Arbūzų žievė gali praversti ne tik gaminant maistą, bet ir atliekant grožio procedūras. Portale novate.ru pateikta keletas patarimų, kaip panaudoti šį gana neįprastą produktą kasdieniame gyvenime. Siūlome su jais susipažinti.

1. Geresnis virškinimas

Baltoje arbūzų žievės dalyje yra nemažai ląstelienos, kurią vartojant pagerėja virškinimas. Racionas, kuriame gausu daug ląstelienos turinčių produktų, laikomas viena iš sveiko gyvenimo būdo sąlygų, be to, jis padeda sumažinti cukraus lygį kraujyje. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant arbūzų žievę sumažėja storosios žarnos ligų išsivystymo rizika.

Naudinga informacija. Arbūzai saugo organizmą nuo dehidratacijos, kadangi jų sudėtyje – net 90 proc. vandens. Dėl šios priežasties jie nėra kaloringi: 100 gramų produkto yra vos 30 kalorijų. Kadangi arbūzuose daug ląstelienos, juos rekomenduojama valgyti nuo meteorizmo (pilvo išsipūtimas) kenčiantiems ir sulieknėti norintiems žmonėms.

2. Papildoma energija

Balta arbūzų žievės dalis didina fizinį pajėgumą ir darbingumą. Joje esančios medžiagos suteikia jėgų ir žvalumo. Ypatingą arbūzų žievės poveikį organizmui lemia joje esanti aminorūgštis citrulinas. Šis komponentas padeda raumenims gauti papildomą porciją deguonies, todėl jie lengviau pakelia fizinį krūvį ir neima skaudėti.

3. Pirmoji pagalba nudegus

Arbūzų žievė – puiki priemonė, padedanti sumažinti persikaitinus saulėje patiriamas pasekmes. Žievė nuramina ir atvėsina sudirgintą odą, paskatina jos gijimą. Pasigaminti gydomąją priemonę labai paprasta: arbūzų žievę reikia smulkiai sutarkuoti ir gauta košele ištepti pažeistą sritį. Tokį kompresą derėtų palaikyti maždaug valandą, o tada odą nušluostyti ir nuskalauti drungnu vandeniu.

4. Simptominė terapija sergant osteochondroze

Osteochondrozė – nemaloni liga, kankinanti nemažą skaičių įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių. Jai būdingas tarp stuburo slankstelių įsiterpusias kremzles paveikiantis medžiagų apytakos sutrikimas. Osteochondrozė dažnai sukelia diskomfortą ir skausmus, kuriuos apmalšinti gali arbūzų žievė. Ją reikia sutarkuoti, užpilti karštu vandeniu ir palaukti, kol pritrauks. Gauto skysčio reikia įpilti į vandenį maudantis vonioje.

5. Nauda širdžiai

Vienas iš neginčytinų arbūzų žievės pranašumų – širdžiai ir kraujagyslių sistemai naudingos savybės. Atlikti tyrimai parodė, kad arbūzų ir jų žievės vartojimas padeda sumažinti kraujo spaudimą. Arbūzai priskiriami šlapimą varantiems produktams. Jų rekomenduojama vartoti nuo aukšto kraujospūdžio kenčiantiems asmenims. Reguliarus arbūzų vartojimas sumažina infarkto riziką ir palengvina širdžiai bei kraujagyslių sistemai tenkantį krūvį.

6. Grožio procedūros

Arbūzų žievėje gausu vitaminų ir įvairių komponentų, kurių nauda pasireiškia ir tada, kai arbūzai nėra vartojami kaip maistas. Arbūzų žievė puikiai tinka ir grožio procedūroms. Tereikia ją sutarkuoti ir kaip kaukę užsitepti ant veido. Oda ne tik pasipildys vitaminais, bet ir taps skaistesnė, nes žievėje esančios medžiagos blukina pigmentines dėmes. Reguliariai arbūzo žieve ištrinama veido oda tampa švelnesnė ir jaunatviškesnė. Kaukės su arbūzų žieve naudingos ir plaukams: nuo jų plaukai sustiprėja ir ima žvilgėti.

7. Skausmo malšinimas

Arbūzų žievė kartais efektyviai gelbsti suskaudus galvą. Norint, kad sumažėtų galvos skausmas, reikia užsidėti žievės ant smilkinių ir kaktos. Kad žievė laikytųsi, apsiriškite galvą medžiagine skarele. Analogiškas žievės panaudojimas galimas ir susitrenkus arba užėjus reumatinio pobūdžio skausmams. Efektyviausiai veikia šalta žievė, todėl kai nuo odos ji įšyla, rekomenduojama užsidėti naują gabalėlį. Žievę derėtų laikyti tol, kol skausmas praeina.

8. Raciono paįvairinimas

Raudonas arbūzų minkštimas yra neįtikėtina sultingas, aromatingas ir gardus, todėl juo galima mėgautis net nieko ypatingo negaminant. O štai iš baltos žievės dalies rekomenduojama pasigaminti ne vieną originalaus skonio patiekalą. Pavyzdžiui, žievės gabalėlius galima sumaišyti su žaliąja citrina ir mėtų lapeliais, o tada užpilti vandeniu: po akimirkos galėsite gardžiuotis tikrai neprasto skonio gėrimu. Tiek arbūzo riekeles, tiek žievės gabalėlius galima konservuoti. Konservuojant tik su citrinomis ir cukrumi, pagardas išeis saldžiai rūgštaus skonio, o jei pridėsite cinamono lazdelių, gvazdikėlių ir pipirų, turėsite aštrų, neįprasto skonio užkandį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)