Paūmėjęs mėšlungis gali būti ne tik magnio trūkumo priežastis. Padažnėję raumenų spazmai signalizuoja apie mineralų trūkumą, hormonų pokyčius ir netgi pablogėjusią kraujotaką. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas, kraujagyslių chirurgas Nerijus Bičkauskas sako, kad kojose juntamas mėšlungis gali būti ir venų nepakankamumo (varikozės) priežastis.

Kraujagyslių chirurgas N. Bičkauskas teigia, kad viena labiausiai tikėtinų tokio nusiskundimo priežasčių – venų nepakankamumas. Vis dėlto ši liga pasireiškia išskirtinai tik kojose, tad juntant raumenų spazmus rankų, krūtinės srityje, reikia ieškoti kitų negalavimų.

„Kojų nuovargis, sunkumas, venų išsiplėtimas, odos spalvos pakitimas dažnai gali būti veninio nepakankamumo požymis“, – sako kraujagyslių chirurgas ir priduria, kad apleidus šią ligą, ant odos gali imti rastis netgi opos.

Venų nepakankamumo pradžią labai lengva sumaišyti su paprasčiausiu mėšlungiu, kurio atsiradimui įtaką daro vitaminų trūkumas. „Reikia stebėti savijautą, nes raumenų spazmai gali būti venų nepakankamumo pradžia“, – sako gydytojas.

Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės: „Ji, mano manymu, yra dažniausiai pasaulyje pasitaikanti liga. Ja serga daugiau kaip pusė žmonijos ir tai sąlygoja evoliucija. Atsistojome ant dviejų kojų, bet neišsisprendė kitos problemos, ypač tai liečia genetinę priklausomybę.“ Anot N. Bičkausko, ypač atkreipti dėmesį į savo kojų sveikatą reikia tiems, kurių giminėje yra buvę veninio nepakankamumo atvejų.

Prevencija skurdi

Būdų, kaip užbėgti ligos atsiradimui už akių, nėra. Gydytojas teigia, kad netgi nėra ir idealiai tinkančių vaistų. „Papildai gali būti prevencinė, ligą atitolinanti ir neleidžianti jai progresuoti, priemonė. Taip pat veiksmingi gali būti ir elastiniai bintai. Vis dėlto labiausiai rekomenduoju pirmiausia kreiptis į gydytoją ir jis nustatys venų nepakankamumo laipsnį.

Be to, anot kraujagyslių chirurgo, svarbu ir gyvenimo būdas: „Sėdėjimas nuleistomis kojomis, nėra labai gerai. Reikalingas yra judėjimas, kompresija, kontrastiniai dušai, lengvi masažai – šie dalykai sutvarko mikrocirkuliaciją kojose ir mažina veninio nepakankamumo rizikas bei ligos ūmėjimą. „Turite mylėti savo kojas“, – taip prevencines priemones nuo venų nepakankamumo apibūtina N. Bičkauskas.

Nelaukite, kol diskomfortas trukdys gyventi

Riba, kada verta sunerimti ir kreiptis į gydytoją, yra tada, kai raumenų spazmai jau ima trukdyti, kelia diskomfortą. Jeigu negali išspręsti problemos, be abejo, reikia kreiptis į gydytoją. Be to, svarbu atsižvelgti ir į genetinio paveldimumo tikimybę. Svarbu neužleisti jokių sveikatos problemų. Juk jeigu turime sugedusį dantį, mes nelauksime, kol jį ims skaudėti ir į odontologą kreipsimės iškart, vos susidūrę su problema. Taip pat reikia elgtis ir su kojomis: jei yra problema, kuri trukdo gyventi, ją reikia spręsti, o ne bandyti paslėpti, iškentėti.