po kiekvieno valgio rekomenduojama nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti specifiniu arba dantų šepetėliu. Vaistinėse galima įsigyti specialių protezams valyti skirtų tirpių tablečių, kurias galima naudoti kartą per savaitę. Išimtus iš burnos protezus reikėtų laikyti sausai, o ne pamerktus į vandens stiklinę. Tuo metu fiksuoti protezai reikalauja dar didesnės priežiūros, kadangi jų išsiimti iš burnos nepavyks. Būtina naudoti ne tik dantų šepetėlį, bet ir siūlą, tarpdančių šepetėlius, taip pat galima naudoti ir burnos irigatorių. Po kiekvieno valgio skalauti burną“, – pasakoja L. Jokubauskas.