Plastikos chirurgas Darius Radzevičius, plastines operacijas atliekantis kone tris dešimtis metų, sako, kad griežtas karantinas šalyje turėjo visiems suveikti ne tik kaip šokas, tačiau ir kaip mokomoji priemonė – kaip saugotis viruso.

„Manau, kad išmokome saugotis – laikytis atstumo, dėvėti kaukes, pirštines ar naudoti dezinfekcines priemones. Šiandien šių priemonių apsisaugoti nuo viruso plitimo tikrai pakanka, tad, manau, mums pavyks išvengti ir antrosios pandemijos bangos, ir to daugeliui nepatikusio karantino“, – atsiųstame pranešime spaudai sako specialistas.

Žinoma, plastinėje chirurgijoje, kaip ir kitur medicinoje, sterilumas ypač svarbus, o personalas, priešingai nei eiliniai piliečiai, prie kaukių yra įpratęs ir jų ant ausies ar smakro nenešioja.

„Galų gale, ko man bijoti, – kvatoja medikas. – Aš esu jaunas, sportiškas, neturiu lėtinių ligų, cukrinio diabeto ar širdies kraujagyslių ligų, o mano svoris toks pat, koks buvo, kai buvau vienuoliktokas – 91 kg. Beje, nuolat sportuoju, o juk sakoma, kad trys valandos stovėjimo atstoja 20–30 minučių ėjimo, o stoviu aš tikrai daug ir kiekvieną dieną.“

Inovatyvios plastikos operacijos – kas tai?

Medikas interviu duoda ankstyvą ketvirtadienio rytą. Kalbamės per Skype, tačiau chirurgas atrodo taip, lyg būtų karo zonoje – dažnai dingsta iš vaizdo, užstringa kamera, arba viską užgožia remonto garsai. Šiuo metu grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“ vyksta intensyvios statybos, kurias planuojama artimiausiu metu pabaigti.

Laikas ir pacientų poreikis pareikalavo plėstis, – sako Darius. – Buvusį žiemos sodą pavertėme šiuolaikiškomis palatomis pacientėms, gijimas pro langą matant pušynėlį ir gurkšnojant kavą, na, gerai, po operacijos – arbatą, tikrai bus sklandesnis“.

Jis, atrodo visiškai nesijaudina, kad tą dieną jo laukia net penkios operacijos.

Darius Radzevičius

„Pasaulis eina į priekį, mes tobulėjame, technika tobulėja, ir tos operacijos, kurias seniau darydavau, pavyzdžiui, pilvo plastiką, 3-4 valandas, dabar atlieku per pusantros valandos. Ir ne todėl, kad kažko nepadarau, o todėl, kad naudoju mažiau invazinę techniką. Ji gerokai sumažina komplikacijų skaičių. Dera atsiminti kartą ir visiems laikams – jei operacija su bendra narkoze užtrunka daugiau negu keturias valandas, komplikacijų tikimybė labai padidėja, kyla infekcijų ar tromboembolijų rizika. Mano pacientės, tarkim, veido tempimo operacijos metu būna iš dalies sąmoningos, pačios kvėpuoja, atsigula ant operacinio stalo, o po operacijos pačios nueina į savo palatą ir tą patį vakarą keliasi iš lovos bei juda. Viskas tam, kad būtų išvengta trombų susidarymo rizikos. Būna į tai linkusių žmonių, ir kuo ilgiau pacientas guli paveiktas relaksantų ir nejuda, tuo didesnė tikimybė, kad, pavyzdžiui, kojoje esantis trombas nukeliaus iki širdies ar smegenų. O tai jau labai rimtos komplikacijos, tad atidžiai atsirinkau metodikas, dėl kurių mano atliekamos operacijos sutrumpėjo. Žinoma, nereikia pulti į kraštutinumus ir galvoti, kad jau tuoj plastines operacijas atliksime lazeriu, toli gražu ne“, – sako Darius. Anot jo, chirurgas kaip pjaudavo skalpeliu, taip ir pjauna, kaip siuvo tradiciniu adatkočiu ir tradiciniais siūlais, kurių savybės, beje, laikui bėgant kito į gerąją pusę, taip siuva jais ir dabar.

Žinoma, jau dabar nemažai gydomosios medicinos darbų pasaulyje atlieka robotai, šios technologijos laikui bėgant atkeliaus ir iki mūsų, tačiau vargu, ar robotas sugebės paskaičiuoti, kiek milimetrų ar centimetrų odos reikia patempti, kiek milimetrų nosies patrumpinti.

„Aš pats, pavyzdžiui, prieš krūtų mažinimo operaciją, visuomet išsimatuoju visus pacientės krūtinės ląstos parametrus ir tiksliai žinau, kur bus jos spenelis po operacijos. Tačiau kartais nutinka taip, kad pradėjęs operaciją nuomonę pakeičiu. Didindamas krūtinę ir pamatęs, koks raumens storis ar pieno liaukų kiekis, taip pat pakeičiu sprendimus, nes taip diktuoja mano kompetencija“, – sako beveik tris dešimtis metų operuojantis chirurgas.

Naujovė grožio pasaulyje ar komercinis triukas?

Darius Radzevičius su žmona

D. Radzevičius nuolat lankosi seminaruose, tobulinimosi kursuose ir stebi, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje. Tačiau, sako, per šitiek darbo metų išmokęs atskirti grūdus nuo pelų.

„Viena, kai yra tikrai mediciniškai pagrįsta naujovė, kas kita, kai tiesiog komercinis triukas vadinamas naujove ir didina pardavimus. Labai svarbu atsirinkti, kas yra kas. Yra atvejų, kai pasaulyje buvo naudojami įrenginiai, turintys palengvinti chirurgo darbą ir sumažinti pacientų audinių traumas, tačiau atliktos išsamesnės ilgametės studijos įrodė, kad, tiesą pasakius, paciento audiniai nukenčia labiau, o ir komplikacijų tikimybė didesnė. Bet klinikos jau prisipirkusios tų „inovatyvių“ įrenginių, pacientai irgi paveikti reklamų ir pageidauja operuotis tik jais“, – brangiai kainavusiais pavyzdžiais dalijasi plastikos chirurgas.

Visgi, nepaisant įvairių nesusipratimų, plastikos chirurgija dabar gyvybinga kaip niekada – tam, kad būtų galima kokybiškai operuoti ir tiesiog atlikti savo darbus, gydytojas rašo receptą kokybiškam poilsiui, kurį sudaro gyvenimas darnioje šeimoje, teigiamas emocijų fonas, meditacija, kokybiškas maistas, kokybiškas judėjimas bei būtinas aštuonių valandų miegas.

Beje, Darius su žmona Jurgita yra viena tų Lietuvos porų, kurios dažnai socialinėje erdvėje dalijasi savo nuotraukomis. Jose jiedu švytintys, jauni ir laimingi – paklaustas, ar dažnai žmona lankosi jo operacinėje, plastikos chirurgas nusikvatoja: „Pacientų privatumo apsaugos įstatymas neleidžia pateikti nei teigiamo, nei neigiamo atsakymo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)