Kas yra pilvo pūtimas?

Pilvo pūtimas arba meteorizmas – tai simptomų kompleksas, kurį sudaro patys įvairiausi ir paprastai itin nemalonūs sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, pilvo sienelės tempimas, spaudimas, veržimas, pilvo skausmas ir raižymas, raugėjimas, sunkumo jausmas, šleikštulys, kartais ir pykinimas. Retesniais atvejais būdingas sutrikęs kvėpavimas, kai pilvo pūtimas toks sunkus, kad aktyviai spaudžia virš žarnyno esančią diafragmą ir trikdo normalų plaučių darbą. Pučiant pilvą dujos gali šalintis lengvai, tačiau kartais jos tarsi „užsistovi“ ir skausmingai tempia žarnyno sieneles bei pilvo sieną.

Neretai su pilvo pūtimu pasireiškia ir kiti virškinimo sutrikimai, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimas, viduriavimas, sunkumas skrandyje, nevirškinimo jausmas ir t.t. Pilvo pūtimas yra bene dažniausias virškinimo trakto ligų simptomas, tačiau jis gali pasireikšti sergant ir kitų organų bei jų sistemų ligomis, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, kepenų ir kasos, nervų sistemos ligomis. Pilvą gali pūsti dėl dažno emocinio susijaudinimo, vartojamų vaistų ir t.t.

Kurioje organizmo vietoje pasireiškia meteorizmas?

Dujos kauptis gali ir viršutinėje, ir apatinėje virškinimo trakto dalyse. Pagal tai pilvo pūtimą galima suskirstyti į:

1) viršutinės virškinimo sistemos dalies meteorizmą, kai dujos kaupiasi viršutiniuose virškinimo trakto organuose ir dalyse, pavyzdžiui, skrandyje, dvylikapirštėje žarnoje;

2) apatinės virškinimo sistemos dalies meteorizmą, kai dujos kaupiasi apatinėse virškinimo trakto organuose ir dalyse, pavyzdžiui, storajame žarnyne. Plonajame žarnyne dujos kaupiasi rečiau dėl greitesnės jų peristaltikos, tačiau net ir nedidelis kiekis dujų jautresniems pacientams gali sukelti gana skausmingų ir varginančių simptomų.

Kokios yra meteorizmo priežastys?

Paprastai meteorizmo priežastys skirstomos į dvi dideles grupes – organines ir funkcines priežastis. Ne taip jau ir retai pilvo pūtimo priežastys gali likti ir nežinomos, tačiau jei pilvo pūtimas epizodinis, trunkantis neilgai ir per daug nevarginantis – tuomet dėl jo rūpintis per daug nereikėtų. Ypač tuomet, kai žinoma, kad pilvą pučia dėl tam tikro suvalgyto maisto (žinoma, nereikėtų piktnaudžiauti tuo, kas sukelia nemalonius simptomus). Visai kitaip, jei pilvo pūtimas itin sunkus, trukdantis užsiimti normaliomis dienos veiklomis ir skausmingas – tuomet būtina ieškoti jo priežasčių, nes meteorizmas gali atsirasti ne tik dėl virškinimo trakto, bet ir dėl kitų organų sistemų ligų.

Viena dažniausių funkcinių meteorizmo priežasčių – per didelio oro kiekio nurijimas, mediciniškai žinomas kaip aerofagija. Žinotina, kad valgant su kiekvienu kąsniu į virškinimo traktą patenka mažesnis ar didesnis oro kiekis – per pirmąją valandą po valgio jis jau pasiekia storąjį žarnyną ir gali nemaloniai dirginti virškinimo traktą, sukelti daugumą prieš tai minėtųjų meteorizmo simptomų. Šis oras žarnyne susimaišo su žarnų turiniu ir sudaro tirštas putas. Iš tokių tirštų putų orui labai sunku pasišalinti, todėl žarnyno sienelės skausmingai tempiamos, atsiranda raižantis skausmas ir pilvo apimties padidėjimas. Tokiu atveju labai svarbu stengtis nuryti kuo mažiau oro. Aerofagijos galima išvengti valgant ramiau, susikaupus, nekalbant. Vertėtų atsisakyti kramtomosios gumos, ledinukų čiulpimo, rūkymo. Beje, šiuo nelengvu pasauliui laikotarpiu itin daugėja dirgliosios žarnos sindromo diagnozių.

Vienas iš svarbiausių dirgliosios žarnos sindromo simptomų ir yra pilvo pūtimas, kurio metu susikaupiančių dujų kiekis gali būti visai nedidelis, tačiau būdingas itin ryškus skausmingumas ir raižymo pojūtis.

Organinės meteorizmo priežastys neretai susijusios su gastroezofaginio refliukso liga, opalige, įvairiomis fermentopatijomis, kai organizme trūksta laktazės ir kitų normaliam maisto virškinimui svarbių fermentų. Trūkstant fermentų, virškinimas negali vykti efektyviai, jis tarsi „neužbaigiamas iki galo“, todėl maisto medžiagų skaidymo metu išsiskiria daugiau dujų, pavyzdžiui, CO2, kurios ir kaupiasi virškinimo trakte bei jį dirgina. Daug įtakos pilvo pūtimui turi kasos nepakankamumas, kepenų cirozė, liekamieji reiškiniai po įvairių operacijų, virškinimo trakto kraujotakos sutrikimai ir dėl pačių įvairių priežasčių atsirandanti virškinimo trakto disbiozė. Pavyzdžiui, po cezario pjūvio operacijų pilvą skausmingai pūsti gali net keletą savaičių ar ilgiau, todėl po tokių ir panašių operacijų rekomenduojamos pilvo pūtimo tikimybę mažinančios dietos.