Štai kas gali sukelti nemalonų šlapimo kvapą, ir štai kaip womenshealthmag.com siūlo išspręsti šią problemą.

1. Organizme trūksta skysčių.

Pagrindinė priežastis, kodėl gali pasikeisti šlapimo kvapas – geriate per mažai vandens. „Kai kūnas dehidratuotas, šlapimas patamsėja, ima skleisti stiprų kvapą“, – sako akušerė ginekologė Sherry Ross iš JAV Providence St. John’s sveikatos centro Santa Monikoje.

Taip organizmas signalizuoja, kad laikas atkurti skysčių pusiausvyrą.

Ką daryti: nelaukite, kol vando unitaze nusidažys drumsta garstyčių spalva. Pasistenkite reguliariai gerti optimalų vandens kiekį. Visada po ranka (ant stalo, rankinėje ir pan.) turėkite gertuvę ar buteliuką su vandeniu, kad prisiminę iškart išgertumėte vandens, pataria dr. Sh. Ross. Kai organizmui skysčių netrūksta, šlapimas būna blyškios šiaudų ar skaidriai gelsvos spalvos (kaip šviežiai pagamintas limonadas), sako medicinos ekspertai.

Tačiau nesidžiaukite, jei pažvelgę į unitazą pamatėte visai ne geltoną skystį – visiškai skaidrus šlapimas reiškia, kad organizme skysčių per daug (taip, pasirodo, ir taip būna). Optimalus kiekis vandens, kurį reikėtų suvartoti per dieną – aštuonios stiklinės.

2. Suvalgėte stiprų kvapą skleidžiančių produktų.

Ar kada esate suvalgę smidrų, o po to pastebėję, kad šlapimo kvapas pasikeitė? Jūs tokie ne vieni. Pasirodo, 40 proc. žmonių pastebi pakitusį šlapimo kvapą po to, kai suvalgė smidrų, teigiama 2016 m. tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „British Medical Journal“. Tyrime teigiama, kad šis reiškinys vadinasi aspargus anosmia ir jį sukelia genetiniai uoslės pokyčiai, o ne šlapimo sudėties pokyčiai.

Vis dėlto smidrai nėra vienintelis maisto produktas, nuo kurio pakinta šlapimo kvapas.

„Tokie produktai, kaip Briuselio kopūstai, svogūnai, kai kurie prieskoniai, karis, lašiša ir alkoholis taip pat gali pakeisti šlapimo kvapą“, – sako dr. Sh. Ross.

Jei vartojate daug druskos, šlapimo koncentracija gali padidėti, tad ir kvapas bus intensyvesnis nei prieš tai. Tačiau per daug druskos maiste ne tik sustiprina šlapimo kvapą. Kai kurių tyrimų išvadose didelis druskos kiekis maiste buvo siejamas su skrandžio opomis ir infekcijomis. Druskos perteklius taip pat gali paskatinti dehidrataciją, nes natris ištraukia vandenį iš ląstelių į kraują (taip organizmas siekia atskiesti druską kraujyje).

Ką daryti: bendras medicininis patarimas būtų sumažinti druskos kiekį. Organizmas ims jaustis geriau, o šlapimas nebedvoks. O kalbant apie kitus išvardytus produktus, kurie gali sukelti stipresnį šlapimo kvapą, jaudintis dėl to nevertėtų. Tiesiog žinokite, kad kurį laiką šlapimas skleis aštresnį kvapą nei visada, tačiau po dienos ar dviejų, kai organizmas pašalins visus suvalgytų produktų likučius, išnyks ir aštrus kvapas.

3. Ką tik išgėrėte kavos.

Kava

Kai kurie žmonės gali pastebėti nemalonų šlapimo kvapą po to, kai išgeria kavos, sako urologas ir Los Andželo Urologinės onkologijos specialistų centro medicinos direktorius Adamas Raminas. Nemalonų šlapimo kvapą gali sukelti kavos metabolitai (t. y., organizme skaidomi kavos subproduktai).

Ką daryti: na, kavos kvapo šlapimas nėra didelė problema, tačiau kava skatina skysčių šalinimą iš organizmo, tad šlapimas gali būti labiau koncentruotas, o tai jau gali būti problema. Pasistenkite išgerti stiklinę vandens prieš arba po rytinės (o gal dienos ar net vakaro) kavos puodelio – taip išvengsite dehidratacijos.

Dažniausiai pasitaikantis sutrikimas, kuris sukelia nemalonų šlapimo kvapą, yra šlapimo takų infekcija, sako dr. Sh. Ross. Šlapimo takų infekcija dažniau kankina moteris, nei vyrus, teigia Moterų sveikatos biuras, nes moterų šlaplė trumpesnė, tad į šlapimo pūslę gali patekti daugiau bakterijų. Kai šlapimas ima stipriai atsiduoti amoniaku, arba jo kvapas tampa intensyvus, salsvas – tai gali būti pirmas šlapimo takų uždegimo požymis.

