Glamour.com surinko 25 faktus apie moters vaginą ir vulvą:

1. Vagina ir vulva nėra tas pats.

Vagina yra elastingas kanalas, einantis nuo gimdos kaklelio iki makšties prieangio, aiškina mokslininkės, vienos iš menstruacijų ciklo stebėjimo programėlės „Clue“ kūrėjų Anna Druet ir Anne Hogemann. Dažnai vagina pavadinamos visos moters genitalijos, bet iš tiesų išoriniai lytiniai moters organai, – klitoris, šlaplė, didžiosios ir mažosios lytinės lūpos ir gakta, – vadinami vulva.

2. Lytinės lūpos būna įvairių dydžių ir formų.

Daug moterų nerimauja, kad jų vulva atrodo nenormaliai. Realiai tariamą normalumą ėmė piršti pornomedžiaga, kuri neatspindi moterų kūnų. Iš tiesų skirtingų kūno tipų moterų didžiosios ir mažosis lytinės lūpos atrodo skirtingai. Yra keli lytinių lūpų tipai (ir net jie turi daug variacijų): asimetriškos mažosios arba didžiosios lytinės lūpos, lenktos (tarsi pasaga) didžiosios lytinės lūpos, nukarusios didžiosios lytinės lūpos, išsikišusios mažosios lytinės lūpos, mažos, susiglaudusios arba mažos atsivėrusios lytinės lūpos.

3. Vulvos irgi būna įvairių spalvų.

Jūsų vulva gali būti tamsesnės spalvos nei viso kūno oda, daugelio moterų vulva tamsesnė. Lytinės lūpos įprastai būna nuo rožinio iki raudono, rudo, kiek violetinio atspalvio – visi jie normalūs. Seksualiai susijaudinus, lytinių lūpų spalva patamsėja, nes į tą sritį priplūsta daugiau kraujo.

4. Klitoris yra didesnis, nei greičiausiai manėte.

Vadinamasis klitorio kompleksas yra ne vien prisilietimams jautrus taškelis aukščiausiame mažųjų lytinių lūpų taške. „Apie penktadalis klitorio yra išsidėstęs aplink vaginą, – aiškina neuromokslininkė, seksologė, knygos „Kodėl svarbu, kad seksas būtų geras“ autorė Nan Wise. – Kartu su vidinėmis (išoriškai nesimatančiomis) dalimis klitorio ilgis yra toks, kaip ne erekcijos būsenos penio – 9 cm.“

5. Klitoris turi daug panašumo su peniu.

„Klitoris susideda iš apyvarpės, galvutės ir akytkūnio – kaip penis, – teigė akušerė-ginekologė Sharon Gerber. – Klitoris yra mažesnis už penį, bet turi dvigubai daugiau nervų galūnių – apie 8000, o penis – apie 4000. Klitoryje – didžiausia nervų galūnių koncentracija visame žmogaus kūne.“

Moteris

6. Mergystės plėvė nėra nekaltybės rodiklis

Mergystės plėvė, esanti aplink makšties prieangį, nuo seno laikoma nekaltybės simboliu. Vis tik Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nėra tokio patikrinimo, testo, kuri rodytų, ar moteris turėjo lytinių santykių (net ir mergystės plėvės buvimas to nerodo). Kita ertus, mergystės plėvė gali įplyšti važiuojant dviračių, sportuojant – jei taip nutinka, tai yra normalus reiškinys.

7. Ne visos moterys turi vaginas ir ne visi žmonės su vaginomis yra moterys.

Genitalijos ne visada atitinka lytį. Daugelis save moterimis laikančių žmonių negimė su vaginomis ir atvirkščiai – daug vyrais save laikančių asmenų turi vaginas.

8. Seksualiai susijaudinus makšties dydis ir net forma kinta.

Vidutinis vaginos ilgis – 7,5–10 cm., galimas ir kiek mažesnis ar didesnis ilgis. Lytiškai susijaudinus, vagina atsipalaiduoja, praplatėja, gimda pakyla aukštyn, todėl pakinta gimdos kaklelio padėtis ir tada vagina pailgėja. Tokiu būdu moters organizmas pasiruošia seksualinei sueičiai.

