Nors gydymo įstaigos iš anksto susitarus ir gali pasiūlyti jūsų vaikelio atėjimo dieną pageidaujamo gydytojo paslaugas, garantuoti to – ne. Tiesa, jei manote, kad medikas iš anksto susitaręs su būsima gimdyve gimdymo metu bus dėmesingesnis, jautresnis ar... taps labiau kompetentingas, klystate. Gimdysite iš anksto susitarusi ar ne, specialistas atiduos vienodai savo dėmesio.

Sėkmės negarantuoja

Nors gydytojas ir pacientė pasirašo sutartį, garantijos, kad gimdymo dieną specialistas bus pasiekiamas – nėra.

„Tai susitarimas su pačiu gydytoju. Gimdymo dieną pacientė skambina gydytojui ir šis vyksta į gydymo įstaigą. Be abejo, jei yra numatęs tuo metu atostogas, su paciente nesiryžta pasirašyti sutarties. Be to, gydytojai taip pat žmonės – gali ir susirgti ar ištinka kiti nenumatyti atvejai. Pacientės šiuo atveju visada rizikuoja“, – teigia Vilniaus gimdymo namų direktoriaus pavaduotojas gydymui Bronius Žaliūnas.

Tiesa, gimdyti pas patinkantį gydytoją, kuris kelia pasitikėjimą, nėra paremta vien paciento ir gydytojo užmegztu ryšiu. Pacientui individualizuota paslauga yra mokama. Kiekviena gydymo įstaiga turi nustačiusi įkainius, kurie skirtingi – vienuose gimdymo namuose numatyto akušerio paslaugos gali atsieiti kelis šimtus, o kai kur – ir dvigubai daugiau.

Pandemija gali sumaišyti kortas

B.Žaliūnas sako šiandien, kai pasaulis bando susidoroti su pandemijos padiktuotais iššūkiais, pacientams taip pat tenka prisitaikyti prie situacijos, taigi – ir sumažinti paslaugų lūkesčius. Jei susitarti su mediku dėl gimdymo priėmimo iki pandemijos būdavo įprasta procedūra, gyvenat kovidiniais laikais tą sustyguoti gerokai sunkiau. Mat medikai nebeturi galimybės laisvai derinti darbų.

Gimdymas

„Pandemijos metu styguojame gydytojų darbą pamainomis, kad specialistai kuo mažiau kontaktuotų vienas su kitu, todėl bet kada ateiti į darbą nėra saugu nei pacientui, nei personalui“, – kaip pandemija riboja gydytojų darbo lankstumą aiškina Vilniaus gimdymo namų direktoriaus pavaduotojas gydymui B. Žaliūnas. Taigi, būsimos gimdyvės, mėgstančios skrupulingai planuoti detales, pandemijos metu rizikuojate tik įnešti papildomo chaoso.

Svarbiausia – nusiteikimas

„Mano giliu įsitikinimu, kad pacientė sėkmingai pagimdytų ir išvyktų laiminga su mažyliu namo, individualizuotos priežiūros nereikia. Gydytojai vienodai atidžiai pasirūpina ir prižiūri kiekvieną gimdyvę“, – sako B.Žaliūnas ir priduria, kad dažniausiai moterys renkasi gimdyti „paprastuoju“ būdu – atvyksta iš anksto su niekuo nesitarusios.

„Jei gydytojas neturi galimybės tuo metu atvykti priimti gimdymo, dar nereiškia, kad moteris bus palikta likimo valioje. Ja bus taip pat pasirūpinama kaip ir bet kuria kita paciente“, – kalba specialistas. O pasirašius sutartį, sumokėtas ligoninės nustatytas mokestis pacientei yra grąžinamas.