Galima gydytis ir namie

„Jeigu žmogus kreipiasi į gydytoją ir šis, įvertinęs situaciją, nustato lengvą COVID-19 formą, tikrai niekas į ligoninę neguldys“, – teigia prof. Julius Kalibatas. Vis dėlto dauguma žmonių pajutę lengvus COVID-19 simptomus į gydytoją nesikreipia ir tai, anot pašnekovo, esminė problema.

Profesoriaus pozicija tokia: esant tik nedideliam karščiavimui, sausam, nestipriam kosuliui bei menkam silpnumui, gydytis galima ir namie.

„Jei visi, pajutę nors ir menkiausius viruso požymius, būtų guldomi į ligoninę, sveikatos apsaugos sistema paprasčiausiai žlugtų. Juk ir taip girdime, kad ligoninėse yra lovų trūkumas. O jos reikalingos tikrai sunkios būklės pacientams, kuriems būtina deguonies terapija arba plaučių ventiliacija“, – teigia jis.

Vis dėlto pašnekovas priduria, kad svarbu reguliariai informuoti šeimos gydytoją apie sveikatos pokyčius. Juk saviizoliaciją nutraukti bus galima tik prižiūrinčiam gydytojui įvertinus sveikatos būklę.
Išties sunerimti, anot J.Kalibato, reikia susidūrus su kvėpavimo problemomis. Dusulys ir sunkus kosulys kelia didelę riziką.

„Šie požymiai rodo, kad virusas jau pasiekė plaučių audinius, alveoles. Tada jau ir patys žmonės skuba kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertina situacijos rimtumą. Jeigu būna nustatyta, kad gydymas neprivalo būti stacionarus, žmogus išleidžiamas gydytis namie“, – teigia profesorius.

Liga

Vaistų spintelę palikite ramybėje

Kadangi vaistų nuo koronaviruso išrasta nėra, gydytojai taiko simptominį gydymą. O susirgus lengva viruso forma, pajutus karščiavimą, silpnumą, silpnai kosėjant, gydymas beveik nesiskirs nuo kitų infekcijų. Vis dėlto paskutiniu metu daugėja atvejų, kuomet žmonės, gydydamiesi nuo COVID-19, savavališkai nusprendžia gerti antibiotikus, kraują skystinančius vaistus ir tokiu būtu sukelia rimtą pavojų savo sveikatai.

Profesoriaus teigimu, sergant lengva COVID-19 forma, vaistai nėra reikalingi: „Jeigu temperatūra nėra aukšta, organizmas kovoja natūraliai ir nereikia jokių medikamentų. Tiesiog svarbu gerti daugiau vandens.“

Vis dėlto pašnekovas priduria, jog temperatūrai ėmus kilti virš 38,5, rekomenduotina vartoti karštį malšinančius vaistus.

Laimė, jog didžioji dalis silpna arba vidutine forma sergančių žmonių, pasak pašnekovo, savo būklę vertina adekvačiai ir didelio pavojaus likdami gydytis namie sau nesukelia: „Tokie žmonės maksimaliai namų sąlygomis saugosi ir laukia, kada simptomai praeis.“

„Svarbiausia naudoti visas apsaugos priemones, siekiant apsaugoti aplinkinius: gyventi atskirame kambaryje, naudoti atskirus indus, reguliariai dezinfekuoti bendras patalpas, o, jeigu būnama viename kambaryje su sergančiu žmogumi, užsidėti respiratorių“, – pataria profesorius.