Pasaulis tampa vis labiau virtualus ir kompiuterizuotas, o mes didžiąją laiko dalį praleidžiame interneto platybėse, įpratę viską susirasti ir užsisakyti tiesiai į namus vos keliais mygtuko paspaudimais, tad geros savijautos ir grožio paieškos yra labai svarbios.

„Tai atsakingas darbas, kuris negali būti atliktas atmestinai, nes universalios kosmetikos, tinkančios kiekvienam, nėra. Negalime tuo pačiu kremu tepti skirtingų kūno zonų, skiriasi ir odos struktūra, ir poreikiai, ir būklė“, – atsiųstame pranešime spaudai pasakoja pataria prancūzų kompanijos „Biologique Recherche“ ekspertų centro direktorė Svetlana Gelbūdienė.

„Gyvename ekstremaliomis aplinkybėmis, kai oda vysta anksčiau laiko, ji reaguoja į nenumaldomo tempo, streso, miestietiško gyvenimo būdo sąlygas. Smegenys ir oda funkcionuoja drauge, turime tai suprasti, odą mylėti bei ją puoselėti išmaniai. Tą daryti toli gražu nėra sudėtinga, tai nėra mokslas apie raketas, tuo labiau, kad taisyklės, pagal kurias reikia prižiūrėti odą, vienodos bet kuriame amžiuje. Skirtumas tas, kad būnant 50-ies prireikia kur kas daugiau laiko atkurti neprižiūrėtą odą.

Tiesiog atsiminkite kelias auksines taisykles – nelieskite rankomis veido, prauskite jį šaltu vandeniu, tai stangrins odą. O jei įprasite ir patys duše maudynių pabaigoje nusipilti visą kūną šaltu vandeniu, ir geriau jausitės patys, ir organizmas bus atsparesnis ligoms. Veidą sausinkite vienkartine servetėle, dažnai keiskite patalynę ar kas tris dienas bent pagalvės užvalkalą ir miego drabužius. Šiais laikais atsiranda ir naujų odos problemų.

Svetlana Gelbūdienė

Matyti tendencija, kad žmonių oda plonėja ir jautrėja. Tai reiškia, kad jos priežiūrai negalime naudoti tų pačių priemonių, kurias moterys naudojo prieš 20–40 metų. Mes patys sau keliame iššūkius, tikslus, patiriame stresą, kenčiame nuo oro užterštumo, visi naudojamės išmaniaisiais telefonais, taigi oda yra mūsų pačių atspindys. Todėl stipriai odą šveičiančios procedūros gali žaloti, o mūsų tikslas – atkurti odą, kad ji funkcionuotų kaip buvo sukurta gamtos“, – pabrėžia S. Gelbūdienė.

Be jokių abejonių, pasak jos, būtina gerti pakankamą kiekį vandens, nes net ir nedidelis skysčių trūkumas organizme gali neigiamai veikti mūsų nuotaiką, darbingumą, gebėjimą susikaupti ir išvaizdą. Beje, vandenį reikėtų gurkšnoti po truputį ir dažnai, nes tokiu būdu mes saugome inkstus – jie neperkraunami, o vanduo organizme užsilaiko ilgiau. 2015 m. britų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kai kurių gėrimų sudėtyje esančios aminorūgštys, riebalai ir mineralai gali padėti kūnui skysčių įsisavinti daugiau ir juos išlaikyti ilgiau. Tai nereiškia, jog vandens reikia gerti mažiau, bet galime sau leisti ir vieną kitą stiklinę kitokio gėrimo.

Dar viena auksinė taisyklė, kuria dalijasi specialistė, – visada tepkite veido kremą iš apačios į viršų. Mus ir taip su amžiumi veikia gravitacija, tad jei kremą įtepame judesiais į viršų, mes jai nepadedame, priešingai, pagelbėjame sau. Ir būtinai saugokitės saulės. Jei mėgstate daug degintis, rizikuojate vieną dieną atsikelti susiraukšlėjusi, kaip persikas, savaitę gulėjęs vaisių pintinėje po bananais ir likęs nesuvalgytas.

Sudie mechaniniam veido žalojimui

„Kokio veido valymo pageidausite?“ – klausia mūsų rėkiančios reklamos. Mechaninio, kombinuoto, rūgštinio, aparatinio – tik spėk rinktis. O kaip iš tiesų žinoti, kas tinka žmogui, jo odos tipui bei būklei tuo metu. Gal oda išsausėjusi ir dehidratuota? O gal riebi, pažeista aknės, mišri? Tą gali nustatyti tik specialistas, įvertindamas tokius rodiklius kaip drėgmė, elastingumas, pigmentacija, hidrolipidinės plėvelės funkcionavimas bei riebalinių liaukų išskyrų lygis, ir tik tada nuspręsti, koks veido odos valymas tinka.

