Nekankinsime jūsų užuominomis ir iškart pasakysime, kad tai – svogūnas. Kepti svogūnai gali atstoti net kai kuriuos vaistus. Valgyti šviežius svogūnus taip pat yra labai naudinga, tačiau daugelis žmonių to nedaro dėl nemalonaus poskonio burnoje.

Žinodami svogūnų naudą, daugelis žmonių klysta manydami, kad kepant jų naudingosios savybės žūsta. Tai netiesa, nes iš svogūnų išgaruoja tik eteriniai aliejai, o kepant šias daržoves orkaitėje, visos jų gydomosios savybės tik sustiprėja, rašo umbrella.green.

Kaip teisingai orkaitėje iškepti svogūnų galvutes?

Didžiulis keptų svogūnų pranašumas yra tas, kad kepant jie įgauna labai įdomų, pikantišką skonį ir visiškai nepalieka burnoje nemalonaus kvapo. Todėl keptus svogūnus be baimės gali valgyti net ir tie žmonės, kurie ruošiasi eiti į susitikimą ar pasimatymą. Tačiau norėdami gauti iš svogūnų kuo daugiau naudos, turite juos tinkamai paruošti.

Svogūnus su visais lukštais kepkite 100 –150 laipsnių karščio orkaitėje 15–30 minučių. Jei norite pajusti gydomąsias svogūnų savybes, pusę kepto vidutinio dydžio svogūno suvalgykite ryte dar nieko nevalgę, o kitą pusę – likus 2 – 3 valandoms iki miego. Keptus svogūnus taip pat galite valgyti kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos – įsitikinsite, kad tai yra labai gardus derinys.

Taigi kuo naudingi kepti svogūnai?

Kepti svogūnai gali būti itin naudingi diabetu sergantiems žmonėms. Jie geba sumažinti ir normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje. Kepti svogūnai turi sieros, kuri aktyvuoja kasos veiklą ir padeda išsiskirti insulinui.

Svogūnuose taip pat yra geležies, kuri reikalinga tam, kad tinkamai funkcionuotų žmogaus organizmo sistemos bei organai.

Kepti svogūnai naudojami tiek suaugusiuosius, tiek vaikus gydant nuo plaučių uždegimo ir bronchito.

Keptus svogūnus turėtų valgyti žmonės, turintys kraujo krešėjimo problemų.

Gydytojai keptus svogūnus rekomenduoja valgyti patyrus infarktą ar insultą – jie padeda išvalyti kraujagysles nuo aterosklerozinių plokštelių.

Svogūnai taip pat padeda sureguliuoti kraujospūdį, palengvina migrenos simptomus. Keptus svogūnus galima ne tik valgyti, bet ir naudoti kaip tepalą. Trintų keptų svogūnų tyrele tepkite įsisenėjusias opas ir žaizdas, kad paspartintumėte gijimo procesą.

Keptų svogūnų kompresai turi antibakterinį poveikį. Jais gali būti gydomas hemorojus. Tiesa, prieš tai reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Taigi reguliariai valgydami orkaitėje keptus svogūnus, galite padėti sau įveikti daugelį negalavimų ar užkirsti kelią jiems ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)