Dažniausiai moterų, ateinančių šalinti atlikto ilgalaikio makiažo, netenkina spalva, forma, asimetrija. Jei defektai matomi iš karto, moterys atvyksta labai greitai, kartais neiškenčia net mėnesio. Todėl jei toks makiažas darytas neseniai – kantrybės! Tikrai verta palaukti keletą mėnesių – spalva pabluks ir gal taps priimtinesnė? O gal akys apsipras su nauja antakių forma? Nutinka ir priešingai – iš pradžių spalva tenkina, o vėliau pradeda keistis, įgauna melsvą ar rausvą atspalvį, kuris ima erzinti.

„Jei jau apsisprendėte šalinti – nesiblaškykite. Pasirinkite specialistą, kuris atliks šalinimo procedūrą, ir su juo aptarkite, kokios gali būti nepageidaujamos komplikacijos, koks prognozuojamas galutinis rezultatas. Jei turite abejonių – prašykite atlikti mėginį, sulaukite rezultato ir tik tuomet ryžkitės procedūrai“, – atsiųstame pranešime spaudai pataria jau ne vienerius metus tatuiruočių šalinimo procedūras atliekanti dermatologė Jolanta Žilienė.

Ji pasakoja, jog, deja, tenka sulaukti moterų, kurios besiblaškydamos jau spėjo daug ką išbandyti: atliko ilgalaikio makiažo spalvos korekciją – nepatiko, koregavo formą dėl asimetrijos – rezultatas netenkino, tuomet griebėsi lazerio – nepavyko ir tai, nors spalva ir pasikeitė, mėgino ir injekcijas – buvo sušvirkštos medžiagos, esą šalinančios dažus, ir t. t. Tokio blaškymosi pasekmė – spalvų, formų, linijų kratinys, o kartais – ir po injekcijų sukelto uždegimo likę randai. Ir nors rando centre spalvos nebėra, pats randas tikrai nepuošia.

„Tokiais atvejais kartais mažai galima padėti, gal tik sušvelninti randą… Tuomet būna liūdna“, – pastebi specialistė ir pažymi, kad tatuiruotėms skirti lazeriai tinka ir kosmetinėms tatuiruotėms, vadinamajam permanentui, šalinti. Tačiau pavojų čia slypi daugiau.

„Jei tinkamai naudodami tokius lazerius galime garantuoti, kad neliks randų, dėl spalvos tokių garantijų duoti nesiryžčiau. Rezultatas visiškai priklauso nuo cheminės dažų sudėties, o jei buvo atliktos korekcijos skirtingais dažais – sėkmė abejotina“, – įspėja J. Žilienė.

Gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Esminiai patarimai:

• rinkitės patikimą permanentinio makiažo specialistą;
• labai konkrečiai išsakykite savo lūkesčius, kruopščiai suderinkite formą ir spalvą, įsitikinkite, kad su specialistu gerai supratote vienas kitą;
• pasidomėkite chemine dažų sudėtimi, saugumu, šalinimo galimybėmis;
• jei makiažą prireikė šalinti, atsakingai rinkitės specialistą, reikalaukite atlikti mėginį ir sulaukite rezultato.

Kaip saugiai pašalinti tatuiruotę

Tatuiruotė – nuolatinis piešinys ant žmogaus kūno, sukuriamas įterpiant dažų į odos dermos sluoksnį. Anksčiau tatuiruotės nurodydavo priklausomybę tam tikrai tautai, genčiai ar socialiniam sluoksniui, o šiais laikais jos atspindi žmogaus pasaulėžiūrą, mąstymo būdą, gyvenimo stilių. Žmogus tatuiruotę darosi kaip asmenybės ir individualumo atspindį, tačiau gyvenimas keičiasi, o kartu neretai keičiasi ir žmogaus emocijos, mąstymas, net gyvenimo būdas. Tada gali būti nusprendžiama tatuiruotę pašalinti.

„Yra žmonių, kurie turi keletą ar net keliolika tatuiruočių, jie dažnai prašo pašalinti seną, atsibodusią tatuiruotę, kai kurie vietoj jos planuoja pasidaryti naują. Apsilanko nemažai klientų, kurie tatuiruotę nori pašalinti dėl būsimos karjeros, nes viena iš sąlygų gauti svajonių darbą – jokių tatuiruočių. Naujas, neseniai padarytas tatuiruotes žmones šalina dėl to, kad „piešinys atrodo ne taip, kaip įsivaizdavau“. Bet dažniausia nurodoma priežastis – jaunystės klaida. Galima tik įsivaizduoti, kaip jaučiasi žmogus, ant kurio kūno yra užrašas „Myliu… ir merginos ar vaikino vardas“, o šalia – jau kitas žmogus“, – pasakoja gydytojos J. Žilienės kolegė dermatologė Eglė Drukteinienė. Abi medikės šalina ir permanentą, ir tatuiruotes grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“.

Eglė Drukteinienė

Modernios technologijos greitina procesus

Seniau tatuiruotės būdavo šalinamos mechaniniu būdu – šlifuojant odą, ar cheminiu – suleidžiant dažą blukinančių medžiagų. Bet šios technikos nėra labai efektyvios, be to, dažniausiai sukelia komplikacijų ir palieka randų. Šiais laikais tatuiruotės dažniausiai šalinamos lazeriu. Jo skleidžiama šviesa susigeria į dažą ir jį suskaido į labai smulkias daleles, kurias oda pašalina. Dar greičiau dažas pasišalina, jeigu kartu su skaidančiu naudojamas ir frakcinis lazeris, kuris, vaizdžiai tariant, „išgręžia“ odoje daug mikroskopinių stulpelių, taip padarydamas „kelią“ dažams pašalinti.

„Net ir šalinant tatuiruotę lazeriu, tai nėra paprasta procedūra. Visų pirma, profesionaliai tatuiruotei pašalinti vienos procedūros neužtenka. Neretai žmogus, nusprendęs pašalinti tatuiruotę, nori tai padaryti kuo greičiau. Bet procedūras atliekant per dažnai ar naudojant per didelę galią, galimos komplikacijos – odoje gali atsirasti randų. Randinis audinys dažą tarsi „užrakina“, todėl vėliau jį pašalinti galima tik naudojant jau minėtą frakcinį lazerį. O kartais tai ir visai neįmanoma“, – pastebi gydytoja E. Drukteinienė.

Tatuiruotės šalinimas neretai yra iššūkis net patyrusiam specialistui, todėl labai rizikuoja tie, kurie, susigundę mažesne kaina, ryžtasi tatuiruotę šalinti ne medicinos įstaigoje, o įvairiuose tokias paslaugas siūlančiuose salonuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)