Rimti prekių ženklai savo protokoluose daugelyje Europos šalių jau senokai yra atsisakę mechaninio veido valymo. Kiekvienas spuogo ar inkštiro, vadinamojo komedono, išspaudimas gali palikti randelių odoje, ją pažeisti, jau nekalbant apie tai, kad sudirginta oda pradeda dar labiau riebaluotis, spuogelių daugėja ir po mechaninio veido valymo praėjus savaitei ar dviem oda vėl užsiteršia, ir vėl yra žalojama valymo metu.

„Dažnai klientės bet kokias veido procedūras vadina valymu, o neįsigilinęs į individualius kliento poreikius specialistas gali atlikti mechaninį valymą. Bet! Riebalinis folikulas yra integruotas fiziologinis vienetas (nepriklausoma periferinė endokrininė sistema), kuris keičiasi informacija ne tik su centrine nervų sistema, bet ir su keliomis endokrininėmis liaukomis, perduodamas hormonines reakcijas. Tai yra odos apsaugos pamatas, todėl turime elgtis labai atsargiai. Be to, tokios procedūros metu nėra reguliuojamas riebalinių liaukų darbas. O tai būtina siekiant, kad oda gamintų mažiau sebumo, kuris ir teršia poras. Kartais spuogelių gali atsirasti dėl drėgmės trūkumo, tai nėra aknė, ir nei veido valymas, nei dar labiau odą sausinančios priemonės nuo spuogų nepadės, o tik pablogins būklę.

Dar, žinoma, mėgstame šveitiklį su grūdeliais, pageidautina didesniais, kad jau tikrai tikrai visi nešvarumai būtų pašalinti.

„Tačiau ir tokie žaloja bei sausina odą ir gali pažeisti odos barjerą“, – pasakoja S. Gelbūdienė. Ji užsimena ir apie dar vieną itin didelę moterų klaidą – taupumą. Moterys taupo valiklį, toniką, serumą, kremą, o juk visas priemones būtina tepti ne tik ant veido, bet ir kaklo bei dekoltė zonoje – tai profesionalioje kosmetologijoje taip pat laikoma veidu, ir jūsų odos priežiūros specialistas šių vietų šiukštu negali palikti be dėmesio. Jomis rūpintis turi ir pačios moterys, kiekvieną dieną ryte ir vakare prausdamos veido odą, valydamos ją, būtinus poreikius papildydamos serumais, o galiausiai tepdamos kremus, kuriuos paskyrė patikimas specialistas konkrečiam asmeniui. Tik kvalifikuoti ekspertai gali duoti patarimų klientams ir žinoti, ko jiems reikia.

Tinkamas specialistas – sveika ir spindinti oda

Atrasti patikimą, savo darbą išmanantį ir jį mylinti specialistą kartais, atrodo, misija neįmanoma. Itin lengva pasiklysti tarp tikro profesionalo, kuris mokėsi ne vienerius metus bei nuolat tobulinasi, ir tarp tokio, kuris baigė kelis trijų-keturių valandų kursus, gavo diplomą ir skelbiasi galintis atlikti botulino ar hialurono injekcijas, veido valymus. Tačiau būtent tokie „specialistai“ dėl žinių ir patirties stokos taip sugadina pacientams odą, kad vėliau dažnai sunku atitaisyti jų padarytą žalą.

„Būtina ieškoti kuo daugiau informacijos, prašyti konsultacijų, galų gale patiems atvykus pas specialistą kuo išsamiau išsiklausinėti apie tai, ką jis šiuo metu pastebi veide, ką planuoja daryti, kaip tai vyks, ir koks bus galutinis rezultatas. Geras specialistas visa tai jums nesunkiai suvardins ir neklausiamas“, – pasakoja specialistė.

Visoje šalyje įvestas karantinas be jokios abejonės padarė daug žalos žmonėms, sutriko visa kasdienė veikla, įpročiai, maitinimosi režimas, nukentėjo ir oda – dėl dėvimų kaukių ji neteko drėgmės, išsausėjo, rankos itin smarkiai buvo paveiktos dezinfekcinių skysčių, o stresas ir nežinomybė bendrą odos situaciją dar labiau pablogino.

„Staigiai užsidarius grožio salonams, daug moterų liko be paslaugų, kurių tikėjosi, be priemonių, prie kurių buvo įpratusios. Žinoma, tikru išsigelbėjimu tapo elektroninė prekyba, kai visos priemonės buvo saugiai siunčiamos paštu. Bet ir čia reikia būti labai atsargiems – rekomenduoju pasikliauti žmonėmis, kurie gali jus pamokyti, patarti, ko šiuo metu labiausiai reikia odai, ir kosmetiką užsisakyti tik tada, kai tikrai žinote, kokius jūsų odos poreikius ji atitiks“, – pataria S.Gelbūdienė.

Ji sako, kad moteris, mylinti savo veidą ir save, atras papildomas dešimt minučių ryte bei tiek pat vakare. Kosmetologija nėra paremta stebuklais ir senėjimo sustabdyti neįmanoma, tačiau teisingai ja naudojantis realu pasiekti ir išvysti ypatingus rezultatus nesigriebiant plastinės chirurgijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)