Sveikatos specialistai ir Pasaulio sveikatos organizacija vis garsiau kalba apie fizinio aktyvumo stoką šiuo laikotarpiu. Suaugusiems žmonėms rekomenduojama per savaitę judėti nuo pustrečios iki penkių valandų, o geriausia fizinį aktyvumą palaikyti kasdien. Fizinis aktyvumas yra vienas lemiamų sveikatos ir geros savijautos veiksnių.

Sveikatingumo klubo „Impuls“ trenerė Agnė Mickevičiūtė-Butienė rekomenduoja judėti bent 30 minučių per dieną, nesvarbu kokia tai bus veikla. O artėjant šventiniam laikotarpiui bei daugiau laisvadienių, kai, tikėtina, suvalgysime daugiau maisto nei įprastai, judėjimo poreikis tik dar labiau išauga.

Trenerė atsiųstame pranešime spaudai dalinasi paprastais patarimais, kaip šiuo laikotarpiu produktyviai ir tinkamai išnaudoti laiką judėjimui. Pratimai yra lengvai įveikiami kiekvienam, net vyresnio amžiaus žmonėms, o kai kuriuos jų galima atlikti net nepakylant nuo kedės, tad puikiai tiks pertraukėlėms tarp šventinių pietų.

Agnė Mickevičiūtė-Butienė

Kaip paskirstyti mankštos laiką?

„Geriausia, kad treniruotei namuose skirtumėte apie valandą. Planas paprastas: 5-7 minutės – apšilimo pratimams, tuomet apie 30-40 minučių – pagrindinėms, didžiosioms raumenų grupėms: kojoms (pavyzdžiui, pritupimai, įtūpstai), rankoms (atsispaudimai, kilnojimas buteliukų su vandeniu), pilvo presui (susirietimai, lentos laikymas). Galiausiai, pabaigoje treniruotės būtina bent 10 minučių skirti tempimo pratimams“, – rekomenduoja trenerė.

Pavyzdžiai, kaip atlikti tempimo pratimus

Pratimai intensyvesniam judėjimui – kiekvienam reikėtų skirti bent 30 sekundžių ir bent 15 sekundžių – pauzei tarp pratimų. Rekomenduotina kiekvieną pratimą kartoti bent po 10-15 kartų:

Geriausias laikas treniruotei, kaip sako A. Mickevičiūtė-Butienė, priklauso nuo kiekvieno individualaus žmogaus dienos ritmo – geriausia, kai tiesiog yra laiko, ūpo ir noro treniruotis. Tiesa, sportas rytais visada suteikia energijos ir pakelia nuotaiką visai dienai.

Pasivaikščiojimai irgi būtini

Dar vienas paprasčiausių būdų būti aktyviam yra pasivaikščiojimas. Kai kuriomis dienomis jis gali būti vietoj mankštos, kitomis – kartu su treniruote.

„Buvimas gryname ore žiemą – jau savotiškas judėjimas. Tam, kad nesušaltume, turime judėti, eiti, bėgti, tūpčioti, kilnoti kojas ar užlipti laiptais ir prie kaimyno durų palikti kalėdinį sveikinimą. Žinoma, atsižvelgus į visas šiuo metu taikomas rekomendacijas ir apribojimus. Beje, sniego kasimas kieme irgi yra aktyvi veikla, kaip ir namų tvarkymas. Linkiu pasirinkti kiekvienam sau tinkamiausią būdą ir nepamirškite, kad judėjimas gyvybiškai svarbus mūsų sveikatai bei gerai nuotaikai“, – patarimais dalinasi A. Mickevičiūtė-Butienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)