Jis nelepus, nesunkiai prižiūrimas, todėl gali puošti net itin užsiėmusio ir šiuolaikiško žmogaus namus. Šis augalas žinomas jau nuo pačių seniausių laikų ir jo panaudojimas – labai platus. Taigi tikrasis alavijas atlieka ne tik dekoratyvinį vaidmenį – tai tikra gamtos dovana, atstojanti natūralią namų vaistinėlę.

Tikima, kad tikrojo alavijo naudojimo istorija prasidėjo dar prieš 4000 metų

Manoma, kad tikrasis alavijas kaip vaistinis augalas naudojamas jau ne vieną tūkstantį metų. Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad jis buvo naudojamas kaip vienas svarbiausių odos ligoms gydyti skirtas vaistas – ant įvairių odos pažeidimų buvo dedami išilgai perpjauti alavijo lapai. Jau senovėje buvo žinoma, kad į vidų vartojamas tikrasis alavijas padeda laisvinti vidurius ir tokiu būdu išvengti vidurių užkietėjimo.

Šiandien tikrasis alavijas taip pat neapleidžia savo pozicijų, priešingai – atrandama vis daugiau naudingų jo savybių, svarbių gerai odos ir gleivinių būklei.

Svarbiausia tikrojo alavijo naudinga savybė išlieka labai panaši kaip ir senovėje – plačiausiai jis naudojamas išoriškai ir pasitelkiamas ne tik įvairių odos ligų gydymui, bet ir jos grožio puoselėjimui. Tikrojo alavijo ekstraktas reikšmingai pagreitina įvairių odos žaizdų gijimą, palengvina nudegusios odos atsinaujinimą, mažina odos paraudimą ir sudirginimus, drėkina odą ir gleivines, skatina jų regeneraciją, padeda pagerinti bendrą odos išvaizdą, struktūrą ir spalvą.

Taigi galime drąsiai teigti, kad sudėtinės tikrojo alavijo medžiagos padeda puoselėti ir gydyti ne tik odą, bet ir gleivines, pavyzdžiui, nosies ar burnos gleivines, paskatindamas jų atsinaujinimą, mažindamas uždegiminius procesus, slopindamas patinimą ir paraudimą, nemalonų dirginimą, niežulį ir netgi skausmą. Tikrojo alavijo ekstraktas tinkamas naudoti egzemos, psoriazės, nudegimų, spuogų, įkandimų, opų, uždegiminių ligų, slogos, burnos žaizdelių ir kitų negalavimų gydymui. Kosmetologijoje itin populiarus hidrofilinių savybių turintis alavijų gelis, kuris padeda atsigauti nudegusiai ir paraudusiai odai, veiksmingai ją drėkindamas ir puoselėdamas.

Kuo unikalios tikrojo alavijo sultys?

Vaistinė tikrojo alavijo žaliava yra visiškai subrendusio augalo lapai ir ūgliai. Iš jų specialiomis šiuolaikinėmis technologijomis gaminamos sultys. Tikriausiai teko girdėti, kad šios sultys kartais vadinamos natūraliais antibiotikais. Jų sudėtis neįtikėtinai vertinga ir unikali – randama pačių įvairiausių vitaminų, mineralinių medžiagų, mukopolisacharidų, riebalų rūgčių, aminorūgščių, flavonoidų, antrachinonų (aloino – emodino) ir kt. Būtent antrachinonai veikia virusus, bakterijas bei kitus patogenus, mažina skausmą, tačiau vartojami į vidų jie gali laisvinti vidurius ir sukelti viduriavimą bei kitus nepageidaujamus poveikius.

Alavijų sultys turi būti specialiai išvalomos nuo medžiagų, kurios gali dirginti virškinimo traktą ir sukelti kitų nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui, įvairias alergijas. Tinkamai paruoštos alavijų sultys tinkamos organizmo stiprinimui ir valymui. Jos taip pat padeda palaikyti gerą virškinimo funkciją, normalų skysčių balansą, aukštesnį energijos lygį. Alavijų sultys tinkamos odos, plaukų, nagų būklės palaikymui, nuovargio mažinimui, anemijos (mažakraujystės) profilaktikai. Manoma, kad alavijų sultys padeda palaikyti lytinę moters sveikatą, stiprinti imuninę sistemą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Jos kaip maisto papildas rekomenduojamos tiems asmenims, kurie patiria didelę fizinę ir emocinę įtampą.

Alavijų produktai būna pačių įvairiausių formų – nuo į vidų vartojamų sulčių iki ant žaizdų ir gleivinių vartojamų gelių ir į nosį purškiamų purškalų.