9. Makštis nėra visa vienoda.

Tik du vidiniai vaginos trečdaliai ilgėja ir trumpėja.

10. Kiekvienos moters vaginai būdingas savitas kvapas.

Kiekvienos moters kvapas yra kitoks, jis priklauso nuo mitybos, nuo dėvimų drabužių medžiagų, nuo liaukų išskyrų, higienos ir bakterijų. Kūno kvapas keičiasi, pvz., po intensyvios treniruotės, per menstruacijas. Jei nusimaudžius po dušu vis dar jaučiate žuvies kvapą, kreipkitės į gydytoją – tai gali būti infekcijos požymis.

11. Daug moterų nepatiria vaginalinio orgazmo.

2017 m. tyrimo duomenimis, tik 18 proc. patiria orgazmą vien per vaginalinę sueitį. 36 proc. moterų reikia dar ir papildomo klitorio stimuliavimo, dar 36 proc. moterų teigė, kad klitorio jaudrinimas joms nėra būtinas, bet tada orgazmai būna ryškesni. Kitaip tariant, didžiausia tikimybė patirti orgazmą vaginalinio lytinio akto metu – stimuliuoti dar ir klitorį (prisiminkite nervų galūnes).

12. Orgazmas malšina skausmus.

„Seksualinio stimuliavimo metu, patiriant orgazmą, organizme gaminasi natūralūs nuskausminamieji, – aiškina N. Wise. Patiriant orgazmą, organizme gaminasi oksitocinas, kuris teikia laimės pojūtį ir malšina įvairius skausmus – nuo galvos skausmo iki artrito.

13. Plaukeliai ant gaktos turi paskirtį.

Kaip aiškina akušerė Sh. Gerber, gaktos plaukeliai iš tiesų yra genitalijų audinių, ypač jautrios makšties angos, apsauga; ją saugo ir trinties metu. Skutant plaukelius, ant odos atsiranda mikroskopinių žaizdelių, į kurias gali patekti infekcija.

Higieniškai šalinti plaukelius vašku – saugiau nei skusti.

14. Gaktos plaukeliai, kaip ir plaukai kitose kūno vietose, yra skirtingi.

Brendimo metu ant vulvos, ant dalies šlaunų vidinės pusės, kartais ant papilvės užauga plaukelių – tai visiškai natūralus reiškinys. Tie plaukeliai būna šiurkštūs ar švelnūs, tiesūs, garbanoti.
Skiriasi ir spalva, ji gali būti kitokia, nei plaukų. Galiausiai gaktos plaukeliai pražyla.

15. Makštis sudrėksta ne vien seksualiai susijaudinus.

Dažniausiai makštis sudrėksta, kai moteris seksualiai susijaudina. Bet ir viena, ir kita gali pasilenkti. Mokslininkai teigia, kad fizinis ir psichinis susijaudinimas gana dažnai nesutampa. Pvz., partneris jus beprotiškai jaudina, tačiau dėl įvairių priežasčių (taip pat ir dėl amžiaus) makštis nesudrėksta. Kita pusė – kartais kūnas gali sureaguoti į erotinį stimuliavimą, nors jūs to ir nenorėjote.

16. Ciklo metu kinta makšties išskyrų konsistencija.

Menstruacijų ciklo metu kinta išskyros iš makšties – tai reakcija į hormonus, kurie ruošia organizmą ovuliacijai, aiškina A. Druet ir A. Hogemann. Ciklo pradžioje išskyros būna skaidrios, balkšvos, artėjant ovuliacijai jų gausėja, jos darosi tąsesnės, balkšvesnės. Ovuliacijos dieną išskyrų būna gausiausia, jos būna skaidriausios ir tąsiausios.

