Skirtingas fizinis pasirengimas

„Dažnas pacientas skundžiasi skausmais nuo savarankiškai atliekamų pratimų namuose“, – sako J.Kupčiūnas. Ir ne be reikalo. Mat internete gausu patarėjų, kaip patobulinti figūrą namų sąlygomis. Vienintelis būdas išvengti fizinių nepatogumų, anot kineziterapeuto, – sąmoningumas.

„Sveikintina, kai žmonės sportuoja namuose, tačiau pratimų technikos reikia mokytis iš kompetentingų medicininių šaltinių ir specialistų. Internete galime prisižiūrėti vaizdelių, kaip devyniasdešimtmetės ar nėščiosios kilnoja štangą, tačiau ar kiekviena to gali imtis?“ – retoriškai klausia kineziterapeutas Juozas Kupčiūnas.

Anot jo, pradedant sportuoti savarankiškai svarbiausia – individualizuotas krūvis. Jei žmogus neturi jokių šalutinių negalavimų, yra sveikas – pirmyn, tačiau tokiu atveju reikėtų stebėti atsaką į fizinį krūvį, kaip jaučiasi organizmas.

„Tokie signalai kaip skausmas, pasireiškiantis sąnariuose, nugaroje ar raumenyse vos pradėjus pratimą informuoja, kad šio nebetęstume. Žmonės paprastai to nesureikšmina – neva gi net vyresni pakelia didesnį krūvį, kuo aš būsiu prastesnis. Tačiau tas asmuo galbūt jau trisdešimt metų tokį pratimą atlieka, todėl yra „pasikaustęs“, – kaip netinkamai pasirinkus fizinį krūvį prisidaroma sau bėdos, pasakoja J.Kupčiūnas.

Dar viena taisyklė, kurios reikia paisyti sportuojant – stebėti, kaip organizmas jaučiasi po fizinio krūvio. Kineziterauto teigimu, jei kitą dieną po sporto sunku atsikelti iš lovos, maudžia kūną, tai – signalas, kad krūvis buvo pasirinktas per didelis, per daug apkrautos kai kurio kūno struktūros. „Taip galime išprovokuoti uždegiminę reakciją“, – įspėja pašnekovas.

„Fizinis krūvis – kaip ir gydymas vaistas: šimto miligramų ibuprofeno gali neužtekti temperatūrai numušti, bet išgėrę jo tris gramus galime apsinuodyti, sutriks kepenų ar inkstų veikla. Jei fizinio krūvio bus per mažai, žmogus neprogresuos, nestiprės. Jei per daug ar pratimus atliksime netaisyklingai, atsiras skausmai, mikrotraumos, uždegimai ir kiti pažeidimai“, – sako specialistas.

Kineziterapeutai pasiruošę padėti

Kaip nėra vieno vaisto, tinkančio visiems pacientams, nėra ir vienos treniruotės sportuojantiems, todėl saugumo niekas taip gerai neįvertins kaip kineziterapeutas ar sporto treneris. „Pagal kiekvieno tikslus sudarome namų programas kelioms savaitėms. Specialistas įvertina paciento galimybes, laikyseną, funkcinį lygį, raumenų tonusą, disbalansą“, – aiškina J.Kupčiūnas.

Be to, kineziterapeutai veda ir nuotolines treniruotes programėlių viber ar zoom pagalba. Nors tai nėra taip kokybiška ir saugu, kaip gyvai specialisto prižiūrimos treniruotės, atsižvelgiant į dabartinį pasaulio kontekstą, jos geriau nei improvizacija pagal influencerius.