Sveikatos apsaugos specialistų teigimu, šiuolaikinės kontraceptinės priemonės nedaro neigiamo poveikio moterų organizmui ir jų vaisingumui (gebėjimui pastoti ir išnešioti kūdikį), rašoma „shape“ portale. Tačiau kontraceptinę priemonę turi parinkti specialistas. Jis turi pasiteirauti apie planuojamą nėštumą, galimas moteriškas problemas, ligas paveldimas ligas ir pan. Juk tinkama kontracepcija sumažina bėrimą ant veido, švelnina priešmenstruacinio sindromo simptomus.

Taip pat labai svarbu, kad būtų atlikta ginekologinė apžiūra, paimtas citologinis tepinėlis, atlikta mažojo dubens ir pieno liaukų echoskopija.

Kontraceptinės tabletės


Privalumai. Teisingai vartojant, garantuojamas 100 proc. efektyvumas. Įrodymas teigiamas kontraceptinių hormoninių preparatų poveikis, esant endometriozei, gimdos miomai, policistinių kiaušidžių sindromui, nemaloniems PMS simptomams. Tai ir profilaktika nuo kai kurių onkologinių ligų (kiaušidžių, storosios žarnos).

Nustojus gerti tabletes, greitai atsistato reproduktyvinė funkcija (jei, žinoma, moteris sveika). Yra ir tokių kontraceptinių tablečių, kurios ruošia moteris nėštumui, prisotina organizmą folio rūgšties).

Minusai. Kai kurioms moterims (nedideliam procentui) šios tabletės gali kelti stipresnį alkį. Todėl jas reikia vartoti valgio metu. Teks laikytis režimo ir gerti preparatą tuo pačiu metu. Skrandžio veiklos sutrikimas gali pakenkti, nes tada tabletė nebus įsisavinta.

Pradėjus vartoti tabletes, galimos išskyros tarp menstruacijų, krūtų jautrumas. Tiesa, pykinimas, plaukų slinkimas – šalutiniai poveikiai, kurių jau nepasitaiko.

Kontraceptiniai pleistrai, injekcijos, spiralės, implantas...


Hormoninė kontracepcija – ne vien tabletės. Egzistuoja nemažai metodų, kaip įvesti į organizmą saugią hormonų dozę. Tiesa, šie metodai irgi turi savų pliusų ir minusų.

Privalumai. Nereikia nuolat priminti sau išgerti preparatą, juk nemažai atvejų, kai moteris pamiršta išgerti tabletę.

Šis būdas – išeitis moterims, kurios negali gerti tablečių dėl skrandžio problemų. Be to, apie saugojimosi priemones galima ilgam pamiršti: injekcijos poveikis – trys mėnesiai, o kontraceptinio implanto – 3–5 metai.

Minusai. Neoralinių metodų gydomasis spektras siauras – nepavyks vienu metu išspręsti problemų dėl aknės.

Preparato veikimo nebus įmanoma panaikinti. O jei tektų taikytis su menstruacinėmis išskyromis ar galvos skausmu?

Barjerinės kontraceptinės priemonės

Lietuvoje rasti ekologiškų prezervatyvų nėra taip paprasta

Tai prezervatyvai, spermicidiniai geliai ar žvakutės. Taip pat yra moteriški prezervatyvai, gimdos kaklelio gaubtuvėliai, bet jie neišpopuliarėjo, nes yra nepatogūs naudoti.

Privalumai. Tinka moterims, kurioms netinka hormoninė ir gimdoje esanti kontracepcija. Tai gali būti onkologinis susirgimas ligos istorijoje ar kraujo krešėjimo problemos.

Prezervatyvai – vienintelė kontracepcijos priemonė, sauganti ir nuo lytiniu būdu plintančių ligų, ir nuo nepageidaujamo nėštumo.

Minusai. Tenka atsitraukti „pačioje įdomiausioje vietoje“. Pavyzdžiui, žvakutė įvedama į makštį, likus 10–15 min. iki lytinio akto.

Kontraceptinė spiralė


Pliusai. Ilgas poveikis. Spiralė įstatoma 5, 7 ar net 10 metų. Patrauklu, jei neplanuojate nėštumo artimu metu. Tokiu atveju specialistai siūlo užšaldyti kiaušialąsčių. Taip biomedžiaga išsaugoma iki norimo nėštumo, o pastojimas garantuotas, nepriklausomai nuo organizmo pokyčių dėl amžiaus.

Minusai. Šis metodas netinka moterims su nestandartinė gimdos forma, kurioms dažna būna vaginozė, uždegimų arba toms, kurios turi kelis lytinius partnerius arba dažnai juos keičia.

Kalendorinis metodas

Privalumai. Nieko nekainuoja. Išnagrinėjate savo ciklą, pasižymite vaisingas dienas, kas ypač naudinga, jei artimu metu planuojate nėštumą.

Minusai. Metodas nėra 100 proc. patikimas. Teks kiekvieną rytą tuo pačiu metu matuotis temperatūrą, paskui sudarinėti grafiką, kuris parodys, kada jums būna ovuliacija. Bėda, kad, esant stipriam spermos vaisingumui ir bet kokiam ciklo sutrikimui, didelis šansas pastoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)