Iš esmės, šlapimo kvapas pakinta nuo bakterijų (kurios ir sukelia šlapimo takų infekciją).

Būtent nuo bakterijų šlapimas tampa drumstas arba jame atsiranda kraujo, taip pat jos sukelia deginimo pojūtį šlapinantis. Jei įtariate šlapimo takų infekciją, nedelsdami kreipkitės į gydytoją, kad paskirtų jums antibiotikų.

Ką daryti: net užbaigę antibiotikų kursą akylai stebėkite šlapimo kvapą. Moterų sveikatos biuro duomenimis, mаždaug 4 moterys iš 10-ies per pusmetį nuo gydymo pakartotinai suserga šlapimo takų infekcija. Kadangi nemalonus šlapimo kvapas dažnai yra pirmasis šios nemalonios ligos požymis, patartina jį stebėti ir kilus abejonėms iškart kreiptis į gydytoją – geriau tai padaryti anksčiau negu vėliau.

Šlapimo takų infekcija

5. Galbūt jums diabetas arba prediabetas

Vieną iš pirmųjų diabeto požymių galima pastebėti tualete – dažniau kyla noras šlapintis, sako Guy’s ir St. Thomas ligoninės urologas Muhammadas Shamimas Khanas.

Kadangi sergant diabetu organizmas neapdoroja cukraus taip, kaip nesergant, šlapimas gali įgauti salsvoką kvapą, atsiduoti vaisiais, nes inkstai pašalina daugiau cukraus. Salsvo kvapo šlapimas, tikėtina, signalizuoja apie antrojo tipo diabetą – kai sergama šia liga, organizmas prastai įsisavina insuliną, todėl negali reguliuoti cukraus kiekio kraujyje. Pirmojo tipo diabetas pasitaiko daug rečiau, tai liga, kai organizmas apskritai neįsisavina insulino. Ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, antrojo tipo diabetas dažniausiai nustatomas suaugusiesiems, nes jis vystosi daug metų.

Tyrimų duomenimis, tam tikrose populiacijose (pavyzdžiui, juodaodžių, lotynų amerikiečių, vietinių amerikiečių ir kai kuriose azijiečių kilmės amerikiečių) diabeto ir prediabeto koeficientas didesnis iš dalies dėl to, kad šie gyventojai turi mažiau galimybių gauti tinkamas sveikatos priežiūros paslaugas, taip pat turi mažiau galimybių sportuoti ir sveikai maitintis. Tad jeigu suaugusio žmogaus šlapimas atsiduoda vaisiais, gali būti, kad gresia antrojo tipo diabetas. O jeigu dar ir dažniau kyla noras šlapintis, vertėtų išsitirti cukraus kiekį kraujyje, pataria dr. M. Khanas.

Ką daryti: JAV nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, jei jums jau buvo diagnozuotas 1 arba 2 tipo diabetas (arba netgi nėščiųjų diabetas), ir pajutote pakitusį šlapimo kvapą, tai gali būti ženklas, kad nepakankamai kontroliuojate ligą. Rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

6. Reguliariai plaunate makšties vidų su įvairiais produktais.

Kai kuriose kultūrose paplitusi tradicija moterims apsiplauti makšties vidų įvairiomis kvapiomis higienos priemonėmis, praneša Moterų sveikatos biuras. Nemažai moterų tokiu būdu siekia pagerinti makšties kvapą, švarą ar taip bando gydytis makšties infekcijas.

Deja, makšties plovimas gali būti pavojingas sveikatai – į makštį gali patekti organinių medžiagų, teigiama 2020 m. tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „Journal of Women‘s Health“. Tokiu būdu galima paskatinti infekciją, o ne ją išgydyti. Plaunant makštį iš vidaus, ji ne tik netampa švaresnė – taip sutrikdoma visos lytinių organų srities mikrobioma (tai yra, sveikųjų bakterijų aplinka), ir nemalonus kvapas ne susilpnėja, bet gali dar labiau sustiprėti, sako dr. Sh. Ross. Dėl to ir šlapimo kvapas gali pakisti. Be to, bereikalingai kišantis į jautrią makšties aplinką dukart išauga kiaušidžių vėžio rizika.