Jeigu išskyros pakito, patartina kreiptis į gydytoją. Dažna priežastis – infekcija, tai pat gali būti alerginė reakcija, tarkime, į vartojamus vaistus. Jei pakito išskyrų tekstūra, kvapas, spalva, atsirado niežėjimas ar deginantis pojūtis, dažniausiai tai – infekcijos indikatoriai.

17. Makštyje pH lygis yra toks, koks turi būti.

Makštyje yra 4,5 pH lygis – jame spermatozoidai išlieka gyvybingi ir gali judėti. Nepatartina daryti vidinių apiplovimų su muilu, nes tai gali sutrikdyti vaginos bakterijų pusiausvyrą, pH lygį, taip susidarytų tinkama terpė bakterijoms ir grybeliams daugintis. Kitaip tariant, prausimo priemonėmis apiplaukite tik išorinius lytinius organus.

18. Vagina apsivalo pati.

Vaginos sienelės sudarytos iš įvairių liaukų, jos išskiria skysčius, kurių paskirtis – valyti ir drėkinti makštį. Todėl akušerė Sh. Gerber griežtai nerekomenduoja įpurškimų į vaginą, vidinių apiplovimų. Jos teigimu, tai nėra naudinga ir netgi gali būti žalinga. Įšvirkščiant į makštį vandens su actu ar su antiseptine priemone, išplaunamos reikalingos bakterijos, kinta pH lygis, todėl didėja infekcijų rizika. „Tyrimų duomenimis, apsiplovimai didina bakterinės vaginozės, dubens uždegiminių infekcijų ir negimdinio nėštumo riziką“, – teigė ji.

Kai kurios kenčia dėl nemalonių pojūčių.

19. Vagina keičiasi, ypač po gimdymo.

Daugeliui moterų kyla klausimų dėl sekso po gimdymo – tai visiškai natūralu, ypač turint omenyje, kad daug kas pasikeičia. Kalbant apie anatomiją, gimdos kaklelio anga gali tapti kiek lenkta. Makšties audinys gimdymo metu išsitempia, bet, laikui bėgant, savaime turėtų susitraukti.

20. Po gimdymo vaginai reikia poilsio.

Nesvarbu, ar gimdėte natūraliai, ar jums dar cezario pjūvį, medikai pataria moterims po gimdymo vengti seksualinės penetracijos pusantro mėnesio – reikia laiko, kad makštis atsistatytų, sugytų.

21. Kėgelio pratimai iš tiesų veiksmingi.

Pasak Sh. Gerber, visoms moterims patartina daryti Kėgelio pratimus, o po gimdymo juos daryti tiesiog būtina. Medikė pataria, kaip nustatyti dubens dugno raumenų vietą: „Įsivaizduokite, kad važiuojate liftu, jaučiate, kad pučia pilvą ir stengiatės sulaikyti dujas.“

22. Vagina ir gimdos kaklelis gali įplyšti.

Gimdymo metu dažni įplyšimai. Daugelis natūraliai gimdančių moterų patiria gimdos kaklelio įtrūkimus (jeigu jie didoki, medikai susiuva). Laimė, makštis – organas, kuris atsistato; įtrūkimai sugyja per pusantro mėnesio (mažiau nei 5 proc. moterų patiria gilesnius įtrūkimus, kurie gali sukelti šlapimo nelaikymą, tokiu atveju prireikia stiprinti dubens dugno raumenis).

23. Vagina pasisukusi 130 laipsnių kampu.

Jei bent kartą bandėte stačiai įstumti tamponą į makštį ir nepavyko, nesistebėkite – makšties kanalas eina įstrižai kūne, todėl įvedinėkite tamponą įstrižiau, į nugaros pusę.

24. Vagina reiškia „makštis“.

Žodis „vagina“ atsirado 17 a. Lotyniškai jis reiškia „makštis“.

25. Spuogeliai (kartais) yra normalu.

Jei skutate ar šalinate vašku gaktos plaukelius, vienas kitas į vulvą įaugęs plaukelis nėra pretekstas nerimauti. Be to, ant lytinių organų kartais iškyla spuogelių, jie nepavojingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)