Tokiais pastebėjimais pranešime spaudai dalijasi plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, į kurį kas savaitę kreipiasi bent 50 savo išvaizda nepatenkintų pacientų. Tačiau koks spektras psichologinių bei fizinių sunkumų lydi šiuos žmones ir, kokią kainą jie už tai moka?

Trukdo karjeroje ir santykiuose

Nepasitenkinimą savo išvaizda žmonėms dažnai sukelia tam tikri kūno pokyčiai. Su amžiumi veide palaipsniui susiformuoja odos perteklius, vietomis pradeda klostuotis oda, nutįsta kaklas bei skruostai, išnyksta žandikaulio linija.

Pasak „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Gedimino Samulėno, pacientės dažnai sako, kad anksčiau lengvas makiažas paslėpdavo viską, tačiau ilgainiui tapo nebe toks efektyvus. Tai neretai priverčia jas pastebimus trūkumus slėpti prisidengiant kaklą šaliku ar skarele, tuo tarpu vyrus – užsiauginant barzdą.

Dažnai psichologinius kompleksus sukeliančius pokyčius nulemia ir staigus svorio metimas. Vis dėlto, daugumai žmonių susigyventi su šiais kūno pasikeitimais išties nėra lengva.

Gydytojas taip pat priduria, kad kompleksai žmones slegia ir dėl kitų natūraliai atsiradusių kūno defektų.

Pavyzdžiui, moterys po gimdymo išgyvena dėl laisvos pilvo odos, nusileidusios krūtinės, išnykusios liemens linijos ar pastambėjusių šlaunų. Nemažai moterų norėtų maloniam vakarui užsidėti „būtent tą“ suknelę arba pajūryje dėvėti mažiau kūno dengiantį maudymosi kostiumėlį, tačiau dėl išvaizdos kompleksų neišdrįsta.

Vis tik, neretai pacientai kreipiasi ir dėl tam tikrų įgimtų kūno ypatybių.

„Pavyzdžiui, dėl atlėpusių ausų vaikai dažnai jaučiasi atstumti mokykloje, o suaugusiems tai sukelia nepasitikėjimą savimi darbe. Tuo tarpu moterys, turinčios plokščią ar ypač mažą krūtinę, kartais jaučiasi nepilnavertėmis, nepakankamai moteriškomis.

Neretai dėl įvairių išvaizdos kompleksų iššauktų psichologinių problemų kyla konfliktai šeimose, nepasitikėjimas savimi verčia nepagrįstai pavyduliauti partnerio, o visa tai kartais netgi baigiasi skyrybomis“, – įžvalgomis dalijasi G. Samulėnas.

Taigi, pasak gydytojo, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar priežasčių, dėl kurių žmonės yra nepatenkinti savo atvaizdu veidrodyje, jie patiria daugybę įvairaus spektro išgyvenimų.

Jausdami kompleksus žmonės riboja savo gyvenimą, laisvalaikį, nesirengia patinkančiais drabužiais, vengia aplinkinių žvilgsnių ar netgi leisti laiką kompanijoje ir megzti naujas pažintis. G. Samulėnas priduria, jog šie įkyrūs išvaizdos ypatumai tyliai gyvena mintyse ir neleidžia žmonėms džiaugtis gyvenimu.

Tokia būsena iš esmės paliečia daugybę žmogaus gyvenimo sričių, o blogiausia – uždaro juos į jų pačių „kūno kalėjimą“, kuriame šie negali jaustis laisvai, o ilgainiui tai užgožia ir asmenybę.

Skauda, sunku matyti ar kvėpuoti

Visgi, dėl tam tikrų gyvenimiškų patirčių atsiradę kūno pokyčiai ar amžiaus nulemti išvaizdos trūkumai sukelia ne tik įvairių kompleksų, kenkia psichologinei savijautai ir asmeniniam gyvenimui. Pasak gydytojo, dažnai tai reiškia ir fizinį diskomfortą, kuris trukdo gyventi kokybiškai.

„Tarkime, jeigu žmogus turi akių vokų odos perteklių ir nusileidusius antakius, dėl tokios akių padėties jis ne tik sukuria pikto, rūškano žmogaus įvaizdį aplinkiniams, tačiau patiria ir nemalonių fizinių potyrių.

