„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė sako, jog tokiomis madomis aklai sekti nereikia, mat pieno produktai gerina ir vitamino D pasisavinimą.

Lietuvių populiacijoje laktazinis nepakankamumas nustatomas trečdaliui žmonių. Kadangi jis dažnas, tai lėmė mados – venkime laktozės turinčių produktų – įsigalėjimą visuomenėje. Tiesa, nesant laktazės trūkumo, nėra būtinybės atsisakyti pieno produktų, pieno.

– Vaistininkai sako pastebintys didėjantį susidomėjimą laktazės fermentais.

– Šį belaktozinės mados reiškinį pastebėjau dar praėjusiais metais: vis dažniau klientai teiraujasi, ar prekiaujame laktazės fermentais, kad galėtų pagerinti laktozės toleravimą.

Vis dėlto atėjusių pirkti laktazės fermento pirmiausia privalome išklausinėti, kas žmogui kelia diskomfortą, kokie simptomai, ar tikrai tai nėra kokia nors kita būklė, kuriai reikalinga šeimos ar gydytojo specialisto konsultacija.

Jeigu jau laktozės netoleravimas patvirtintas klinikiniais tyrimais, tuomet galime pasiūlyti laktazės fermentą dozuojamą lašais, tačiau taip pat galima tiesiog atsisakyti laktozės turinčių produktų. Ir pastarasis variantas, kol rinkoje nėra plataus laktazės fermento preparatų pasirinkimo, būtų tikslingesnis.

– Pasitaiko manančių, kad esant laktozės netoleravimui reikia pamiršti ir varškę su kefyru...

– Klaidinga taip manyti. Rauginto pieno produktai – jogurtai, varškė – šio fermento turi gerokai mažiau ir jų nebūtina visiškai išmesti iš raciono. Laktozė – pieno cukrus – mūsų organizmui vienaip ar kitaip yra reikalinga gliukozės pavidalu ir kaip energijos šaltinis. Jeigu jau norisi atsisakyti laktozės, tuomet galite negerti pieno, tačiau neatsisakyti varškės ar kefyro.

– Kai kurie šios mados šalininkai sako, jog suaugusiems pienas nereikalingas, čia vaikų maistas. Ar yra koks nors bendra sutarimas šiuo klausimu?

– Nuomonės yra prieštaringos ir tarp mitybos specialistų. Vieni sako, kad pienas yra būtinas žmogaus organizmui maisto produktas, nes jame gausu kalcio, riebalų, nepakeičiamų aminorūgščių. Kiti tikina, jog pienas apsunkina virškinimo sistemą. Tad tenka prisiminti Paracelso posakį, kad vaistą nuo nuodo skiria tik dozė. Pienas yra reikalingas, tiesa, suaugusiam žmogui per dieną jo užtenka stiklinės ir geriau tos normos neviršyti.

– Kuo rizikuoja tie, kurie dėl mados atsisako laktozės turinčių produktų?

– Na, pieno produktai, pavyzdžiui, pagerina vitamino D pasisavinimą būtent dėl juose esančio kalcio. Taigi, jeigu vartojame kalcį, bet nevartojama vitamino D, turime prastesnę kalcio absorbciją, o jeigu vartojame vitaminą D be kalcio, turime prastesnę vitamino D absorbciją organizme.

Aklai vadovautis jokia mada nereikia, geriausia pasidaryti tyrimus ir žinoti, ar tikrai reikia vieno arba kito fermento, maisto papildo ar tam tikrų maisto produktų ribojimo.

Komentaras

Rūta Dubakienė

Alergologė ir klinikinė imunologė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė, habilituota medicinos daktarė, prof. Rūta Dubakienė:

– Laktazės fermentas yra gaminamas plonojoje žarnoje ir skaldo pieno cukrų (laktozę) į gliukozę ir galaktozę. Tiems žmonėms, kuriems laktazės fermentas nusilpęs arba yra įgimtas jo nepakankamumas, laktozė nesuskaidoma. Šis fermentas silpsta ir su amžiumi, ir dėl tam tikrų ligų (pvz., rotaviruso), vartojamų vaistų. Tuomet laktozė patenka į storąją žarną ir ten „įsijungia“ bakterijos. Prasideda pūtimai, viduriavimas, galvos ir kiti skausmai, gali pasireikšti pykinimas. Šie simptomai, netoleruojant laktozės, atsiranda praėjus valandai ar kelioms po pieno produktų vartojimo.

Lietuvių populiacijoje laktazinis nepakankamumas nustatomas net trečdaliui žmonių. Kadangi jis dažnai nustatomas, tai lėmė mados – venkime laktozės turinčių produktų – įsigalėjimą visuomenėje. Tiesa, su ta mada kartais perlenkiama lazda, nes nesant laktazės trūkumo, nėra būtinybės atsisakyti pieno produktų, pieno.

Jeigu kliniškai, pagal simptomus, ir atlikus tyrimus, nustatomas laktazės fermento trūkumas, tačiau žmogus mėgsta ir nori vartoti pieną bei pieno produktus, jis gali rinktis laktazės fermento maisto papildus, kurie padės suvirškinti ir leis išvengti nemalonių minėtų pojūčių.