– Sveikuoliški kokteiliai jau populiarūs Lietuvoje?

Mantas: Sveika mityba sparčiai populiarėja ir mes norime sekti madas bei įnešti ką nors naujo. Tendencija yra susidariusi, kad sveikuoliški kokteiliai dažniausiai nėra skanūs. Todėl norime ugdyti supratimą – kas sveika, gali būti ir skanu.

Indrė: Matome padidėjusį poreikį mėgautis sveiku ir skaniu gėrimu. Patys žmonės praeidami klausia, ar turime šviežių sulčių, „Smoothie“ tirštų kokteilių. Patys taip pat mėgstame ragauti sveikuoliškus kokteilius, bet dažnai tiesiog paragauji ir nejauti tokio ypatingo susižavėjimo. Tad svarbu parinkti tinkamus ingredientus, kad skonis butų išskirtinis.

– Ar daržovių kokteilis gali būti skanus pradedančiajam sveikuoliui?

Mantas: Man atrodo, kad žmogus, pamatęs daržovių kokteilį, į jį žiūrės skeptiškai. Tačiau neseniai gaminome daržovių ir vaisių miksą: dėjome morkų, virtų burokų ir vaisių.
Indrė: Skonis buvo gaivus, tikrai nebuvo per saldu. Užtat buvo juntamas toks žemės skonis. Nieko nepadarysi, burokėlis turi tokį ryškų, žemišką skonį.
Mantas: Vis dėlto norintiems grynai sotaus iš daržovių pagaminto kokteilio siūlyčiau trinti morkas, virtą burokėlį, špinatus, brokolius ir dar berti linų sėmenų arba kokių kitų sėklų pagal skonį. Skiesti galima tiesiog vandeniu arba šviežiomis sultimis.

– Šiuolaikinio gyvenimo ritmas diktuoja ir mitybos sąlygas – ilgai gaminti nėra nei noro, nei laiko. Kokių sveikuoliškų kokteilių gaminimo principų reikėtų laikytis?

Indrė: Pasigaminti paprastą kokteilį tikrai gali kiekvienas, bet sveiką ir skanų gėrimą suplakti yra sunkiau. Ypač svarbu mokėti balansuoti tarp skonių. Rūgštus, saldus turi derėti tarpusavyje. Be to, nelengvas darbas ir atitaikyti kiekius, kad kokteilis neišeitų per tirštas ar per skystas.

Mantas: Žinoma, internete yra daug paprastų kokteilių receptų: tereikia paimti obuolį, bananą, avokadą, uogų ir vandens ir jau išeis skanus, greitai pagaminamas kokteilis. Tačiau kitas dalykas yra tas, kad, kas per daug, tas nesveika. Jeigu į kokteilį pridėsi per daug vitamino C ir visą mėnesį gersi tik tokį kokteilį, organizmas tikrai gaus perteklinį jo kiekį. O tai nėra labai sveika. Rekomenduoju pasirinkti tuos ingredientus, kurie labiausiai patinka ir bandyti juos derinti, jungti bei ieškoti naujų skonių. Iš pradžių atrodo, kad gali tiesiog sumesti ingredientus ir gauti kokteilį, tačiau pagamini ir supranti, kad trūksta skonio.



– Koks kokteilis yra idealus saldumo ir sveikumo derinys?

Mantas: Sutrynus bet kurias uogas ar vaisius galima gauti sveiką ir saldų gėrimą. Siūlau nusipirkti aviečių, gervuogių, mėlynių ir jas sumaišyti su bananu bei obuoliu. Tikrai išeis tokia vaisinė saldumo ir energijos bomba.
Taip pat norint sveikesnio ir maistingesnio kokteilio rekomenduoju rinktis super daržovėmis vadinamus ingredientus: špinatus, avokadus, abrikosus bei proteiną, chia, moliūgų, saulėgrąžų sėklas, goji uogas. Tuomet gausite daugiau maistinių medžiagų, energijos ir naudingų kalorijų. Aišku, svarbiausia visus ingredientus atsirinkti atsakingai pagal savo skonį. Kai kurie vaisiai ir daržovės turi ryškų, specifinį skonį, kuris ne kiekvienam gali patikti.
Indrė: Taip pat galima dėti ir pieno, jogurto, o tiems, kurie netoleruoja laktozės, yra puikių alternatyvų: migdolų, sojų, kokosų pienas. Mes patys mėgstame naudoti organiškus produktus.

– Sveiki ir maistingi kokteiliai gali tapti pusryčių arba vakarienės alternatyva?

Indrė: Manau, kad nieko nereikia į ką nors keisti. Svarbu viską vartoti su saiku. Aš renkuosi kokteilį kaip užkandį po pusryčių. Geriausiai tinka tokie kokteiliai kaip desertas arba užkandis. Aišku, jie tikrai yra sotūs, bet priešpiečiams ar pavakariams tinka puikiai.

Mantas: Kai kurie žmonės, eidami į darbą pasiima puodelį kavos, taip galima daryti ir su kokteiliu. Netgi ir energijos atžvilgiu kokteilis yra pranašesnis už kavą, nes kava energijos suteikia trumpam laikui ir sukelia dehidrataciją.

Gydytojos dietologės Rūtos Petereit komentaras:

– Galime drąsiai užkandį arba pusryčius pakeisti kokteiliu. Svarbiausia suvartoti pakankamai baltymų, angliavandenių. Be to, daržovių per dieną rekomenduojama suvalgyti apie keturis šimtus gramų. Todėl, jeigu žmogui taip geriau ir padeda suvartoti pakankamą kiekį vaisių ir daržovių, sveikuoliški kokteiliai tampa gera alternatyva. Kiek galime suvalgyti salotų ar špinatų? Turbūt tik kokią saujelę, o kokteilyje kiekis tikrai būtų didesnis. Žinoma, negalima iškeisti pagrindinio valgymo į kokteilį. Jeigu pusryčiams geriamas sveikas kokteilius, tuomet po kelių valandų galima pasiimti kokį nors užkandį. Jeigu kokteilis pakeičia pagrindinį maistą, tuomet jau nėra gerai.

Manto ir Indrės Jokšų kokteilių receptai

Lengvai pagaminamas arbatos kokteilis

Reikės:
stiklinės žalios arbatos,
pusės stiklinės citrinos sulčių,
saujos mėlynių,

Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu. Arbatą rekomenduojama pilti pravėsusią, o į patį kokteilį įdėti kelis ledo kubelius.

Daržovių ir vaisių kokteilis

Reikės:
didelės saujos lapinio kopūsto (angl. kale),
didelės saujos špinatų lapų,
pusės ilgavaisio agurko,
pusės citrinos sulčių,
300 ml šviežių obuolių sulčių,
1 banano,
kelių ledo kubelių.

Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Jeigu sunkiai trinasi arba norisi kiek skystesnio gėrimo, įpilkite daugiau obuolių sulčių. Kokteilį galima pagardinti tarkuotu imbieru.

Saldus vaisių ir uogų kokteilis

Reikės:
5-7 braškių,
100 g ananaso,
1 banano,
300 ml šviežių apelsinų sulčių,
100 g graikinio jogurto,
kelių ledo kubelių.

Visus ingredientus kartu sudėkite į trintuvą ir trinkite iki norimos konsistencijos. Taip pat rekomenduojame į kokteilį dėti ir Chia, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų. Tada kokteilis išeis sotesnis ir maistingesnis.