Ką daryti: neplauti makšties vidaus. Jei jūsų higienos įpročiai sveiki (jei reguliariai plaunate išorinę makšties dalį šiltu vandeniu ir bekvapiu muilu), ir nesergate jokiomis ligomis, nėra jokio reikalo plauti makšties vidų. Dažniausiai nemalonų šlapimo kvapą sukelia bakterijos, o plaunant makšties vidų, sutrikdoma natūraliai makštyje ir aplink ją gyvenančių bakterijų pusiausvyra. Sveikoje makštyje yra ir gerųjų, ir blogųjų bakterijų, teigia Moterų sveikatos biuras. Plaunant makšties vidų kyla rizika išplauti per daug gerųjų bakterijų, ir tada blogosios gali išvešėti, o tai jau tiesus kelias į infekciją.

Jei jums kelia nerimą nemalonus makšties kvapas, nebandykite jo pakeisti plaudamos makšties vidų, verčiau negaiškite ir kreipkitės į gydytoją, kad būtų nustatyta negalavimo priežastis ir paskirtas tinkamas gydymas.

7. Turite inkstų akmenų.

Inkstų akmenys yra kieti dariniai, kurie gali susiformuoti inkstuose, kai tam tikros šlapime esančios cheminės medžiagos ima kristalizuotis. Taigi, inkstų akmenys susiformuoja iš šlapimo, teigia Nacionalinis inkstų fondas.

Tad nenuostabu, kad inkstų akmenys gali sukelti nemalonų šlapimo kvapą. Kai inkstų akmuo stengiasi pasišalinti iš kūno, jis gali užblokuoti šlapimą ir, tikėtina, sukelti šlapimtakių uždegimą. Užsistovėjęs šlapimas gali stipriau dvokti ir atrodyti neskaidrus, drumstas.

Ką daryti: jei šlapimas dvokia, yra neskaidrus, jeigu jums skauda nugarą ar šoną, kreipkitės į gydytoją, kad jums kuo skubiau pašalintų inkstų akmenis.

Deja, nėra tokių priemonių, kurios padėtų užkirsti kelią inkstų akmenų formavimuisi, nes viena iš šio sutrikimo priežasčių – infekcijos ir genetinis paveldimumas. Tačiau Nacionalinis inkstų fondas teigia, kad inkstų akmenų formavimąsi gali paskatinti per mažas suvartojamo vandens kiekis, pernelyg sėslus gyvenimo būdas arba pernelyg intensyvus sportavimas, per daug druskos ar cukraus (ypač fruktozės). Jeigu jau turėjote inkstų akmenų, ir daugiau nebenorite (kas norėtų), patartina įsiklausyti į šias rekomendacijas ir pakeisti gyvenimo būdą.

8. Mielių infekcija.

Niežulį sukelianti mielių infekcija arba pienligė ima kankinti tada, kai natūraliai makštyje gyvenančiam grybeliui atsiranda sąlygos išvešėti. Kiekvienos moters makšties mikrobioma yra unikali, tačiau grybelis gali gauti signalą, kad sąlygos palankios, pavyzdžiui, kai vartojate antibiotikus, kai laukiatės, jus kankina nekontroliuojamas diabetas, jūsų imuninė sistema sutrikusi arba pradėjote vartoti hormoninę kontracepciją arba hormoninius preparatus nuo menopauzės, informuoja Mayo klinika.

Grybelinė infekcija pasižymi išskirtiniu „mieliniu“ kvapu, kurį sukelia makšties bakterijų disbalansas, sako dr. Sh. Ross. Nors pienligės infekcija kyla makštyje, kadangi šlaplė labai arti jos, šlapimas taip pat gali persiimti mieliniu kvapu.

Ką daryti: pienligė gydoma specialiais tepalais ir makšties kapsulėmis – šie preparatai puikiai atkuria sveiką mikrobiomą. Tačiau jei nepavyko įveikti padidėjusių išskyrų ar niežulio problemos, kreipkitės į gydytoją – galbūt prireiks antibiotikų, kurie padės įveikti infekciją.

9. Nediagnozuotas genetinis sutrikimas.

Tai ko gero mažiausiai tikėtinas scenarijus iš visų, tačiau yra tam tikrų genetinių sutrikimų, kurie sukelia itin aštrų šlapimo kvapą. Jei šlapimas skleidžia labai aštrų, rūgštų ar žuvies kvapą, tai gali būti sutrikimo, vadinamo trimetilaminurija, požymis. Tokiu atveju dvokia ne tik šlapimas, bet ir seilės bei prakaitas, ir kvapo neįmanoma panaikinti prausiantis ar valantis danti.

Nacionalinio žmogaus genomo tyrimų instituto duomenimis, trimetilaminurija dažniau pasireiškia moterims, ir daug tyrimų parodė, kad labiausiai ji būdinga juodaodėms. Simptomai gali sustiprėti ar tapti labiau pastebimi brendimo laikotarpiu, prieš mėnesines ar jų metu, išgėrus kontraceptinių tablečių arba per menopauzę.

