Pasitikrinti – bent kartą per metus

„Pas gydytoją ginekologą reikia ateiti ne tik tada, kai turite kokių nors nusiskundimų. Dažnai girdžiu moteris sakant: kam man eiti pas ginekologą, jei aš negyvenu lytinio gyvenimo“, – sako Vilniaus Centro poliklinikos Moterų klinikos vedėja gydytoja ginekologė Ella Teiberienė ir priduria, jog jai apmaudu, kad taip mąsto ir išsilavinusios, aukštas pareigas užimančios moterys.

Pacientės teigia nematančios reikalo apsilankyti pas gydytoją, mat neturinčios jokių skundų. Deja, šioje vietoje gydytoja turi rimtų įspėjimų.

„Pasitikrinti ginekologiškai reikėtų bent kartą per metus, nes yra tam tikros ligos, pavyzdžiui, gimdos kaklelio, kurios itin anksti aptinkamos toms, kurios gyvena lytinį gyvenimą. Joms dažniausiai pakitimai nustatomi dar ikivėžinės stadijos, mat apsilanko pas gydytoją atsiradus kraujavimui po fizinio kontakto. O štai toms, kurios neturi partnerio, gimdos kaklelio vėžys aptinkamas jau itin vėlyvos stadijos, kai padėti nebeįmanoma“, – konstatuoja gydytoja. Gimdos kaklelio vėžio statistika itin prasta, lemianti ir moterų mirtingumą.

Tyrimas dėl gimdos kaklelio vėžio moterims nuo 25 iki 60 metų nemokamai atliekamas kartą per trejus metus. Tačiau, pastebi specialistė, yra keturiasdešimtmečių moterų, kurios šio tyrimo nedarė penkiolika metų ir daugiau. Vilniaus Centro poliklinikoje per metus atliekama apie 10 tūkst. tyrimų dėl gimdos kaklelio vėžio. Iš jų apie 600–800 randama kokia nors patologija. Tada atlikus gimdos kaklelio vertinimą pagal mikroskopinį vaizdą ir pamačius didesnius pokyčius skiriama gimdos kaklelio biopsija.

Padeda išvengti ligų

Ir ne vien gimdos kaklelio vėžio padėtų išvengti profilaktinė patikra. „Tiriant ultragarsu, o taip apžiūrima kiekviena mūsų pacientė, aptinkame be galo daug ligų dar tada, kai moteris neturi jokio nusiskundimo. Diagnozuojame miomas, cistas, taip pat gimdos gleivinės pokyčius, kai po tyrimų paaiškėja, kad pacientei – nulinės ar pirmos stadijos gimdos vėžys. Tokia pacientė bus pagydyta, ir jai nereikės nei chemoterapijos, nei spindulinio gydymo“, – sako gydytoja.

Po vizito pas gydytoją ginekologę ne viena moteris nustemba, kai po ultragarsinio tyrimo išgirsta gimdos endometriozės diagnozę. Ja serga nemažai moterų, tačiau ne visos tai žino, nes ne visoms pasireiškia simptomai kaip, pvz., gausus kraujavimas mėnesinių metu. Gydymas skiriamas priklausomai nuo situacijos, pacientės amžiaus. Operacija atliekama, kai pacientei nustatoma kiaušidžių endometriozė, ypač kai moteris yra vaisingo amžiaus ir negali pastoti.

Apmaudu, tačiau vizito pas gydytoją metu pastebimas ne kiekviena liga. „Kiaušidžių vėžys šiuo atžvilgiu – nedėkingas, nes nei moteris ką nors jaučia, nei mes, gydytojai, galime ką nors pamatyti. Dėl to liga dažnai nustatoma jau pažengusios stadijos“, – konstatuoja gydytoja ginekologė.

Šiuo atveju svarbu atkreipti dėmesį į giminaičių sergamumą. Jei močiutė, mama, teta sirgo kiaušidžių vėžiu, moterims rekomenduojama kartą per metus atlikti kraujo žymenį, tiesa, mokamą, dėl vėžio. Be to, svarbu tuos tyrimus kaskart atlikti toje pačioje laboratorijoje, kad būtų galima stebėti ir vertinti pakitimus. Beje, šioms moterims dvejus metus pavartojus kontraceptinių tablečių, rizika susirgti kiaušidžių vėžiu sumažėja perpus. Ir tai ji gali sužinoti tik apsilankiusi pas gydytoją ginekologą.

Bekalbant apie profilaktines patikras gydytoja E. Teiberienė užsimena ir apie „stebuklą“ primenančius atvejus.

„Būna, sulaukiu jaunos moters, kuri žada keisti partnerį ir prieš pradėdama naujus santykius nori atlikti išsamius sveikatos tyrimus“, – malonią nuostabą teikiančiais momentais dalijasi ginekologė.