Bendraudama su į mane besikreipiančiais pacientais ir interneto bendruomenėse, nuolat susiduriu su panašiais komentarais. Jie daugiausia būna tokio pobūdžio:

  • Laikausi visų taisyklių, bet niekaip nepavyksta sulieknėti.
  • Senstu, lėtėja medžiagų apykaita. Tai – genetika. Man vis sunkiau atsikratyti antsvorio.
  • Niekaip negaliu atsikratyti paskutinių 5 kg. Regis, teks su tuo susitaikyti.
  • Man labai sunku atsisakyti kai kurių maisto produktų, nors ir puikiai suprantu jų žalą.
  • Ar galėtume išrašyti kokį nors medicininį preparatą lieknėjimui?
  • Viską išbandžiau, mėgindama sulieknėti. Galbūt man reikia tiesiog priimti save apkūnią, tokią, kokia esu, ir pagaliau išmesti drabužius, į kuriuos netelpu.
  • Universalūs pratimai ir mitybos rekomendacijos, kurie visiems tinka, man nepadeda.
  • Sulieknėjau 2 kg, bet paskui pastorėjau 5 kg. Tai – siaubinga!

Ar jums teko girdėti tokių nusiskundimų? Jei taip, veikiausiai nežinote vienos paslapties. Priežastis, dėl kurios nesėkmingai kovojate su antsvoriu, yra hormonų pusiausvyros sutrikimas.

Kaip sertifikuota ginekologė, o taip pat – moteris, puikiai suprantu, kaip kenčia kiekviena moteris dėl didelio svorio. Pati kadaise buvau storulė. Taigi teko sau pačiai taikyti medicinines žinias, kad atsikratyčiau nereikalingų kilogramų. O dabar esu pasirengusi pasidalinti turimomis žiniomis su jumis.

Mūsų organizme yra daugybė hormonų, bet iš jų tik 4-ių, būdingų moteriškai lyčiai, disbalansas daro neįmanoma svorio mažėjimą.

1 lieknėjimo trikdis – estrogeno disbalansas.

Estrogenas – moteriškas hormonas, dėl kurio moterys turi krūtis ir klubus, jis taip pat atsakingas už tarpsąnarinį skystį. Vyrai irgi jo turi, tik kur kas mažiau.

Tiesa, abiem lytims yra estrogeno pertekliaus grėsmė. Be to, kiaušidėse estrogenas gaminasi net ir prasidėjus menopauzei.

Jei jūsų organizme žemas testosterono lygis, vadinasi, beveik garantuotai estrogeno koncentracija viršija normą.

Estrogenas, kaip ir kiti hormonai, reguliuoja jūsų reakciją į maistą, gėrimus ir kt. papildus. Dėl jo moterims, priešingai nei vyrams, bėgant metams darosi sunkiau sulieknėti.

Ką daryti: Kad sumažėtų estrogeno lygis (o taip pat atsikratytumėte nereikalingų kilogramų), rekomenduoju per dieną suvalgyti apie 0,5 kg daržovių. Daržovių skaidulos padeda išvesti iš organizmo estrogeną, kad jis necirkuliuotų jūsų organizme lyg bloga karma.

Be to, daržovės išstumia iš mitybos raciono kažkiek mėsos. Tai svarbu dėl dviejų priežasčių: visų pirma, masinė mėsos paklausa veda į neatitaisomus klimato pokyčius, antra, pastarąjį šimtmetį įvykę dideli pokyčiai žemės ūkyje ir kultūros išsivystymas pralenkė mūsų genų gebėjimą adaptuotis. Paprasčiau tariant, mūsų DNR iki šiol neprisitaikė prie šiuolaikinės mėsos, taigi per gausus raudonos mėsos vartojimas gali sukelti antsvorį.

Nesakau, kad reikia apskritai atsisakyti mėsos, tačiau yra svarių argumentų, bylojančių, kad vertėtų sumažinti jos vartojimą. Paleodieta naudinga kai kurioms moterims (ne visoms!), bet vyrams ji duoda kur kas geresnių rezultatų.

Kol kas nėra patikimų tyrimų „už“ ar „prieš“ mėsą. Deja, neturime mokslinių įrodymų, kad mėsą vartoti naudingiau nei augalinius baltymus, jūros gėrybes ir paukštieną.

2 lieknėjimo trikdis – insulino perteklius.

Žinoma, kad kas antras amerikietis kenčia nuo vienokios ar kitokios diabeto formos, dėl to yra nutukęs. Turint antsvorio arba per didelę riebalų masę, net ir esant normaliam svoriui, sutrinka insulino lygis, todėl organizmo ląstelės tampa nebejautrios šiam hormonui.

Dėl to sutrinka gliukozės reguliavimas, cukraus lygis kraujyje ima šokinėti tai aukštyn, tai žemyn, kaupiasi riebalai.

Ką daryti: yra daug insulino išvedimo iš organizmo būtų, bet aš rekomenduoju gerti filtruotą vandenį su dviem šaukštais obuolių acto. 2004 m. atliktas tyrimas parodė, kad, prieš valgant daug angliavandenių turintį maistą, išgėrus 2 šaukštelius acto, žymiai sumažėja gliukozės lygis kraujyje žmonėms, turintiems atsparumą insulinui.

Be abejo, yra daug būdų išvesti iš organizmo insuliną. Neabejotinai žinote, kad reikia atsisakyti cukraus ir dirbtinių saldiklių. Atsiminkite – jei jūsų medžiagų apykaita sutrikusi, tai – pirmas problemų dėl insulino lygio požymis.

3 lieknėjimo trikdis – per didelis kiekis kortizolio.

