– Kuo skųsdamosis moterys dažniausiai į jus kreipiasi?

– Didžiausia mano auditorijos dalis – moterys ir merginos, susiduriančios su aknės bėrimais veido srityje. Visgi tai labai sunkiai maskuojama problema, kuri gali daryti įtaką mūsų pasitikėjimui savimi. Kitos gana dažnos problemos – odos sausumas, raukšlės ir pigmentacija.

Paskutiniu metu gana daug klausimų sulaukiu ir iš nėščiųjų. Džiaugiuosi, kad būsimos mamos domisi, ką galima tepti ant odos ir nuo ko geriau būtų susilaikyti šiuo gražiu laukimo periodu.

– O kokios didžiausios moterų daromos odos priežiūros rutinos klaidos?

– Saiko nebuvimas ar rutinos nebuvimas. Galėčiau išskirti dvi grupes – tie, kurie nori visko čia ir dabar, ir tie, kurie yra visiškai apleidę savo odą.

Informacijos internete tikrai labia daug ir atskirti, kas tiesa ir kas mitas, yra gana sudėtinga.

Dalis į mane besikreipiančių turi itin daug įvairios kosmetikos, kuri tarpusavyje gali sąveikauti ne visai taip, kaip norėtumėme. To rezultatas – sudirgusi, paraudusi oda, ilgai nesulaukiamas norimas efektas. Kitas kraštutinumas – naudojamas tik vanduo veido odai nuplauti, atsisakoma odos drėkiklių, apsauginių priemonių.

Mano patarimas – neapkraukite savo vonios lentynėlių begale buteliukų, pasirinkite švelnų odai prausiklį, tonizuokite odą, naudokite drėkinantį kremą, kurio sudėtyje nebūtų odą galimai dirginančių medžiagų (kvapiklių, dažiklių), nepamirškite apsaugos nuo saulės (kremų su SPF).

Laikykitės šios rutinos ir tuomet spręskite, kokį aktyvų ingredientą būtų galima įtraukti į odos priežiūros rutiną, siekiant išspręsti esančias problemas (spuogai, pigmentacija, raukšlės ir t.t.). Negalvokite, kad tepant viską iškart gausite gerą rezultatą.

Gydytoja Paulina Grušelionytė

– Ir per kiek laiko galima padėti sau, laikantis teisingos rutinos?

– Priklauso nuo to, su kokia problema jūs susiduriate ir kokia prieš tai buvo jūsų veido odos priežiūra. Jei prieš tai nenaudojote jokios kosmetikos ir skundžiatės veido odos išsausėjimu, tikėtina, kad per mėnesį laiko tinkamos kosmetikos naudojimo pastebėsite itin greitus rezultatus.

Kovojantys su spuogeliais rezultatus pamato ne taip greitai – dažniausiai prireikia bent 2 – 3 mėnesių, kol pastebimi pirmieji rezultatai, tad tikrai prireiks kantrybės. Pigmentacijos problema sprendžiama sunkiausiai, gali prireikti ir papildomų procedūrų.

– Minėjote aktyviąsias medžiagas. Jų yra ne viena. Ką, pavyzdžiui, mūsų odai daro retinolis?

– Retinoidai – vitamino A deriniai. O vitaminas A yra be galo naudingas ir reikalingas mūsų odai. Retinoidų turinčios kosmetikos priemonės pradžioje buvo naudojamos spuogų gydymui, tačiau buvo pastebėta, kad tai itin efektyvus ingredientas skatinti odos atsinaujinimo procesus ir taip sustabdyti raukšlelių formavimąsi.

Šiais laikais retinoidai naudojami aknės bėrimams gydyti, pigmentacijai mažinti, skatinti odos regeneracijos procesus, kovoti su senėjimo požymiais. Retinolis – vienas iš retinoidų, itin dažnai randamas kosmetikos priemonėse, galimas įsigyti be gydytojo recepto.

– Nuo kada jį galima naudoti? Mitas ar tiesa, kad jaunoms merginoms negalima jo naudoti?

– Retinoidai naudojami kelioms problemoms išspręsti. Kai jie skiriami aknės bėrimams gydyti, galimi pradėti naudoti, kada tik yra poreikis (šiuo atveju vaistas skiriamas gyd. dermatologo).

Jei kalbėsime apie pigmentacijos ar raukšlelių mažinimui skirtas priemones, tai tikrai galite juos įtraukti į savo veido odos priežiūros rutiną nuo 25 metų amžiaus. Kolageno sintezė odoje pradeda mažėti būtent nuo 25-30 metų amžiaus, taigi tai puikus laikas įtraukti juos į rutiną. Esate vyresnė? Nepergyvenkite, niekada nebus per vėlu.

– O kokios dažniausios retinolio naudojimo klaidos?

