Tarp visų patarimų, kuriuos girdėjote iš savo draugų bei šeimos narių per daugelį metų, bent kartą tikrai sulaukėte įspėjimo vengti avalynės, kuri pernelyg suspaudžia kojų pirštus. Kad ir kokie madingi būtų smailianosiai bateliai, suspaudus kojų pirštus ankštame priekyje, vėliau gali tekti kankintis dėl įaugusių nagų.

Ir nors šis patarimas yra pagrįstas, veikiausiai niekas jums nesakė, kad kojų pirštai nėra vienintelė kūno dalis, kurioje gali įaugti nagai. Nors ir ne taip dažnai kaip kojų pirštuose, nagai gali įaugti ir į rankų pirštų kraštelius, ir tai reikia turėti galvoje, ypač kai einate darytis manikiūro, sako Niujorke dirbanti sertifikuota dermatologė Marisa Garshick. Taigi kodėl įauga rankų pirštų nagai ir ką daryti, kad tai nepasikartotų? Štai profesionalų atsakymai, rašo shape.com.

Įaugusių rankų pirštų nagų simptomai ir priežastys

Įaugęs nagas iš tikrųjų reiškia tai, kad nago plokštelė užsiriečia žemyn ir įauga į odą, kuri ribojasi su nago šonu, sako M. Garshick. „Kai tai įvyksta, gali kilti uždegimas, nes organizmas reaguoja į tai, ko ten toje vietoje neturėtų būti. Taigi ta vieta gali patinti ir parausti, – teigė ji. – Kuo ilgiau tai tęsis, tuo bus didesnis skausmas“.

Jei į žaizdą pateks bakterija, pavyzdžiui, dėl rankų kontakto su drėgna, nešvaria aplinka (tarkime, plaunant indus), gali išsivystyti infekcija, pažymi sertifikuota dermatologė ir klinikos „Art of Skin MD“ Kalifornijos San Diego mieste įkūrėja Melanie Palm. Uždegimo apimta vieta gali supūliuoti ar šlapiuoti, rašoma straipsnyje, kurį paskelbė Sveikatos apsaugos kokybės ir efektyvumo institutas.

Rankų pirštų nagai įaugti gali ir be jokios priežasties, bet dažniausiai taip nutinka dėl netinkamo nagų trumpinimo, aiškino M. Garshick. Jeigu kirpsite nagus pernelyg trumpai, pašalindami visą distalinį kraštelį (baltąją nago viršaus dalį), tuomet traumuosite nagą ir padidinsite tikimybę, kad jis augs ne tiesiai į viršų, o plėsis į šonus ir įaugs į odą, įspėja M. Garshick. Panašias pasekmes sukelia ir nago kraštelių suapvalinimas, o ne tiesus kirpimas skersai – nagas taip pat gali užsilenkti.
Su įaugusių nagų problema taip pat gali dažniau susidurti žmonės, nuolat dirbantys rankomis ar dažnai jas plaunantys, nes tokiu atveju rankų oda jau savaime būna dirglesnė ir linkusi į uždegimus, negu įprastai. „Jei pati oda yra labiau paburkusi, ji gali atsidurti nago augimo kelyje, tokiu atveju nagas taip pat į ją įaugs, – aiškino M. Garshick. – Taigi pats nagas gali įaugti į odą, arba pati oda gali pastoti kelią augančiam nagui“.

Kaip gydyti įaugusius nagus?

Kai kurie įaugę nagai gali pasitaisyti patys, tačiau neretai vien tik pirminis patinimas įaugusio nago vietoje gali kelti nepatogumų ir trukdyti kasdienei veiklai, sako M. Garshick. Taigi jei negalite spausdinti kompiuterio klaviatūra nekrūptelėję, tai yra ženklas, kad jums reikėtų pasirodyti dermatologui, nes nago įaugimo vietoje jau galėjo kilti infekcija. „Jei jaučiate diskomfortą, visuomet yra geriausia kreiptis į profesionalus, – aiškino ji. – Jie nebūtinai praneš, kad tą nago dalį reikia išpjauti ar atlikti kažką panašaus. Tačiau jie gali, pavyzdžiui, rekomenduoti antibiotikų tepaliuką, acto voneles ar kitas priemones, kurios gydo infekciją toje vietoje“. Be to, jei anksti susirūpinsite šia bėda, „sumažinsite tikimybę, kad bus pažeisti aplinkiniai audiniai ar kad nagas visuomet augs nenormaliai“, pridūrė M. Palm.

Yra ir dar viena priežastis kreiptis į gydytoją: jūsų problema gali būti susijusi ne su įaugusiu nagu, bet su paronichija, sako M. Garshick. Paronichija yra odos infekcija, kylanti aplink nagus. Dažniausiai ją sukelia bakterijos ar grybelis. Tačiau kaip ir įaugusių nagų atveju, jos simptomai yra paraudimas ir patinimas. „Kartais tai gali būti įaugusio nago pasekmė, o kartais nagas gali įaugti dėl paronichijos“, – aiškino gydytoja.

