Pasinaudoti proga išsispirti

Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė pataria moterims apgalvoti, ar tikrai kiekvieną dieną būtina vaikščioti su aukštakulniais: „Medicinos tyrimais įrodyta, kad kasdien avėdamos aukštakulnius tikrai darysite žalą savo organizmui, todėl kiekvieną moterį skatinčiau šiuos batelius avėti kuo rečiau.“

Anot jos, idealiausia būtų aukštakulnius autis vieną ar dvi dienas per savaitę. „Be to, reikėtų išnaudoti visas pasitaikiusias progas iš jų išsispirti ir leisti pėdai pailsėti“, – siūlė R. Burzdžienė.

Kitas patarimas – rinktis kuo žemesnį kulniuką. „Tegul svarstant, kuriuos batus pirkti, žemesnė pakulnė bus prioritetas, nes kuo kulnas aukštesnis, tuo spaudimas priekiniam pėdos paviršiui didesnis, – pastebėjo gydytoja. – Tyrimais nustatyta, kad devynių centimetrų aukščio kulniukas spaudimą priekiniam pėdos paviršiui padidina 76 procentais. Dėl nuolatinio aukštakulnių avėjimo trumpėja achilo sausgyslė, pakinta dubens padėtis, padidėja stuburo išlinkis. Šie pokyčiai neigiamai veikiami ir vidaus organai, kyla nugaros skausmai.“

Rūta Burzdžienė


Kokie tie geri batai?

Skausmas, įtampa kojose ir nugaroje gali būti signalas, jog kojoms reikėtų pailsėti nuo aukštakulnių. Tačiau, pataria gydytoja, mestis prie kito kraštutinumo – visiškai bekulnės avalynės – nereikia. Ideali avalynė turi 2–3 cm pakulnę. „Jei tenka nuolat dėvėti aukštakulnius, jūsų spintoje būtinai turėtų atsirasti itin patogi ir pėdą tausojanti avalynė su nedidele pakulne, nosele, kurioje galima laisvai judinti pirštus. Svarbu ir tvirtas užkulnis, nes jis padeda stabilizuoti čiurnos sąnarį“, – sakė R. Burzdžienė.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja pastebi, kad moterys kartais linkusios pirkti puse ar visu dydžiu mažesnius batus, nei yra jų pėda: „Tai nėra geras pasirinkimas. Nepagailėkite lėšų ir pastangų kiekvienam sezonui surasti tikrai patogius batus, kurie nevargins kojų ir nedarys neigiamos įtakos jūsų pėdoms bei stuburui.“

Du pratimai

Aukštakulnių dėvėjimas sukelia stiprią blauzdų ir pėdų raumenų įtampą. R. Burzdžienė pataria panešiojus aukštakulnius atlikti du tempimo pratimus. Kiekvieną pratimą reikia pakartoti po 4 kartus, pajutus raumenų tempimą užfiksuoti ir laikyti 20–30 sekundžių.

Pirmasis pratimas yra skirtas ištemti blauzdos užpakalinės srities paviršinius raumenis, kurie susitraukia dėl aukštakulnių dėvėjimo. Atsisėskite ant žemės. Vieną koją sulenkite, o kitą ištieskite. Rankšluosčiu (elastinės juostos netinka) apimkite viršutinę ištiestos pėdos dalį ir abiem rankomis traukite kreipdami tempimo jėgą žemyn link grindų (ne lygiagrečiai grindims į save). Jei pratimą atliekate teisingai, turėtumėte pajusti tempimą blauzdos užpakaliniame paviršiuje. Stebėkite, kad tempiama koja būtų visiškai ištiesta per kelį ir kulnas nekiltų nuo grindų.

Antrasis pratimas skirtas ištemti blauzdos užpakalinės grupės raumenis. Atsistokite veidu priešais sieną, į ją atremkite abi rankas. Priekinę koją sulenkite ir ženkite žingsnį į priekį sienos link. Perkelkite ant jos visą kūno svorį. Užpakalinė koja turi būti ištiesta per kelį, o jos pėdos kulnas prispaustas prie žemės. Pajutę pirmąjį tempimo pojūtį užpakalinės kojos blauzdoje, užfiksuokite.