– Sausio mėnesį pradėjote nuo naujų užmojų, paženklintų grotažyme #mėnuobemėsos. Sakykite, ką čia sugalvojote?

– Mūsų šeima visavalgiai, tačiau jau keleri metai mažinu mėsos kiekį. Manau, kad visi jos valgome per daug, tad mano siekis buvo mėsą valgyti tik kartą du per savaitę, dažniausiai savaitgaliais, du tris kartus per savaitę žuvį ir kasdien daržoves.

Mėnuo be mėsos nereiškia, kad apskritai atsisakau gyvulinės kilmės produktų – bus ir kiaušinių, žuvies. Žiemą reikia valgyti sočiai, tad valgykime šaknines daržoves, kuriose išvirus yra daug krakmolo, ir, žinoma, kasdien – ankštines, nes jos suteikia sotumo ir puikiai pakeičia gyvulinius baltymus.

– Močiutė pasakytų, kad šaltuoju metų laiku mėsa būtina kiekvieną dieną...

– Taip, daugelis pagalvos, kad sausis ne pats geriausias mėnuo pradėti valgyti daugiau daržovių, nes šviežių vietinių sezoninių tokiu metu beveik nėra. Pabandysiu šį mitą paneigti ir įrodyti, kad net ir viduržiemį galime valgyti skaniai, sveikai bei gaminti iš vietinių daržovių. Aišku, dauguma jų ne tiesiai iš lysvės, o iš rūsių bei aruodų, bet jei teisingai laikomos, daržovės maistingos išlieka iki pat pavasario. Jau daug metų stengiuosi šeimą pripratinti valgyti kuo daugiau daržovių.

Žinoma, šiuo metu į turgų nesuvaikščiosime, bet elektronininėje erdvėje apstu turgelių, kurių paslaugomis naudojuosi, ir tokiu būdu gaunu daugiau nei dešimties pavadinimų vietinių sezoninių daržovių. Tad tikrai yra iš ko pasirinkti. Jei anksčiau kaime būdavo morkos, bulvės ir burokai, žinoma, be mėsos neapsieidavo. Šiandien yra Briuselio kopūstai, pastarnokai, topinambai, lęšiai, kaliaropės ir dauguma kitų daržovių. Ir jei anksčiau kaime pas močiutę iš ankštinių daržovių buvo vienos rūšies pupos bei žirniai, šiandien jų turime iš įvairiausių žemės kampelių atkeliavusių: avinžirniai, raudonosios pupelės, margosios pupelės, didžiosios pupos – parduotuvėje galima rasti apie dešimt rūšių džiovintų ankštinių daržovių.

Daržovės

– Prieš dešimt metų pradėtas rašyti maisto blogas jau seniai išaugo savo marškinėlius – prieš šešerius metus sezoninevirtuve.lt buvo apdovanotas kaip geriausias specializuotas metų tinklaraštis, išleidote šešias knygas, iš jų keturios apdovanotos prestižiniame kulinarinių knygų konkurse „Gourmand world cookbook awards“ kaip viena geriausių pasaulyje knygų serija. Kaip nepavargstate, iš kur semiatės idėjų?

– Sezoninio maisto tinklaraštininke esu jau dešimt metų ir tai yra pagrindinė mano veikla. O jei dirbi tai, kas patinka, kas įdomu, tos idėjos nesenka, vis gimsta naujų. Štai šiuo metu daugiausia dirbu ties elektroniniu turiniu – per metus išleidau jau tris elektronines knygas. Dabar jos paklausios. Man svarbiausia, kad žmonės skaitytų ir jiems tai, ką sukuriu, patiktų. Mane praturtina ir kolegos.

– Ne tik dalijatės savo sukurtais receptais, tačiau ir pasakojate, kaip kokias daržoves auginate – kaip nutiko, kad miesto žmogus pasinėrė į daržininkystę?

– Esu kilusi iš Druskininkų, tačiau, kai man buvo treji, tėvai persikėlė gyventi į Vilnių. Mano seneliai, mano šaknys liko Druskininkuose ir aš kiekvieną vasarą ten grįždavau. O trauka daržininkystei, manau, užgimė, nes niekada neturėjau jokios prievartos eiti į daržą ar sodą. Ir tai atsirado natūraliai, iš meilės gaminimui, daržovėms. Manau, kad jei žmogus viską daro su meile, jam ir gaunasi viskas gerai.

– Esate dviejų vaikų mama – gal kuriai atžalai pavyko įkvėpti meilę maistui, kaip jus kažkada įkvėpė močiutės ir mama?

– Noriu vaikams perduoti vienintelį dalyką –įskiepyti meilę naminiam maistui, kad jie patys norėtų ir mokėtų jį pasigaminti. Nes tada, mano supratimu, jie sveikiau maitinsis. Ir žinau, kad sūnus, kuris jau ketverius metus gyvena Olandijoje, maistą tikrai gaminasi pats. Žinoma, kai grįžta namo, nori, kad aš pagaminčiau. O ir aš noriu ką nors skanaus jam paruošti. Paauglė dukra pamažu irgi sukiojasi virtuvėje. Tačiau namuose virtuvė yra mano. Beje, mano praėjusių metų kulinarinis atradimas buvo mano vyras, kuris socialiniuose tinkluose ėmė rašyti puslapį @vyraspriegrilio. Jis ir anksčiau domėjosi maisto gamyba, tačiau paskutiniu metu didesnį dėmesį skiria jo gaminimui ant atviros ugnies. Tad dabar gaminame dviese!

Verta žinoti

Patarimai, kaip suvalgyti daugiau daržovių:

  • Kelis kartus per savaitę vakarienei patiekite vegetarišką daržovių sriubą, kad ir iš keptų daržovių. Sezonai keičiasi, keičiasi daržovės ir verdamos sriubos.
  • Sezonines daržoves gausiai berkite į įvairiausius makaronų padažus. Makaronai ir daržovės – geriausias derinys!
  • Daržovės puikiai tinka rytiniuose kokteiliuose, net ir žiemą!
  • Iš trintų daržovių ruoškite įvairiausius užtepus – su burokėliais, moliūgais, keptais česnakais. Jei kabinsite juos su morkų ar salierų lazdelėmis, nauda bus dviguba!
  • Norėdami suvalgyti daugiau ankštinių daržovių kartą per savaitę išsivirkite jų kelių rūšių (skirtingų pupų, avinžirnių, žirnių), juos galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų. Taip pagreitinsite patiekalų gamybą – gaminant greitą vakarienę beliks jau išvirtų ankštinių įberti į sriubą, troškinį ar užtepą. Namuose virti ankštinai visada sveikesni už pirktinius iš skardinių!