Nepaisant to, egzistuoja dar kelios būklės, kai kreiptis į gydytoją reikėtų kuo greičiau, pavyzdžiui, kai pažeistoje vietoje susidaro pūlių kišenė arba iš jos pradeda sunktis skysčiai, sakė M. Garshick. „Šiais atvejais būtina kreiptis į dermatologą, nes tokią infekciją reikia gydyti arba antibiotikais, arba drenavimu", – teigė ji. Žmonės, sergantys diabetu, taip pat turėtų anksti kreiptis į gydytoją dėl įaugusio nago, pažymi M. Palm. Diabetas yra susijęs su prastesne kraujotaka, todėl tokios žaizdos kaip įaugę nagai gyja gerokai ilgiau, o tai savo ruožtu didina infekcijos išsivystymo riziką.

Įaugusio nago gydymas klinikoje

Tai, kaip jūsų gydytojas gydys įaugusį nagą, priklauso nuo būklės sunkumo. Jei nagas įaugęs į odą nestipriai (tai reiškia, kad įaugimo vieta yra tik paraudusi ir skauda, bet nepūliuoja), gydytojas gali švelniai pakelti nago kraštelį ir pakišti po juo vatos gabaliuką, kuris atskirs nagą nuo odos ir paskatins jį augti virš odos, skelbia „Mayo Clinic“. Pacientui taip pat gali būti patarta tepti pažeistą vietą antibiotikų tepalu, kad būtų išvengta infekcijos, kol pažeidimas visiškai sugis, teigė M. Garshick.

Jei įaugęs nagas yra skausmingas ir pūliuoja, gydytojas gali pašalinti šoninį nago kraštelį nuo nago apačios iki viršaus, aiškino ji. Procedūros, kuri vadinama chemine matriksektomija, metu pirštas užveržiamas dirželiu, kad būtų apribota kraujotaka, o pažeista vieta nuskausminama. Tuomet įaugęs nagas švelniai atkeliamas nuo odos ir šoninis nago kraštelis nukerpamas nuo pat apačios iki viršaus, rašo klinika „Foot and Ankle Center of Arizona“. Tuomet į nago šaknį, vadinamą matriksu, suleidžiama cheminio tirpalo, kuris nebeleidžia nagui ataugti toje vietoje. „Mes tiesiog visiškai pašaliname nago dalį nuo pažeistos vietos, – sako M. Garshick. – Ji nėra didelė, nes yra siaura. Nemanykite, kad nusilupa visas nagas. Mes tiesiog neleidžiame nagui įaugti į tą odos kraštą“.

Įaugusio nago gydymas namuose

Jeigu jums įaugo nagas, trukdantis jūsų veiklai, ir jūs esate pasiryžę gydytis patys, galite išbandyti kelias priemones, bet svarbu, kad šiuo atveju laikytumėtės požiūrio „mažiau yra daugiau“, pabrėžia M. Garshick. Šalti kompresai gali sumažinti uždegimą, o slidus dantų siūlas, įterptas tarp įaugusio nago ir odos (prieš tai pamirkius rankas 15 min. šiltame vandenyje), pamažu privers nagą augti tiesiai, sakė ji. „Jei darysite tai dukart per dieną savaitę ar dvi, priversite nagą augti virš odos, o ne į ją. Dantų siūlas padės koreguoti nago augimo kryptį“, – aiškino gydytoja.

Dar svarbiau, kad nelaužytumėte savo nagų žirklučių ar karpyklės, bandydami nukirpti įaugusį nagą. „Dažniausiai nerekomenduojame pačiam kirpti įaugusį nagą, nes kai tai darote, jūs atkuriate tą patį audinį, – aiškino ji. – Jūs kirpsite nagą kampu, taigi jis gali ataugti ta pačia kryptimi“. Atminkite, jeigu simptomai blogėja ar jūsų diskomfortas didėja, pasikalbėkite su gydytoju dėl įaugusio nago gydymo variantų.

Kaip užkirsti kelią nago įaugimui?

Ką daryti, kad rankų pirštų nagai neįaugtų į odą ir nesukeltų tų nemalonumų, kuriuos jie atneša? Kirpkite nagus tiesia linija ir neapvalinkite nagų kraštų, taip pat nekirpkite nagų itin trumpai – tai skatins nago plokštelę įaugti į šonus, teigė M. Garshick. Taip pat labai svarbu laikytis tinkamos nagų higienos, t. y. nekrapštyti, nelupti ar nekramtyti nagų ar šalia esančios odos – visi šie veiksmai gali sukelti uždegimą, kuris sukuria palankią terpę nagams įaugti, pridūrė ji. Jei norite apsisaugoti nuo infekcijas keliančių bakterijų, atlikdami drėgnus darbus mūvėkite gumines pirštines, sakė M. Palm.

Jei jums tenka dažnai plauti rankas, turite jautrius nagus, sergate rankų dermatitu ar jums lupasi nagai, į kasdienę odos priežiūros rutiną įtraukite vazelino konsistencijos rankų kremą. „Tai užtikrins, kad jūsų pirštų oda aplink nago plokštelę bus stipri ir sveika, – sakė M. Garshick. – Tepkite tokį kremą kartą ar du kartus per dieną, o geriausia – nakčiai“. Taigi, jei drėkinantis rankų kremas ir tinkamas nagų kirpimas yra viskas, ko reikia, kad sumažėtų nagų įaugimo rizika, tuomet pakeisti savo įpročius tikrai verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)