Ką daryti: šis sutrikimas nepagydomas, tačiau nemalonų kvapą galima sumažinti keičiant savo gyvenimo būdą. Vis dėlto reikia būtinai pasitarti su gydytoju. Pavyzdžiui, gydytojas gali jums patarti vengti maisto, kuriame yra trimetilamino ir tam tikrų kitų medžiagų, pavyzdžiui, pieno, kiaušinių, žirnių, pupelių, žemės riešutų ir kryžmažiedžių daržovių (tokių kaip Briuselio kopūstai, brokoliai, gūžiniai kopūstai, žiediniai kopūstai). Jums taip pat gali patarti vartoti tam tikrus papildus ir galbūt netgi antibiotikus, nedidelėmis dozėmis, kad sumažėtų žarnyno bakterijų kiekis.

10. Jūs laukiatės.

Įdomus faktas: hormonai, kurie padeda išnešioti kūdikį – estrogenas ir progesteronas – gali pakeisti ir šlapimo kvapą... bent jau jums pačiai.

„Šlapimas gali įgauti aštresnį kvapą nuo hormonų, kurie išsiskiria nėštumo metu, ypač pirmajame trimestre, – sako dr. Sh. Ross. – Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad pakito šlapimo sudėtis – tiesiog sustiprėjo jūsų gebėjimas jį užuosti.“ Nėštumo metu moterų uoslė paprastai paaštrėja.

Ką daryti: deja, šiuo atveju nėra priemonių nuo nemalonaus kvapo. Nebent užsikimšti nosį nuėjus į tualetą.

Šlapimo tyrimas

11. Jums ovuliacija.

Tie patys hormonai, kurie padeda išnešioti kūdikį (vėlgi, estrogenas ir progesteronas), moters organizme išsiskiria ir reguliaraus ciklo metu, tik mažesniais kiekiais, aiškina Sh. Ross. Tai reiškia, kad savo šlapimo kvapą labiau jausite ovuliacijos metu – tačiau tai nebūtinai signalizuoja, kad organizme yra sutrikimų.

Ką daryti: vėlgi, hormonai nebūtinai pakeičia šlapimo kvapą – jie labiau sustiprina jūsų uoslę. Vienintelis sprendimas – nuleisti vandenį ir kuo greičiau išeiti iš tualeto.

12. Galbūt užsikrėtėte lytiškai plintančia liga.

Lyg pačios lytiškai plintančios ligos būtų negana, kai kuria iš jų užsikrėtus šlapimas ima itin nemaloniai dvokti, sako dr. Sh. Ross.

Nemalonų kvapą dažniausiai sukelia chlamidijos, taip pat trichomonozės sukėlėjas, žiuželinis pirmuonis parazitas, kuris taip pat yra perduodamas lytiniu keliu. Abiem atvejais pačioje pradžioje simptomai arba nepasireiškia, arba būna labai nestiprūs (štai kodėl taip svarbu reguliariai tikrintis dėl lytiškai plintančių ligų), tačiau jei pernelyg uždelsite, šios ligos progresuos, ir nemalonus šlapimo kvapas bus mažiausia iš visų sukeltų problemų.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, chlamidijos gali paskatinti pagausėjusias išskyras iš makšties ir deginimo pojūtį šlapinantis, o trichomonozė taip pat gali sukelti išskyras iš makšties ir nemalonų jausmą šlapinantis, taip pat deginimo pojūtį, niežulį, genitalijų paraudimą ar suerzinimą.

Ką daryti: jei įtariate, kad jums viena iš šių ligų, dr. Sh. Ross pataria nedelsiant išsitirti, kad galėtumėte gauti reikalingų vaistų ir kuo greičiau atsikratyti nemalonumų.

13. Neseniai pradėjote vartoti papildus.

Kai kurie papildai, vitaminai ir vaistai gali pakeisti šlapimo kvapą, sako dr. Sh. Ross. Kai kurios piliulės turi apvalkalą, kurį gaminant pridedama dirbtinių kvapiklių tam, kad būtų maloniau vartoti, tačiau šie kvapikliai gali paveikti šlapimo kvapą.

Ką daryti.: dažniausiai šlapimo kvapą paveikia piliulės, kuriose daug vitamino B6, tai gali būti kai kurie multivitaminai, vaistai ar papildai nėščiosioms ar širdies ligomis sergantiems pacientams. Jaudintis dėl to nereikėtų, tačiau pasikonsultuokite su gydytoju, jei pakitęs šlapimo kvapas jums kelia nerimą, jei kvapas pakito staiga arba be pakitusio kvapo pastebėjote ir kitų neigiamų simptomų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)