Dirbtiniai saldikliai – tai saldūs sintetiniai cheminiai junginiai, kurie nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių kartų saldesni už cukrų.

Tai tokie saldikliai kaip aspartamas, sacharinas ir sukralozė ir kt. Dažnai naudojami įvairių dietinių gaminių gaminimui. Šie gaminiai žymimi ženklais „be cukraus“, „0 kalorijų“ ir pan.

Ilgalaikis nuolatinis dirbtinių saldiklių vartojimo poveikis žmogaus sveikatai vis dar tiriamas ir lieka iki galo neapibrėžtas.

D. Ludwig (Harvardo vaikų ligoninės nutukimo ir svorio kontrolės gydytojas) pažymi, kad saldikliai yra daug saldesni už cukrų ir neturi kalorijų. Dėl labai stipraus poveikio skonio receptoriams, vartojant ilgą laiką, gali sutrikti įprastų skonių pajautimas. Mažiau išreikštas liks vaisių, daržovių ar kitų natūralių produktų skonis. Todėl vis labiau norėsis stiprių, nenatūralių skonių, perdirbto maisto. Gali kilti svorio priaugimo rizika.

Saldiklis

San Antonijuje (JAV) vykusiame tyrime savanoriai per savaitę gėrė daugiau nei 21 vienetą dietinio gėrimo. Jiems nustatyta tris kartus padidėjusi antsvorio ir/ar nutukimo rizika nei tiems, kurie dietinių gėrimų negėrė.

Be papildomų kilogramų rizikos, dirbtiniai saldikliai kelia ir priklausomybę. Su žiurkėmis, kurioms buvo duodama kokaino, atlikti tyrimai parodė, kad gavusios galimybę rinktis tarp kokaino ir sacharino, dauguma žiurkių pasirinko sachariną.

Atliekami tyrimai, bandantys išanalizuoti ryšį tarp dirbtinių saldiklių vartojimo ir vėžio rizikos.

Be minėtų, labai įdomus ir platus medicininis tyrimas, kuriame dalyvavo apie 6000 žmonių iš skirtingų Amerikos vietovių (The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)). Tyrimo rezultatai parodė, kad kasdienis dietinių gėrimų vartojimas siejamas su 36 proc. didesne metabolinio sindromo rizika (su nutukimu siejama patologija), net 67 proc. padidėjusi II tipo diabeto rizika.

Dirbtinių saldiklių įtaka sveikatai ilgalaikėje perspektyvoje vis dar yra tiriama. Kaip bebūtų – visur svarbiausia saikas. Rekomenduojama nevartoti cukraus ar dirbtinių saldiklių kasdien, gausiais kiekiais, riboti šių produktų vartojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)