– Pirma. Naudojama per daug priemonės ar pasirenkamos didelės koncentracijos priemonės. Veido odai užteks žirnio dydžio produkto kiekio. Pradėkite nuo mažos koncentracijos priemonių (0,15-0,3 proc.). Iš pradžių naudokite jį vieną kartą per savaitę, po savaitės, jei nejaučiate odos šerpetojimo, oda neparausta, galite didinti aplikaciją iki 2 kartų per savaitę. Dar po savaitės stebėkite odą – jei nejaučiate odos sudirgimo, didinkite dažnį iki 3 kartų ir savaitę ir galiausiai naudokite kas antrą dieną.

Antra. Nenaudokite retinoidų su vitaminu C ar AHA/BHA rūgštimis tuo pačiu metu. Kitu atveju jūsų oda gali sudirgti. Jei norite naudoti kelias aktyvias medžiagas – vieną jų naudokite ryte, kitą vakare.

Trečia. Kai tepama ant drėgnos odos, tai padidina medžiagų įsiskverbimą ir retinoidų turinčios priemonės gali sukelti odos sudirgimą. Jei oda jautri, siūlyčiau prieš tai tepti įprastai naudojamą kremą ir tik jam susigėrus tepti retinoidų turinčias priemones.

Ketvirta. Jums diagnozuotas peroralinis dermatitas? Retinoidų turinčios priemonės gali paūminti ligą.

Penkta. Klaida tepti jį ryte ar nenaudoti apsaugos nuo saulės (kremai su SPF). Retinoidus rekomenduojama tepti vakarinėje veido odos priežiūros rutinoje, kadangi tepant ryte oda gali būti lengviau pažeidžiama. Retinolis naktį atlieka puikų odos atsinaujinimo skatinimo procesą, po nakties itin svarbu odą tinkamai apsaugoti – tam jums padės apsauga nuo saulės (SPF kremai).

Šešta. Naudoti nėštumo metu – to daryti nerekomenduojama.

– O kam reikalingas vitaminas C, kurį minėjote kalbėdama apie rytinę odos priežiūrą?

– Tai stiprus antioksidantas, kuris padeda kovoti su odai žalingais laisvaisiais radikalais, skaistina odą ir skatina odos atsinaujinimo procesus, stabdo melanino gamybą odoje, dėl to yra veiksmingas odos hiperpigmentacijos problemai spręsti. Labai mėgstu šį kosmetikos ingredientą – panaudojus jį jūsų oda pasidarys gyvybingesnė, įgaus sveiką atspalvį, oda taps elastingesnė.

– Ir kokios dažniausios vitamino C naudojimo klaidos?

– Pirma. Naudojama per didelė vitamino C koncentracija. Naudojant didesnės nei 20 procentų vitamino C koncentracijos priemones rizikuojate, kad jūsų oda sudirgs – atsiras raudonis, pleiskanojimas ir kiti nemalonūs pojūčiai.

Jei jūsų oda jautri rinkitės 5-8 procentų koncentracijos vitamino C turinčias priemones, jei oda ne itin jautri – rinkitės maksimaliai iki 20 –ties procentų koncentracijos priemones.

Antra. Visko per daug vienu metu. Nenaudokite vitamino C kartu su AHA/BHA rūgštimis ir retinoidais, nebent tai darote skirtingu dienos metu. Vitaminas C puikiai dera su hialurono rūgštimi – taip odą papildomai drėkinsite.

– O kodėl anksčiau kosmetologės sakydavo, kad negalima šių priemonių naudoti vasarą?

– Manau gana daug nesusipratimų kilo dėl to, kad dažniausiai kosmetologijoje naudojama vitamino C froma yra L-askorbo rūgštis. Bet tai nėra rūgštis! Ši medžiaga yra visiškai nepavojinga kontakte su tiesiogine saule, jei jos koncentracija neviršija 8 procentų.

Naudojant apsaugą nuo saulės (SPF kremus), galite saugiai jaustis ir naudojant didesnės koncentracijos vitamino C turinčias priemones.

– Prakalbome apie saulę. Ar yra saugus būdas degintis? Ar visgi ne ir reikia visomis įmanomomis priemonėmis saugotis saulės?

– Tikrai yra saugus būdas, nereikia saulės bijoti, ji yra gyvybiškai svarbi. Vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos mums ji suteikia – vitaminas D.

Visgi nereiktų persistengti, visur gyvenime reikalingas saiko jausmas. Jeigu norite ilgai išlaikyti odą elastingą ir jaunatvišką – nerekomenduoju degintis soliariumuose.

Pasilepinkite natūralia saule, bet naudokite kremus nuo saulės (SPF kremus), įsigykite madingus akinius nuo saulės (kurie apsaugos ne tik nuo aplink akis atsirandančių raukšlelių, bet ir nuo akies dangalų pakenkimo), palčiakraštę skrybėlę.

Jei jūsų oda yra labiau linkusi nudegti nei įdegti – savo odą nuo aktyvios saulės turite apsaugoti itin kruopščiai. Po deginimosi naudokite odą minkštinančius ir raminančius kremus skirtus po saulės vonių. Jei visgi nudegėte – raminkite odą pantenolio ar alijošiaus turinčiomis priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)