Kaip į kasdienybę įtraukti sveikus įpročius, atsiųstame pranešime spaudai pataria grupinių treniruočių vyr. trenerė Vilma Brinec.

Pirmas žingsnis. Visuomet sunkiausia yra pradėti. Visgi tai gali būti ir paprastas pasivaikščiojimas. Neturite laiko? O jeigu atsikelti anksčiau, ar vietoj lėkimo į mašiną ar visuomeninį transportą bent pusę atstumo nueiti pėsčiomis? Lipkite laiptais, ilgiau pavedžiokite šunį ar vakare prieš miegą išeikite į lauką ir penkis kartus apeikite savo namą. Tai bus pradžia, kuri padės išjudinti sustingusį kūną. Tiesiog reikia išdrįsti daugiau judėti.

„Jei visgi pasiryžote kulniuoti į sporto klubą – nesukelkite savo organizmui streso. Mūsų kūnas neatlaiko ilgalaikio streso, tad jei eisite į treniruotes, kurioms dar esate nepasirengęs, jūsų pasiryžimas išgaruos dar net nepradėjus naujų įpročių kelio. Vertėtų pradėti nuo lengvesnių grupinių užsiėmimų. Tai gali būti joga, pilatesas, slow-strong tipo treniruotės. Atsidursite bendruomenėje, kuri skatins tobulėti.

Net jei anksčiau sportavote, o dabar vėl grįžote į kelią, nebijokite jungtis ir į pradedančiųjų grupes – profesionalų patarimai gali suteikti naujų žinių ir atverti kitokį požiūrį į sportą. Na, o kai porą mėnesių sporto klube palaikysite bent 2–3 apsilankymų per savaitę ritmą, pagerės mobilumas, bus aktyvuoti miegantys raumenys, tuomet bus galima pereiti prie sudėtingesnių treniruočių ir pamažu atrasti vis įvairesnių sporto užsiėmimų“, – kaip pamažu pamilti sportą dalijasi sveikatingumo klubų „Impuls“ grupinių treniruočių vyr. trenerė V. Brinec.

Tęstinumas. Anot grupinių treniruočių vyr. trenerės, bet kokiems ilgalaikiams pokyčiams svarbiausia nuoseklumas. Tai itin nulemia sąmoningas suvokimas, kodėl kažką darai ir ko tuo sieki.

„Tikslas neturi būti, kad tiesiog nubėgsiu maratoną ar numesiu 5 kilogramus. Tikslus reikia kelti savo savijautai ir su ja susijusiais pojūčiais. Pavyzdžiui, galėti žemai pasilenkti ir susirišti batus nejaučiant trukdančio pilvo; gebėti lengvai pašokti aukštai ir su pasimėgavimu žaisti tinklinį; ilgai eiti ir nepavargti; žiemą mėgautis slidinėjimo malonumais ar pakelti vaiką be skausmo nugaroje. Apsibrėžimas, kodėl kažką darai, padės išlaikyti motyvaciją ir siekti pokyčių žingsnis po žingsnio“, – teigia specialistė.

Vaikščiojimas. Jau minėtas vaikščiojimas idealiai tinka norintiems daugiau judėti vyresniame amžiuje. „Šiuo atžvilgiu mane sužavėjo mama, kuriai 62 metai. Ji mėgsta vaikščioti su šiaurietiško ėjimo lazdomis ir po 5 km tokio prasiėjimo jaučiasi puikiai, o man, nutarus pamėginti su ja eiti kartu, pasirodė nelengva, nes dirba man neįprasti raumenys. Žinoma, labai sveikintinas yra ir įprastas vaikščiojimas lygiu paviršiumi, sporto klube ar lauke. Išbandykite intervalinį ėjimą ir jau po mėnesio pastebėsite, kad kūnas tampa lengvesnis, tvirtesnis ir sveikesnis. Karantino laikotarpiu kas antrą dieną įveikdavau vis ilgesnes distancijas ir be didelių pastangų numečiau 3 kg to net nesiekdama“, – visiems įgyvendinamą sveikesnio gyvenimo receptą atskleidė V. Brinec. Vaikščioti daug pamėgo ir dukrytė, todėl pasikvieskite ir kitus šeimos narius – pasivaikščiojimas su vyru, tėvais ar vaikais gali būti puikus laikas kartu ir ryšio mezgimas, sveikų įpročių skatinimas.

Dažnai vietoj vaikščiojimo žmonės renkasi bėgimą, bet sporto ekspertė pataria nebėgti tik pakilus nuo biuro stalo. Šiam procesui būtinas pasiruošimas su specialistu, taip pat svarbu tinkamai pasirinkta avalynė, pamažu didinamos distancijos.

„Kai matau Vingio parke netaisyklingai bėgiojančius žmones su plokščiapadžiais batais, nesuprantu, kam jie tai daro. Tai labiau savęs žalojimas nei sveikatinimas. Galima visam gyvenimui įgyti sąnarių, nugaros ir kt. traumų. Net aš, būdama specialiste, nesiryžtu nerti į šią sporto šaką ir dėl gimnastikos traumos renkuosi kitus sveikatinimosi būdus“, – kitą bėgiojimo pusę primena moteris.

