Konsultuoja Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė Indrė Matulevičiūtė:

– Kai katarakta toli pažengusi ir žmogaus regėjimas ryškiai pablogėjęs, operaciją reikia planuoti ilgai nedelsiant. Sergantys katarakta pacientai mato lyg rūką ar dūmus, sumažėja kontrastinis jautrumas, pakinta spalvų suvokimas. Kataraktos neoperuojant lęšiukas drumsčiasi vis labiau, kol galiausiai žmogus ima skirti tik šviesą nuo tamsos.

Indrė Matulevičiūtė

Sprendimas dėl kataraktos operacijos turi būti bendras – gydytojo ir paciento. Pacientas įvertina simptomų įtaką gyvenimo kokybei, o gydytojas – lęšiuko būklę.

Galutinis kataraktos operacijos rezultatas, tai yra pooperacinis regos aštrumas, priklauso nuo akies būklės ir gretutinių akies ar sisteminių ligų, tokių kaip amžinė geltonosios dėmės degeneracija, glaukoma, cukrinis diabetas. Toli pažengus kataraktai, dėl itin sudrumstėjusio lęšiuko, ne visada galime įvertinti regos nervo ir tinklainės būklę, todėl prognozuoti operacijos rezultatą būna sunku. Be to, tokiu atveju didėja komplikacijų rizika, ilgesnis pooperacinis atsigavimo periodas.

Nors kataraktos operacija galima ir visiškai sudrumstėjus lęšiukui, tačiau ilgai laukti nerekomenduojama: labai pažengus ligai ne visada įmanoma operaciją atlikti įprastai naudojamu fakoemulsifikacijos metodu ir reikalingi kiti, labiau akį traumuojantys operacijos metodai.

Netiesa, kad jaunesniems pacientams atlikus operaciją dirbtinis intraokulinis lęšis nusidėvės ir ją reikės atlikti pakartotinai. Pakartotinės operacijos atliekamos, kai dėl lęšiuko kapsulės, kurioje implantuotas intraokulinis lęšis, saitų silpnumo ar traumos jis panyra – pasislenka iš savo vietos. Įprasta kataraktos operacija atliekama vieną kartą ir yra visam gyvenimui.

Katarakta


Verta žinoti

Kai kas baiminasi, kad implantavus dirbtinį intraokulinį lęšį gyvenimo kokybė pasikeis, tačiau specialus tausojantis režimas reikalingas ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu – pirmąjį mėnesį po operacijos.

Po to žmogus gali grįžti į visiškai jam įprastą gyvenimo ritmą: sportuoti, būti saulėje, dirbti. Jeigu profesija reikalauja daug laiko prie kompiuterio, apribojimų taip pat nėra – sėkmingai praėjus pooperaciniam laikotarpiui paciento gyvenimo kokybė dėl šios intervencijos nenukenčia.