– Kada vanduo jau yra maistas?

– Vanduo nėra virškinamas, jis tiesiog pasisavinamas į organizmą. Vadinasi, pasisavinant vandenį mūsų organizmui nereikia naudoti jokių fermentų ar skrandžio rūgšties, o virškinant maistą, šios medžiagos naudojamos visada. Tačiau jeigu į vandenį ką nors įdedame, vaisių, ar gaminame kavą, arbatą – tai jau tampa virškinamu maisto produktu.

Vis dėlto, kada galima vandenį laikyti virškinamu maistu, priklauso nuo požiūrio. Sultis, gėrimus ar limonadus galime laikyti desertais. Jų yra įvairių: pavyzdžiui, natūralios naminės obuolių sultys, kuriose yra didelis kiekis natūralių cukrų, beveik tiek pat cukrų galima rasti ir limonade. Maždaug dešimt procentų obuolių sulčių sudaro cukrus. Vadinasi, litre galima rasti apie šimtą gramų cukraus.

Natūralus cukrus mūsų organizmą veikia taip pat kaip ir pridėtinis, o išgerti litrą sulčių paprasta. Taip pat yra ir su gira. Daug kas ją suvokia kaip skanų, tradicinį lietuvišką gėrimą, tačiau dabartiniai giros gėrimai yra pilni cukrų, tad prieš perkant reikia atidžiai skaityti etiketes.

Vanduo su citrina ir obuoliais


– Ar galima rasti gėrimą sveikesnį už vandenį?

– Vienareikšmiai sveikiausias gėrimo pasirinkimas yra vanduo, o jei geriate kitus gėrimus, pirmiausia turite suvokti, kad tai jau yra maistas. Pavyzdžiui, kalbant apie desertus: jie mums pasimėgavimą suteiks tol, kol bus mūsų burnoje, nes cukrus skatina dopamino išsiskyrimą. Kai desertas yra skystas, sąlytis su skonio receptoriais yra trumpas. Tad tą patį cukraus kiekį, kuris yra maiste ir gėrime, organizmas įvertins skirtingai: desertą valgydami pajusime kur kas daugiau malonumo. Su gėrimais yra kitaip: gurkšnis ir nelieka.

Niekada nesakau galima arba negalima. Tik klausiu, ar verta? Jeigu geriate stipriai saldintus gėrimus, jie kelia didesnį troškulį ir skatina dar labiau norėti saldumynų, greito maisto. Todėl visada rekomenduoju gerti tiesiog vandenį, bet suprantu, kad kartais norisi skonių įvairovės. Tad tikrai galima įmesti į vandenį citrusinių vaisių, uogų, mėtos arba melisos lapelių. Galima atsivėsinti kmynų arba pankolių arbatą. Jos natūraliai turi šiokio tokio saldumo. Vos kelios kalorijos, taigi įtakos svoriui ir cukrų kiekiui kraujyje neturi. Kava be priedų turi vos keturias kalorijas, tačiau kavinėse ji patiekiama su pienu, sirupais, cukrumi, tad kalorijų tokiame gėrime gali būti keturi penki šimtai, kas yra pietų norma.

– Kai kurie žmonės sako, kad vanduo pats vienas yra neskanus...

– Jeigu pats vanduo neskanus, tai yra dehidratacijos ženklas. Žinoma, būna neskanaus vandens, kai kvapas ar skonis atrodo specifinis. Vis dėlto jeigu visas vanduo žmogui nepatinka, kelia šleikštulį, dažniausiai tai reiškia, kad organizmui trūksta skysčių. Dažnai tokie žmonės valgo per mažai daržovių ir geria per mažai vandens. Tokiu atveju galima vandenį gardinti agurko griežinėliu, kuris suteiks gaivumo. Galima tiesiog citrinos sulčių, įpjaustyti kelias braškes arba tiesiog vandenį pagardinti mėtos lapeliu.

– Šiltuose kraštuose žmonės, norėdami atsigaivinti, geria arbatą. Tačiau Lietuvoje tokia praktika dar nėra taikoma. Ar verta karštą dieną vėsų vandenį iškeisti į puodelį garuojančios arbatos?

– Taip, šiltuose kraštuose tikrai yra įprasta gerti šiltus gėrimus karštą dieną. Tik nerekomenduoju vasarą gerti vandens su ledukais. Esant aukštai aplinkos temperatūrai ypač šalti gėrimai sukuria papildomą apkrovą širdžiai. Ypač tai aktualu tiems, kurie turi padidėjusį kraujospūdį, širdies ritmo sutrikimų. Organizmas stengiasi išgertą ledinį vandenį kuo greičiau sušildyti, širdis pumpuoja daugiau kraujo į skrandį. Tokia apkrova yra nereikalinga, o karštą dieną ir žalinga. Taigi gėrimai turėtų būti kambario temperatūros.

Jeigu valgome ledus, juos valgome neskubėdami, po kąsnelį, todėl organizmas nepatiria tokio šoko, nes ledai burnoje sušyla ir ištirpsta. Tiesiai iš burnos į skrandį nenukeliauja „gabalas“ šaltų ledų, o vandenį geriame didesniu kiekiu ir greitai.

Verta žinoti

Paros normos formulė paprasta – jūsų kūno svoris (kg) dauginamas iš 0,035 (35 ml) jei esate vyras arba dauginamas iš 0,037 (37ml) jei esate moteris = x litrų jūsų dienos teorinė norma. Jei sergate širdies nepakankamumu, inkstų ar kitomis sunkiomis ligomis – dėl skysčių kiekio būtina pasikonsultuoti su gydytoju.