Pajausti save. Specialistė džiaugėsi, kad būtent raumenų atmintis mamai padėjo vyresniame amžiuje pagerinti osteoporozės rodiklius, mat ji jaunystėje buvo profesionali dailiojo čiuožimo atletė, todėl ir vyresniame amžiuje, net po labai ilgos pertraukos susidraugauti su sportu buvo daug lengviau.

„Verta skirti laiko, kad pajaustumėte save, atrastumėte sau tinkamą sporto rūšį ir ritmą. Dėl to labai svarbu, kad vaikus nuo pat mažumės pratintumėme sportuoti ir rodytume pavyzdį patys. Juk mes, būdami jau vyresnio amžiaus, galime įsitikinti, kad jei aktyviau treniruojamės bent kelerius metus, pagerėja metabolizmas, sveikatos rodikliai ir atsiranda natūralus poreikis sportuoti. Įvykę pokyčiai nepradingsta po kelių dienų, dėl to, net ir tie, kas karantino metu judėjo mažiau, formos visiškai neprarado. Žinoma, tuo nepiktnaudžiaukite – didelių pertraukų daryti niekada nevertėtų“, – patarimus dalija grupinių treniruočių vyr. trenerė.

Mityba. Čia tenka nuvilti tikinčius greitomis dietomis. Kaip teigia specialistė, geriausia dieta yra tokia, kuri tampa gyvenimo būdu. Verta iš šalies pažiūrėti, kaip intuityviai valgo vaikai – tada, kai iš tikrųjų alkani, o ne tuomet, kai nuobodžiauja ar dėl kompanijos; daro pauzes; pasijutę sotūs – pakyla nuo stalo; renkasi įvairius produktus.

„Stebuklingų dietų nėra – tai dažniausiai tebūna trumpalaikis rezultatas, kuris vėliau sugrįžta atoveiksmiu. Kartais galima ir pasilepinti, tai tiesiog neturi tapti norma ar kasdienybe.
Dabar visuomenėje itin išpopuliarėjusi ketogeninė dieta, kuri yra tinkamiausia tik trumpam laikotarpiui ir tik tam tikrais atvejais, galbūt sprendžiant sveikatos problemas. Tačiau, net ir tokiu atveju, labai svarbu, kad žmogus neturėtų jokių širdies ir kraujagyslių ar kitų rimtų lėtinių ligų.

Visų pirma, kaip minėjau, pradėkite nuo sporto. Tai padės lengviau įsiklausyti, ko reikia būtent jūsų organizmui. Jei tik sveikai maitinsitės ir nejudėsite, ląstelės vis tiek nebus aprūpintos visomis reikalingomis medžiagomis“, – atsargiai vertinti visuomenėje populiarias dietas skatina specialistė.

Kai niekas nepadeda. Visgi dažnai moterų tarpe, net ir pastoviai sportuojant, kova su celiulitu ar strijomis lieka neįveikta. „Ilgą laiką ieškojau būdų, kaip po gimdymo suteikti daugiau elastingumo savo kūno odai. Sudarinėjau sau asmenines treniruotes, tačiau reikia pripažinti, kad sportas, nors ir aktyvina limfinę sistemą, bet tikrai negali išspręsti visų estetinių problemų. Tad, kai gimtadienio proga gavau 4 kartų abonementą apsilankymui estetinėje klinikoje „Skinology“, kad galėčiau išbandyti LPG technologiją, tikėjausi rezultato, bet jo efektyvumas mane tikrai nustebino! Jau po 3 apsilankymų pastebėjau kaip dvigubai sumažėjo strijos, jų gylis. Drąsiai galiu teigti, kad jokiu kitu būdu to taip greitai nebūtų pavykę to pasiekti.

Manau, visur svarbu balansas. Be jokio fizinio aktyvumo ir estetinės procedūros nebus tokios efektyvios. Tačiau dabartiniame technologijų amžiuje reikia mokėti pasinaudoti išradimais, ir prie sveikos gyvensenos pridėjus dar ir efektyvias procedūras, rezultatų sulauksite greičiau, bus dar daugiau motyvacijos judėti toliau, nesustoti“, – dar vieną geresnės savijautos paslaptį išduoda V. Brinec.

Jai pritaria ir estetinės klinikos „Skinology“ įkūrėja Karolina Stankutė. „Net po 1–2 LPG masažų klientės pajaučia, kad pagerėja bendra savijauta, suaktyvėja limfotaka ir kraujotaka, išsivalo toksinai ir susikaupę nereikalingi skysčiai. Atsiranda daugiau energijos, kūnas tampa lengvesnis. O po 3 procedūrų klientės pastebi ir Vilmos įvardintus odos pokyčius – oda tampa stangresnė, lygesnė, švelnesnė.

Žinoma, norint pajusti ženklius kūno pokyčius rekomenduojama nepamiršti laikytis sveiko gyvenimo režimo, tinkamai maitintis ir pastoviai judėti – taip galėsite tikėtis efektyviausio procedūros rezultato“, – pabrėžia estetikos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)