Kortizolis organizme gaminasi kaip atsakas į stresines situacijas. Deja, dauguma žmonių gyvena, nuolat jausdami stresą. Stengiausi aprašyti šią problemą savo knygose, nes manau, kad būtent ji – pagrindinė priežastis, kodėl moterys storėja. Kai susiduriame su hormonų disbalansu ir padidėjusiu svoriu, visi keliai veda į kortizolį.

Teoriškai dauguma iš mūsų žino, kad kortizolio perteklius kenkia mūsų savivertei, realybės suvokimui, bet teorija kertasi su praktika. Jei jūsų kūnas nuolat jaučia visą streso hormonų gamą, jam tenka kaupti riebalų atsargas, o jos greičiausiai kaupsis ant pilvo.

Dėl didelio kortizolio lygio apskritai atsiranda priklausomybė nuo maisto, o konkrečiai – nuo cukraus. Pradedate piktnaudžiauti sausainiais, pusfabrikačiais, dėl to formuojasi gryniausi riebalai ir sėda ant visų kūno dalių.

Ką daryti: norint sumažinti kortizolio lygį, reikia nustoti vartoti kofeiną. Bent savaitę susilaikykite nuo kavos ir pastebėsite, kad ėmėte geriau miegoti, o ir apskritai pasidarėte ramesni.

Jeigu visiškai atsisakyti kofeino – jums neįgyvendinama užduotis, iš pradžių bandykite keisti kavą žaliąja arbata. Paskui, jei reikia, galite pereiti prie baltosios arbatos, o galiausiai ir jos atsisakyti.
Arbatą keiskite karštu vandeniu su citrina ir trupučiu kajeno pipirų. Vienas–du tokio gėrimo puodelių ryte stimuliuos virškinamojo trakto veiklą, imsite reguliariai tuštintis, o tada, savaime suprantama, iš organizmo bus pastoviai išvedami kenksmingi hormonai.
Žinau daug būdų reguliuoti kortizolio lygį kraujyje, bet visų pirma reikia atsisakyti kofeino.

4 lieknėjimo trikdis – adiponektino trūkumas.

Adiponektinas – vienas iš svarbiausių hormonų, duodantis organizmui signalą deginti riebalus. Koduojamas ADIPOQ genu ir gaminamas riebalų ląstelių, jis reikalingas tam, kad reguliuotų gliukozės lygį ir riebalų ląstelių irimo procesą.

Kai kurie žmonės yra genetiškai linkę į mažesnį šio stebuklingo hormono kiekį. Deja, organizmas dėl to kaupia riebalus.

Kalbant apie priešinimąsi svorio mažėjimui, svarbus vaidmuo tenka mūsų smegenims. Tarp riebalinio audinio ir centrinės nervų sistemos yra slapta komunikacija, o adiponektinas yra vienas iš šios grandinės cheminių tarpininkų. Jis reguliuoja uždegiminius ir oksidacinius procesus, dėl kurių didėja svoris.

Ką daryti: kad susireguliuotų adiponektino lygis, rekomenduoju valgyti pistacijų. Tai tiesiog nuostabu – vienas produktas veikia hormono koncentraciją organizme.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 60 žmonių su metaboliniu sindromu, parodė – jei žmonės, kurių organizme mažas adiponektino lygis, valgo pistacijų, adiponektino lygis padidėja.

Taip pat pastebėta, kad sumažėjo riebalų ant pilvo, mažesnis cukraus lygis kraujyje nevalgius, tai pat mažesnis bendrojo cholesterolio ir vadinamojo blogojo cholesterolio kiekis, didelis jautrumas C reaktyviajam baltymui.

Kas dar didina adiponektino lygį? Protarpinis badavimas.

Pats paprasčiausias, veiksmingas tokio pobūdžio badavimas – nevalgyti vakare ir naktį. Vyrams efektyviausias badavimo laikas – 16 valandų, moterims – 18 valandų. Vadinasi, jei paskutinį kartą pavalgyta 18 val., vyrai paskui galės valgyti 10 val. ryto, o moterys – 12 val., vidurdienį.

Naudingo ne tik pistacijos, bet ir daug mononesočiųjų riebalų turintys maisto produktai – avokadai, juodasis šokoladas.
Nepamirškite ir judėti, mankštintis.

Apibendrinamieji teiginiai

Kai kas rytą kovodavau su antsvoriu, desperatiškai sverdamasi vonios kambaryje, mėginau suprasti, kaip išsikapanoti iš šio hormonų chaoso. Kai vis geriau sekėsi sureguliuoti kiekvieną iš keturių hormonų, chaoso reguliavimas tapo mano užduotimi.

Be galo trokštu, kad ir jūs atrastumėte jėgų ir sugebėtumėte įsiklausyti į savo kūną. Ir, žinoma, padarytumėte tinkamų išvadų, koks maistas ir gyvenimo būdas jums naudingiausi.

Suprantant, kad stabilus svorio mažėjimas įmanomas tik esant stabiliam hormonų fonui, padėjo mano pacientams išmokti kontroliuoti svorį.
Apie moteris ir jų antsvorį galima kalbėti be galo. Svarbu save suvaldyti ir sugebėti pradėti viską iš naujo.

Stebėtinų dalykų, nutinka, kai pajuntate savyje energijos, jėgų ir susivienijimą su savo kūnu.

Jūs nebebūsite nervingos, dirglios, nejausite kaltės ir neapykantos savo kūnui.

Galėsite visą dėmesį skirti savo svajonėms, viltims, planams. Suprasite, kas padeda jaustis aktyvioms ir iš tiesų gyvybingoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)