Nepasiduoti reklamai

Gydytoja odontologė Gintarė Žmuidinavičienė sako, kad namuose atliekant dantų balinimo procedūras lengva pažeisti ne tik emalį, bet ir burnos gleivinę bei dantenas: „Reikia nepamiršti, kad svarbiausia gydytojo odontologo apžiūra bei konsultacija. Jei specialistas įvertinęs jūsų dantų būklę patikina, kad galite saugiai atlikti procedūrą namuose, tuomet namų sąlygomis kokybiškai išbalinti dantis galima su klinikoje pagaminta specialia kapa ir geliu. Visi kiti metodai – nerekomenduotini.“

Parduotuvėse perkamos juostelės bei gelis pavojingi, nes kai nėra kapos, balinamoji priemonė nepatenka į reikiamus dantų tarpelius arba priešingai – gelis ištrykšta bet kur, todėl gali pažeisti dantenas ir gleivinę. Žinoma, specialistė neneigia, kad dantys pašviesės, tačiau ilgalaikio rezultato ir saugumo dantims tokie produktai nesuteikia. Pažeistos dantenos gali truputį skaudėti ar kraujuoti, tačiau pasitaiko atvejų, kai skausmas tęsiasi keletą dienų, vystosi uždegiminiai procesai. Ilgalaikės pasekmės lemia tirpstantį danties kaulą bei parodontozę.

Taip pat odontologė primena, kad balinamosiose dantų pastose gausu abrazyvo – kietų smulkių kristalinių miltelių, kurie skirti šlifavimui: „Nuvalius susikaupusias apnašas dantys laikinai pašviesėja, bet greitai įvyksta atvirkštinė reakcija – pažeistas ir suplonėjęs dantų paviršius ima labiau kaupti apnašas ir tamsėti, atsiranda jautrumas.“

Svarbu skaityti etiketes

Visas etiketes reikia skaityti, dantų pasta – ne išimtis. Norint apsaugoti emalio paviršių reikėtų atsižvelgti į RDA rodiklį (radioactive dentin abrasion arba relative dentin abrasivity), kuris nusako dantų pastos minkštumą. Remiantis nustatytais pasauliniais standartais RDA rodiklis neturi būti aukštesnis nei 250. Tačiau pažengę dantų priežiūros specialistai skaičius vertina kritiškiau – palankiausias RDA rodiklis iki 55, jis tinkamas ir plombuotiems dantims.

Nuo 60 iki 80 RDA – vidutinio abrazyvumo priemonė, tinkama normaliems ir sveikiems dantims. Kai abrazyvumo rodiklis 80 ir daugiau, pasta laikoma didelio abrazyvumo, ją reikėtų naudoti ne dažniau kaip du kartus per savaitę. Pavyzdžiui, kai kurių gausiai reklamuojamų gamintojų pastų RDA rodiklis siekia 100 ir daugiau, tad jos yra itin abrazyvios.

Procedūra – ne kiekvienam

Pasak G. Žmuidinavičienės, dantis balinti gali ne kiekvienas. „Procedūros negalima atlikti, kai danties paviršius jau nušveistas, kai nebėra emalio ir persišviečia gelsvas dentinas. Jei klientas balins tokius pažeistus dantis, jautrumas bus stiprus, o procedūra nepateisins lūkesčių. Tokiais atvejais galimas estetinis plombavimas arba dantų laminavimas.“

Dantų balinimo procedūra, atliekama specialistų, nesibaigia išėjus iš kabineto – procesas vyksta dvi savaites, per kurias itin svarbu nevartoti dažančių produktų. Norint, kad rezultatai būtų ilgalaikiai, jų reikėtų vengti visada. Dažantys produktai – tai ne tik kava, vynas, įvairios arbatos ir rūkymas. Net ir sveiki produktai gali būti baltų dantų priešai, pavyzdžiui, uogos ar granatų, morkų, burokėlių sultys.

Odontologė pastebi, kad praėjus pirmoms savaitėms klientai kartais atsipalaiduoja ir pamiršta, kad svarbiausia dantų priežiūra. Jei negalite atsispirti mėgstamo produkto ar gėrimo pagundai, G. Žmuidinavičienė siūlo naudoti šiaudelį arba atsigėrus praskalauti burną vandeniu, tuomet balta šypsena galėsite džiaugtis ilgiau.