Kadangi pakritusius vokus ir žemus antakius žmogus stengiasi vizualiai pakelti įtempdamas kaktos raumenis, ilgainiui tai sukelia vadinamuosius įtampos galvos skausmus, žmogus stipriau junta nuovargį.

Ne gana to, tai išties trukdo gerai matyti aplinką ir produktyviai dirbti. Kartais žmonėms trukdo kreiva nosies pertvara. Dažnu atveju tai ne tik estetinė problema, tačiau vargina nuolatinis nosies užgulimo jausmas, sunkumas kvėpuoti ar net galvos svaigimas“, – vardija G. Samulėnas.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas taip pat teigia, jog nemenkų kasdienių iššūkių žmonėms sukelia ir odos bei poodinio riebalų sluoksnio perteklius šlaunų ar žastų srityse: „Pavyzdžiui, jei vidinėse šlaunų pusėse kaupiasi pernelyg daug riebalų, tos šlaunys nuolat liečiasi ir prakaituoja, gali atsirasti iššutimų ar žaizdelių. Tai ypač aktualu šiltuoju sezonu.

Tuo tarpu moterims, fizinį diskomfortą sukelia pernelyg didelės krūtys, kurios nulemia nugaros, kaklo, pečių skausmus, prakaitavimą bei odos uždegimą po krūtimis.“

Pasak G. Samulėno, neretai pasitaiko ir nutįsusių lytinių lūpų sukeliamų problemų. Nepaisant to, kad tai gali turėti įtakos moters seksualinei savivertei, pro didžiąsias lytines lūpas išlendančios mažosios lytinės lūpos dažnai nuspaudžiamos važiuojant dviračiu, ant jų atsiranda žaizdelių.

Ar įmanoma iš viso to išsivaduoti?

Įprasta manyti, jog įvairios dietos, fizinis aktyvumas ir sportas gali išspręsti tam tikrus išvaizdos trūkumus ir jų keliamus kompleksus.

Visgi, kaip teigia gydytojas G. Samulėnas, nors sveikesnė mityba ir fizinis aktyvumas, be abejonės, yra sveikintina iniciatyva, prasiskyrusių pilvo raumenų po gimdymo, odos pertekliaus tam tikrose kūno vietose po staigaus svorio netekimo, natūraliai didelių krūtų keliamų problemų ar juolab – odos suglebimo dėl amžiaus, negali visiškai išspręsti ir sutvarkyti nei sportas ar taisyklinga mityba, nei masažai ir kosmetika.

Gydytojas pabrėžia, kad nepaisant to, jog visi šie dalykai yra svarbūs mūsų gyvenime ir išties padeda siekti teigiamų pokyčių, vis dėlto tai yra tik vienas žingsnis pasikeitimų link.

„Tam, kad žmogus pakeistų savo gyvenimą, nustotų kalėti savo paties kūne ir atsikratytų kompleksų, dažnai užtenka tiesiog pasikalbėti su specialistu.

Pavyzdžiui, moterims iš po gimdymo likusių kūno pokyčių ir nepasitikėjimo savimi išsivaduoti padeda vadinamasis „mommy makeover“ ar liposukcija, tuo tarpu didelio biusto problemas išspręsti padeda krūtų redukcija.

Galiausiai, norint pakeisti savo gyvenimą ir jaustis gerai, užtenka pasiryžti veido patempimui, atlėpusių ausų korekcijai, nosies pertvaros operacijai“, – pabrėžia „Nordclinic“ gydytojas.

G. Samulėnas priduria, jog gydytojo praktikoje jam ne kartą teko įsitikinti, kaip, pašalinus kompleksus, pasikeičia ir žmogaus mąstymas: „Tarkime, kai žmonės atvyksta praėjus keliems mėnesiams po operacijos, neretai būna sunku juos atpažinti. Dingus kompleksams, pasikeičia stilius, atsiranda polėkis keliauti, gražiau atrodyti, poreikis bendrauti ar net siekti karjeros aukštumų.

Būtent šie teigiami pacientų gyvensenos pokyčiai sukelia didžiausią pasitenkinimą atliktu darbu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)