Karštis grėsmingas visiems

Gydytoja pastebi, kad perkaitimas įvyksta dėl skirtingų priežasčių: „Vieni kaitinasi paplūdimiuose, kiti tvarko sodus, o kartais žmonės nepagalvoja ir ima sportuoti karščių metu, nes tikisi, kad išprakaitavus greičiau kris svoris. Tačiau, kai aplinkoje aukšta temperatūra, nereikėtų būti lauke, ypač tiesioginiuose saulės spinduliuose.“ Specialistė pataria aktyvią fizinę veiklą atlikti kitu paros metu, pavėsyje arba vėsesnėmis dienomis, o sportuoti uždarose kondicionuojamose patalpose.

Šeimos gydytoja K. Lebedevaitė primena, kad elgiantis neatsakingai, nuo perkaitimo neapsaugotas nė vienas, bet pirmiausia akcentuoja vaikų saugumą: „Griežtai draudžiama vaiką palikti vieną automobilyje net dešimčiai minučių, nes mažylių termoreguliacija veikia kitaip nei suaugusių, jie labai jautrūs perkaitimui.“

Aukštai temperatūrai jautresni ir lėtinių ligų ar širdies problemų turintys asmenys. Perkaitus širdis plaka dažniau, todėl, jei asmuo turi kardiologinių problemų, didėja rimtų būklių atsiradimo rizika. Vyresnio amžiaus asmenys dažnai turi gretutinių ligų, todėl jiems rekomenduojama atlikti darbus anksti ryte arba vėlai vakare. Karščiausiu dienos metu visiems geriausia likti namuose, atidėti keliones.

Kristina Lebedevaitė

Kaip apsisaugoti?

Kepurė arba skrybėlė vasarą yra ne tik stiliaus akcentas. Gydytoja primena saulės atokaitoje visada naudoti galvos apdangalą, apsauginį kremą, vartoti daug vandens.

„Aukštoje temperatūroje gausiai prakaituojama, todėl kartu pasišalina ne tik skysčiai, bet ir elektrolitai, kurie svarbūs širdies ir raumenų darbui, neurologinei būklei. Juos galime atkurti gerdami skysčius, kuriuose gausu šių elementų, mineralinį vandenį“, – paaiškina K. Lebedevaitė.

Pasak specialistės, net sveikiems asmenims pavojų kelia karštyje vartojama kava, energetiniai gėrimai, alkoholis ir kitos medžiagos, kurios skatina širdies susitraukimų dažnį, keičia fiziologiją ar temperatūros pojūtį. Dėl jų gali pasireikšti dehidratacija, vedanti iki sunkios būklės, kartais ištinka sąmonės sutrikimai, reikalaujantys sudėtingo gydymo ligoninėje.

Atėjus kaitrai, temperatūra kyla ir uždarose patalpose, ypač kenčia daugiabučių viršutinio aukšto gyventojai. Pro langus šviečiant saulei reikėtų užtraukti užuolaidas, jei yra galimybė, naudoti kondicionierius arba padaryti skersvėjį. Jei tai neįmanoma, dieną geriau uždaryti langus, kad į namus patektų mažiau šilumos, juos atidaryti anksti ryte ar nakčiai. Jaučiant, kad savijauta prasta, šeimos gydytoja siūlo atsivėsinti šlapiais vėsiais kompresais.

Saulės ir šilumos smūgis

Pasak gydytojos, šilumos smūgis gali įvykti nuo per aukštos aplinkos temperatūros, o saulės smūgis – nuo tiesioginių saulės spindulių, kuriuos gauna žmogus. Fiziologiškai, tai šiek tiek skirtingos būklės, tačiau bendrai vyksta panašūs sutrikimai: žmogus jaučia stiprų troškulį, silpnumą, pykinimą, gali pasireikšti galvos skausmas, svaigimas. Stipresnio perkaitimo metu jaučiamas diskomfortas krūtinėje, širdies permušimai, galintys lemti sąmonės sutrikimus.

Verta žinoti

Pagalba perkaitus

Pirmiausia perkaitusį žmogų reikia patraukti nuo tiesioginių saulės spindulių arba nuvesti į vėsesnę patalpą. Kūnas vėsinamas veidą apšlaksčius vandeniu, toliau galima dėti šlapius kompresus ant kaktos, sprando, kaklo, pažastyse, kelių bei alkūnių linkiuose. K. Lebedevaitė nerekomenduoja imtis agresyvių priemonių ir perkaitusį žmogų nešti į vandens telkinį, nes toks metodas gali suveikti priešingai. „Jei žmogus sąmoningas duokite jam atsigerti, o jei prarado sąmonę, nedelsdami suteikite pirmąją pagalbą ir kvieskite greitosios pagalbos medikus.“