– Plaukų slinkimo priežasčių yra labai daug, tiesa?

– Taip, bet viena dažniausių – genetiškai lemta androgeninė alopecija arba androgeninis plikimas. Tai paveldėti gali tiek vyrai, tiek moterys. Vis daugiau žmonių patiria šio tipo plaukų slinkimą, o sulaukus penkiasdešimties tuo skundžiasi kone kas antra moteris. Taip pat gana dažnai pasitaiko ir telogeninis plaukų slinkimas, tai plauko miego arba poilsio stadija, po kurios jis iškrenta. Normalu, kai telogeninėje stadijoje yra apie dešimt procentų visų plaukų. Tuomet iškritus vieniems, atauga kiti ir nebūna žymaus skirtumo. Bet kai telogeno fazėje esančių plaukų kiekis viršija dvidešimt ar trisdešimt procentų, jau laikoma, kad vyksta telogeninis slinkimas.

Taip pat plaukų slinkimą dažnai sukelia nesubalansuotos arba staigios dietos, mažas suvartojamų kalorijų skaičius arba tiesiog skurdi mityba. Neretai itin stiprų plaukų slinkimą moterys pastebi po nėštumo arba ilgalaikio kontraceptikų vartojimo, chirurginių intervencijų, virusinių, bakterinių infekcijų ir panašiai. Beje, kad ir kaip nuobodžiai tai skambėtų, visos ligos atsiranda dėl patirto streso, plaukų slinkimui stresas turi itin didelę reikšmę.

– Minėjote, kad moterims plaukai neretai slenka susilaukus vaikelio. Kodėl?

– Mūsų organizme yra miegantys genai, kurie lemia plikimą ar plaukų slinkimą, tačiau juos aktyvuoja minėti dalykai, nuo mitybos, iki nėštumo ir streso. Jeigu moteris turi genetinį polinkį plikimui, kiekvienas nėštumas jį gali dar labiau ir stipriau provokuoti. Jeigu po pirmojo nėštumo plaukai stipriai neslinko, didelė tikimybė, kad po antrojo slinks labiau.

– Kada plaukų slinkimą jau vadiname plikimu?

Na, jeigu plaukai paslinko mėnesį ar du, sezoniškai ir nustojo, tai normalu. Jeigu plaukai slenka ir nežinote, dėl ko, prisiminkite ar prieš porą trejetą mėnesių nesirgote ar nekeitėte mitybos, nepatyrėte streso. Tačiau, jeigu plaukai slenka pusę metų ir daugiau, slinkimas nemažėja, matomas plaukų retėjimas, būtina kreiptis trichologo konsultacijos. Jeigu tiesiog neramu dėl plaukų būklės ir dažno, ilgalaikio slinkimo, verta pasidaryti specialų tyrimą, kurio metu trichologas nustato, kiek plaukų yra miego – felogeninėje fazėje, kiek išretėję ir diagnozuoti plikimą ar paskirti gydymą.

Plaukų slinkimas


– Plikimas – tai jau nuosprendis visam gyvenimui ar valdoma būklė?

– Jeigu gydymas pradedamas taikyti laiku ir kompleksiškai, tuomet plikimas yra suvaldomas ir sustabdomas dalykas. Tačiau jeigu žmogus kreipiasi po kelerių metų ar dar daugiau, gydymas gali ir nebepadėti. Bet kokiu atveju jis turi būti kompleksinis. Nustačius kurios nors rūšies plikimą, paskiriami išoriniai arba geriami vaistai, specialios procedūros, maisto papildai. Taip pat rekomenduojama atsakingai žiūrėti mitybą ir vengti streso. Patariama reguliariai darytis kraujo tyrimus ir žiūrėti, ar žmogus neserga mažakraujyste, kuri taip pat gali lemti plaukų slinkimą ir apsunkinti gydymą.

– Ar galima tikėti, kad neretai liaupsinamos plaukų procedūros suleidžiant vitaminų kompleksus ar trombocitais praturtinta plazma (PRP) padės?

– PRP efektyvumas yra patvirtintas moksliniais tyrimais ir taikomas nuplikimui gydyti. Bet reikia žinoti, kad vien procedūros arba vienkartinės procedūros nepakaks. Nuplikimo gydymui reikia daugiau PRP procedūrų, mažesniais intervalais. Pasiekus neblogą rezultatą, turi būti leidžiamos palaikomosios dozės. Tačiau apleidus rūpinimąsi plaukais, jie vėl slinks ir problema atsinaujins. Tad kaip moterys rūpinasi savo oda, siekdamos pašalinti raukšles, stabdyti senėjimo procesus, taip reikia rūpintis ir plaukais. Juk tiek plaukai, tiek folikulai taip pat sensta ir jiems reikia vis daugiau dėmesio.